Аби відмовитись від примусових батьківських внесків, хмельницьким освітянам треба 6-8 мільйонів гривень

Аби відмовитись від примусових батьківських внесків, хмельницьким освітянам треба 6-8 мільйонів гривень
Наразі середня сума добровільно примусових грошових зборів з батьків до фондів шкіл у Хмельницькому складає 600 гривень готівкою на рік. На думку головного освітянина міста Романа Миколаїва, відмовитись від такої практики цілком реально вже цьогоріч, однак на це необхідно додаткове фінансування

Директори шкіл кажуть, що без батьківських внесків школи не проживуть. І проблема навіть не так у недостатності фінансування, як у складній схемі витрачання коштів. За словами керівників, у школах досить часто трапляються форсмажорні ситуації, вирішувати які треба терміново. Власне, на такі потреби й використовується так званий батьківський фонд. Втім, проконтролювати його використання вкрай складно, оскільки ці гроші ніде не обліковуються. Звісно, це викликає питання, куди чи кому насправді йдуть гроші.

Батьки ж хмельничан здебільшого обурюються примусовим поборам. І наполягають на скасуванні такої «благодійності».

– У мене є одна дитина. Батьківські внески у фонд нашої школи складають приблизно 1 000 гривень на рік. Але цього року ми з іншими батьками відмовилось здавати гроші і ремонтуємо клас виключно власними силами. Самі все купуємо і робимо. Через це директор школи «їсть печінки» нашому класному керівнику, – розповідає «ВСІМ» хмельничанин Віталій (прізвище відомо редакції).

Відео дня

Міська ж влада може лише заборонити збирати кошти, але не може заборонити їх здавати. Тому суто примусовими заходами проблему «благодійності» не вирішити.

На балансових комісіях міської ради порахували, що відмова від обов’язкових внесків у фонд шкіл коштуватиме додаткових 6-8 мільйонів гривень з міського бюджету.

– Це цілком реально, джерела для цього є. Таким чином кожній школі щонайменше перепаде додатково 60 000 гривень і цього цілком достатньо, аби перекрити 600 гривень батьківських внесків. Таким чином ми принаймні на половину скоротимо підґрунтя для збору коштів. Звісно, це не вирішить всіх проблем, адже є поточні питання. Якщо зірвало кран, то його треба вже міняти, а не чекати перерахунку грошей. Тому ми йдемо шляхом не заборони, а пошуку коштів. Внески мають бути суто за ініціативи громадянина, а не батьківських комітетів, класних керівників чи дирекції шкіл, при чому виключно на спецрахунки шкіл, – коментує ситуацію Роман Миколаїв.

Виділяти додаткові кошти на освіту чи ні хмельницькі депутати вирішуватимуть на наступній сесій міської ради. Передумови для збільшення фінансування наявні, адже у першому кварталі 2016 року, за словами посадовців, є додаткові бюджетні надходження. Отож, долучиться Хмельницький чи ні до переліку міст, де вирішать проблему шкільних поборів,  вам допоможе дізнатись «ВСІМ». 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Анонім

    Рішення ж на зборах приймають всі разом, наприклад ми своє відвоювали, все залежить від батьків, а тих хто хоче бути добрим за чужий рахунок вистачає кругом
  • Анонім

    А що робити, коли у батьківському комітеті батьки, які в дружніх стосунках з вихователькою, а вихователька у всьому послушна завідувачки закладу. І в ситуації коли завідувачка дає команду виховательці зібрати кошти на ремонт (наприклад замінити вікна на пластикові), а вихователька членам батьківського комітету, а вже члени батьківського комітету - "не можуть відмовити" виховательці, за боязні що до їх дітей будуть не так відноситися, на все закривати очі (навіть на те що їх дітям ще немає трьох рочків а вони вже хочуть водити, і мло того, вже водять в садочок, бо на роботі вже їх кличуть до праці, а з дітьми немає кому сидіти дома, а нянку наймати непідсилу),

    От і на зборах приймають рішення - зібрати з групи по певній сумі.

    То в такій ситуації як бути???

    Сказати що на садочок виділяються кошти - хай з них беруть і ремонтують?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up