36 мільйонів гривень хоче стягнути Нафтогаз зі Славути

36 мільйонів гривень хоче стягнути Нафтогаз зі Славути
  • Місцева влада вважає, що через підвищення ціни на газ, в Славуті не зможуть надавати послуги населенню в опалювальний період.

«НАК «Нафтогаз України» вимагає від комунального підприємства «Славутське ЖКО» сплатити йому 36 мільйонів гривень. Це сума за спожитий у березні-квітні 2021 року Славутою природний газ. Таке рішення прийняв Хмельницький Господарський суд 5 грудня 2023 року.

Натомість Славутська влада оскаржила постанову, бо важає, що це не законно. Адже споживання природного газу за цей період регулювалось договорами між комунальним підприємством та АТ «НАК «Нафтогаз України».

18 березня апеляційний суд в Рівному розглянув апеляційну скаргу.

Відео дня

У справі йдеться:

Незважаючи на договіри, Нафтогаз хоче отримати вартість спожитого природного газу за ринковими цінами, вигідними для нього, всупереч законів. Зі Славутського ЖКО планують стягнути за 1,5-місячний обсяг спожитого природного газу таку ж вартість, як за 7 місяців опалювального сезону 2020/2021. Таким чином Нафтогаз безпідставно збільшив ціну більше, ніж в 4,5 рази.

Такі дії державного акціонерного товариства, засновником та акціонером якого є держава, загрожує теплопостачальним підприємствам банкрутством. Адже ті не будуть неспроможні надати послуги населенню в опалювальний період, розповіла пресслужба Славутського МВК.

Влада Славути вважає, що це йде всупереч домовленостей між Кабінетом Міністрів України, НКРЕКП, НАК «Нафтогаз України» і «Асоціацією міст України».

Неодноразово міський голова звертався до державних інституцій із тим, щоб вони втрутитись в дану ситуацію, зупинили зловживання постачальника природнього газу та дали можливість місцевим комунальним підприємствам теплопостачання й надалі стабільно працювати.

«Сьогодні ми зобов’язані зробити все, щоб комунальні підприємства могли стабільно працювати та надавати послуги людям. Замість того, щоб підтримувати громади, людей, які у них живуть, піднімати економіку, відбувається дестабілізація ситуації зсередини у сфері надання житлово-комунальних послуг, доведення теплопостачальних підприємств до банкрутства», – наголосив голова міста.

Він  вважає, що дрібні пдприємства сплачують податки, а це дає можливість вистояти у часи війни. Крім того, що громада своїми силами усувала наслідки атаки ворога, скоро буде підготовка до нового опалювального сезону, модернізація котелень і т.д. А такі дії Нафтогазу несуть загрозу припинення надання населенню послуг теплопостачання в опалювальний період.

Судовий процес продовжується.

Читайте також: На Хмельниччині голова громади повернувся на роботу після дворічної служби в ЗСУ

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up