Чому У Південному Бузі здохла риба – ніхто не знає

Чому У Південному Бузі здохла риба – ніхто не знає
Причини – невідомі. Проте екологічна інспекція взяла воду з річки на експертизу.

 

- Ми організували виїзд до річки Південний Буг 15 квітня, - каже іхтіолог обласного управління охорони, використання і відтворення водних живих ресурсів та регулювання рибальства у Хмельницькій області Алла Середчук. - Там ми обстежили воду. Потім склали акт і зафіксували мертву рибу. Також з нами була екологічна інспекція. Вони взяли пробу води для подальшого лабораторного дослідження. 

Відео дня
> Тим часом по місту ходять різні чутки – від забруднення річки цукровим заводом у Наркевичах до задухи рибин від аномально довгої зими.

- Я чув, що десь приблизно місяць тому на цукровому заводі переобладнали насосну станцію, - каже голова обласної організації Українського товариства охорони природи Юрій Резніков. – Її зробили більш потужною. Агресивні води станції потрапили у стічні води. Думаю, це і може бути пов’язано з мертвою рибою у Південному Бузі. Але це не офіційно, так говорять.

Чоловік розповідає і про іншу можливу причину ситуації. Коли сніг зверху покриває лід на річці, то для риби може бути зовсім мало повітря. Проте весь зимовий період рибалки пробивали лунки. Тому риба мала б отримувати достатньо кисню. 

- До того ж, останнім часом вода Південного Бугу піниться, - розповідає Юрій Резніков. - Чиста вода ніколи б не дала піни, як її не калатай. Це говорить про те, що у Південному Бузі є органічні негаразди. Але в мене виникає запитання до органів виконкому. В них є спеціальний відділ, який займається охороною природи. Ця інстанція мала б вирішити проблему. Чому вона цього не робить? 

Ймовірно, причину масових смертей риби у Південному Бузі встановлять за тиждень – коли будуть результати експертизи.

Поспілкуватися з фахівцями Державної екологічної інспекції журналістам «ВСІМ» не вдалося. Щоб надати коментар, у організації попросили надіслати запит. Потім повідомили, що можемо дізнатися інформацію у начальника відділу екологічного контролю тваринного світу та водних живих ресурсів Миколи Гоменюка. Проте чоловік в той же день пішов на лікарняний, а його заступники знаходилися на виїзді.

За словами еколога, 19 квітня відбудеться засідання щодо вирішення екологічної ситуації у Південному Бузі.  Слідкуйте за оновленнями на нашому сайті vsim.ua.

По темі читайте:

У Південному Бузі гниє риба

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:10 Вербна неділя 2024: традиції та заборони 17:20 На Хмельниччині попрощались з п’ятьма захисниками. Історії Героїв 16:30 На Хмельниччині військові та чиновники обговорили питання мобілізації 15:44 На Хмельниччині чоловік підпалив будинок разом із братом. Його засудили Від читача 07:27 Фахівці КНП "ХОССЦ" взяли участь у конференції під егідою Асоціації інтервенційних кардіологів України 14:50 Капелан з Хмельниччини отримав нагрудний знак Головнокомандувача ЗСУ 14:01 На Хмельниччині засудили водія, який пропонував патрульним хабар 13:11 За 2024 рік на Хмельниччині у ДТП з мотоциклами загинули та травмувалися 17 осіб 12:24 На Шепетівщині насмерть переїхали чоловіка, який лежав на дорозі, – поліція 11:38 На Хмельниччині відкрили меморіальні дошки чотирьом захисникам 10:46 У Хмельницькому водій влетів в автівку і втік з місця аварії 09:58 На Хмельниччині судитимуть чоловіка, який кривдив дружину в присутності дітей 09:11 Їхав п’яний і без номерних знаків: на проспекті Миру затримали водія
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up