28 вересня - день Микити Готського. Сьогодні задобрюють домовика та варять ріпу

28 вересня - день Микити Готського. Сьогодні задобрюють  домовика та варять ріпу
  • Здавна наші предки називали свято Микити по-різному: день Гусаря, день Микити Гусепролета, день Гусятника, Ріпоріза. 
  • В свято працювати дозволяється.
  • У цей день востаннє полюють на дикий гусей.

 

Сьогодні, 28 вересня, відзначають свято пам'яті великомученика Микити Готського. Цей день вважають  Післясвятом Воздвиження Хреста Господнього.

28 вересня наші предки називали по-різному: день Гусаря, день Микити Гусепролета, день Гусятника, Ріпоріз. 

Відео дня

В українців існувала традиція у цей день задобрювати водяного. Робили це у дуже дивний спосіб: у будь-яку водойму кидали найбільшого гусака без голови.,

А саму голову забирали додому. Вона призначалася для домовика. Вірили, що такий дарунок допоможе захистити пернатих.

Свято іменували Гусятником, оскільки саме зараз можна було різати гусей, яких відгодовували на зиму. Також в цей період дикі гуси відлітали у теплі краї. Сьогодні мисливці виходили на останній промисел в цьому році.

Звичайно ж, головною стравою у цей день був печений гусак.

Назва "Ріпоріз" виникла через те, що саме в цей час розпочинали збір ріпи. Овоч різали  і готували з нього різноманітні страви, аби в наступному році його урожай був хороший.

 Особливо уважно слідкували в цей день за птахами.

  • Вірили, що побачити гусей, які летять  низько - скоро варто чекати снігу.
  • Якщо гусак лапу піднімає - то буде холодно, на одній нозі стоїть - до морозу.
  • Гуси полощуться у воді - значить погода ще буде тепла. А коли птиця ховала клюв  під крило  - зима буде рання.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up