4 червня починається Петрівський піст. Що і коли можна їсти?

4 червня починається Петрівський піст. Що і коли можна їсти?
Фото: pokrov-hamburg.de
  • У християн східного обряду у понеділок, 4 червня, починається Петрівський піст.
  • Він триватиме до 11 липня включно.
  • Що варто знати та як правильно постити, дивіться далі.

Початок Петрівського посту припадає на перший після трійчанського тижня понеділок. Цікаво, що триває піст кожного року різну кількість днів, усе залежить від дати святкування Трійці. Цьогоріч його початок припадає на 4 червня. Закінчується піст завжди 12 липня. У день святих, яким і присвячений - апостолам Петру і Павлу.

Загалом цей піст не дуже суворий.  

Приблизне меню:

Відео дня
  • У понеділок дозволяється гаряча їжа без олії, наприклад, це можуть бути пісні різні каші.
  • Вівторок, четвер і субота — найлегші дні. Дозволена будь-яка пісна їжа з рослинною олією і риба.
  • Середа і п'ятниця є найважчими. У ці дні варто тримати сутрогий піст (сухоїдіння). Деякі віряни в ці дні посту харчуються виключно водою і хлібом.
  • У неділю можна вживати будь-яку пісну їжу й пити вино.
  • Виключення - на свято Різдва Іоанна Предтечі (7 липня) в меню допускається послаблення, зокрема дозволяється риба.

Також протягом посту віряни щонайменше один раз сповідаються та причащаються.

Що не можна робити у піст:

  • Не можна вінчатися молодятам, а також у цей час не хрестять дітей.
  • Не можна курити та вживати алкоголь (окрім вина).
  • Не можна лаятися, кричати та лихословити.
  • Багато хто з вірян у цей період відмовляється й від сексу. Проте це питання може обговорюватися із священиком, близьким до родини.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • IGOR

    - Багато хто з вірян у цей період відмовляється й від сексу. Проте це питання може обговорюватися із священиком, близьким до родини.

    - Не можна курити



    Мда...Забобоны наше всё...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС 21:17 Суд конфіскував у росіянки успадковану землю на Хмельниччині 20:45 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками: імена 20:01 На Хмельниччині суд повернув водосховище громаді з приватних рук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up