3 жовтня - день Євстафія. Що сьогодні варто робити

3 жовтня - день Євстафія.  Що сьогодні варто робити
  • 3 жовтняі православні вшановують мученика Євстафія.
  • У цей день мельники задобрювали водяного, щоб млин працював добре.
  • Уважно сьогодні слідкують за напрямом вітру, щоб визначити якою буде погода та чи варто готуватися до ранньої зими.  

 

3 жовтня вшановується пам'ять святого Євстафія Римського. Православна церква відносить його до лику мучеників. Євстафій  був воєначальником. Одного разу, під час полювання він побачив образ Ісуса на хресті між рогами оленя. Тоді вирішив прийняти християнство. 

У народі 3 жовтня відзначали свято мельників. Щороку в цей день загоджували водяного. Для нього наливали у воду горілку та кидали туди хліб. Важали, що тепер він буде допомагати млину працювати та не буде капостити.

Відео дня

В давнину вірили, що мельник є людиною незвичайною. Вважали, що він пов'язаний з нечистою силою. Молебнів на млині ніколи не проводили. Поблизу млина люди намагалися не гуляти, оскільки побоювалися нечистої сили. 

Говорили, що водяний товаришує з мельником, а русалки під млиновим колесом миють волосся. Ще більше боялися зруйнованої або занедбаного млина. Вірили, що на даху там сидять вампіри та чорти. Всі ці вірування підкріплювалися різними казками. 

Також 3 жовтня було прийнято заготовляти капусту. Вважали, що саме зараз капуста - найсмачніша. Сьогодні з неї старалися приготувати багато страв.

3 жовтня уважно спостерігали за погодою.

Якщо цього дня вітер дув з півночі, то варто чекати холодів. А якщо дув західний вітер, чекай дощу.

3 жовтня туман вкриває землю, а павутинки літаєть у повітрі - буде тепло ще довго.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:11 ВСІМ Бізнес-ліга: календар заключних матчів 18:07 У Хмельницькому погасили марку, присвячену ворожим кораблям play_circle_filled photo_camera 17:45 Мешканець Хмельницького району отримав 9 років за вбивство 17:09 Хмельничан опитуватимуть про користування громадським транспортом: як це відбуватиметься Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 16:42 Комунальне підприємство на Теофіпольщині змусили заплатити за незаконну вирубку лісу 16:04 Для міської лікарні купили обладнання на 26,5 мільйона (ФОТО) photo_camera 15:57 Скільки коштує навчання у хмельницьких ВНЗ (ІНФОГРАФІКА) 15:21 Промисловості Хмельниччини вимикатимуть світло ввечері 8 травня 14:11 На фасаді університету в Кам'янці відкриють дошку пам’яті воїну Руслану Козаку 13:00 Через ворожу атаку ввечері можливі відключення, – «Укренерго» 12:14 В аварії поблизу Хмельницького постраждав 17-річний мотоцикліст 11:00 У Шепетівці чоловік з наркотиками пропонував поліцейським 10 тисяч гривень хабаря 10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт 20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція.
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up