5 квітня - Чистий четвер: що потрібно зробити у цей день

5 квітня - Чистий четвер: що потрібно зробити у цей день
Фото: ua.livejournal.com
  • Чистий четвер є першим з трьох днів, які ще називають “Велике тридення” в християнстві.
  • У цей день завершують найважливіші роботи та прибирають подвір’я від мотлоху.
  • А вже звечора починають готувати тісто для пасок та яйця для писанок.
  • Пропонуємо вам дізнатись декілька основних прикмет і традицій пов'язаних з цим днем.

Чистий четвер випадає на останній тиждень Великого Посту. Це один з найважливіших днів перед святом Великодня. Цьогоріч християни східного обряду відзначають його 5 квітня. Цей день знаменує собою початок підготовки до світлого свята Пасхи Христової.

Чистота тіла:

Чистий Четвер –  день повного духовного і фізичного очищення для усіх вірян. В цей день обов'язково потрібно відвідати храм, причаститися і сповідатися. На світанку потрібно скупатися, бажано в озері або річці. Вважають, що тоді цілюща та має магічні властивості, тож в цей час вона допомагає зміцнити дух і очистити душу.

Відео дня

Аби посилити магічні властивості води, у неї кидали срібло. Вірили, що така срібна водичка зберігає красу та здоров’я.

Ще у цей день вважають цілющою сіль. Її навіть називають четверговою. Вірять, що після купання потрібно кинути жменю солі до горщика й вона слугуватиме оберегом будинку увесь майбутній рік. А для збільшення її сили сіль запікали в печі або освячували в церкві.

Чистота дому:

Одним із головних обрядів у цей день є прибирання будинку. У Чистий четвер зазвичай влаштовують генеральне прибирання будинку, двору і присадибної ділянки.

Вважається, що у кого в Чистий четвер вдома бруд, то й увесь рік він проведе в сварках.

Також, з Чистого четверга до Страсної п’ятниці не варто залишати не вимитий посуд і замочену білизну.

А ще у цей день у будинку запалювали свічку, яку принесли із церковної літургії. Вважали, що вона здатна очистити енергетику будинку.

Їжа:

У Чистий четвер ще триває строгий піст.  В цей день готують їжу до Великодніх свят. Саме після прибирання господі беруться за випікання пасок, розфарбовування яєць та приготуванню смачних святкових страв. Та через піст до святої неділі ще пробувати на смак їх не можна.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up