25 грудня - Спиридона. Сьогодні не прибирають в домі та просять грошей

25 грудня - Спиридона. Сьогодні не прибирають в домі та просять грошей
  • 25 грудня — церковне свято святителя Спиридона Триміфунтського, якого віряни просять зцілення від різних хвороб та добробуту.
  • У цей день старалися не працювати та проводили різні обряди, щоб наступний рік був родючим.
  • А ще цього дня визначали, якою буде погода в наступному році.

25 грудня православна церква вшановує пам’ять святителя Спиридона. За переказами він жив на острові Крит. Був пастухом. Потім святитель став єпископом й допомагав людям.

Всі зароблені кошти він жертвував на доброчинність. Причому намагався, щоб його накопичення дісталися найбіднішим і найбільш нужденним. Після смерті дружини він продав свій будинок, все майно, а виручені гроші знову ж розподілив між найбіднішими жителями Кіпру.

За переказами, під час тривалої посухи і голоду на Кіпрі, за молитвою святителя, пішли дощі, і лихо припинилося.

Відео дня

Також за своє життя Спиридон вилікував багатьох хворих, виганяв бісів і навіть воскрешав мертвих. Так за легендою, одного разу до нього прийшла жінка з мертвою дитиною на руках. Вона благала про допомогу. Помолившись, він повернув дитину до життя. Вражена мати впала мертвою. Тоді святий прочитав молитву й над нею. Так він повернув її до життя.

Святому Спиридону моляться про зцілення від різних хвороб. Його просять дарувати добрий врожай та допомогти уникнути голоду та дарувати достаток. Тож часто до нього звертаються ті, хто перебуває у фінансовій скруті.

Традиції:

На Спиридона селяни намагалися не працювати. Вірили, що сьогодні  святий Спиридон всіх шкідників вигонить з хати. Тож щоб йому не заважати, люди не бралися за віники чи інші інструменти. Вважали, що так достаток в домі буде та лих не траплятиметься.

Садівники у цей день йшли в сад та струшували яблуні. При цьому вони просили святого вберегти дерево та дарувати хороший врожай. Вважали, що це допоможе дереву пережити морози й щедро вродити наступного року.

25 грудня господині сипали курям зерно лише правою рукою. Це робили, щоб вони раніше починали нестись.

В народі кажуть, що з 25 грудня сонце повертається на літо. Саме тому наші предки називали свято – "Спиридон-сонцеворот". Зазвичай, у цей день діти просили сонечко повернутися. Вони співали пісні та грали ігри.

  • Казали, якщо сьогодні сонце покажеться і "заграє" своїми промінчиками, то варто чекати хорошої погоди на різдвяні свята.
  • Якщо на Спиридона зранку світить сонечко, то весна буде холодна.
  • Сонячний день віщує морозний та ясний Новий рік.
  • А коли на Спиридона похмуро і на деревах іній, то січень буде похмурим і теплим.
  • Якщо ніч 25 грудня буде ясна, то зима буде холодна, а літо жарке.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:45 Хмельницький попрощався з двома воїнами: Олегом Попелем та Юрієм Броварним 19:10 Обрізка дерев: чому скаржаться хмельничани і що кажуть екологи photo_camera 18:28 Гостювання сина в матері закінчилось трагедією на Хмельниччині: деталі справи 17:41 Працівниця банку на Хмельниччині привласнювала допомогу родичам загиблих воїнів Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 17:03 У Хмельницькому пенсіонеру стало погано біля річки: його врятували патрульні 16:29 Погіршення погоди та обстріли: на Хмельниччині прогнозують погодинні відключення світла 16:16 Торгова марка SvitloSteli: Нове слово у світі натяжних стель і освітлення (новини компаній) 16:01 «Непридатність до військової служби»: скільки беруть за це на Хмельниччині і чим все закінчується 15:23 Житель Хмельниччини з гепатитом С сяде за ґрати за ухилення від мобілізації 14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up