36 років після Чорнобильської катастрофи: що не можна забувати

36 років після Чорнобильської катастрофи: що не можна забувати
Український репортер
  • Чорнобильська катастрофа - це не лише екологічна трагедія, це історія ліквідаторів та місцевих мешканців, життя яких назавжди змінилося після аварії на АЕС.

Сьогодні виповнюється 36 років від найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Саме 26 квітня 1986 року, о 1:23, на четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС стався потужний вибух. У результаті були зруйновані частина реактора та машинного залу. Спалахнула пожежа.  Вогонь перекинувся на дах третього енергоблока. Його гасили до 5 години ранку.

  • Пожежники, які першими прибули на місце події, не мали спеціального обладнання. Їх просто не попередили про те, що горить не будівля АЕС, а вщент зруйновано реактор. В їхні легені потрапила велика кількість радіоактивних речовин.

У середині самого четвертого блоку вогонь вдалося ліквідувати лише 10 травня, коли більша частина графіту згоріла.

  • Радіоактивна хмара, яка утворилася після вибуху та пожежі накрила не лише території сучасної України, Білорусі та Росії, але й території багатьох інших країн – Швеції, Австрії, Норвегії, Німеччини, Фінляндії, Греції, Румунії, Словенії, Литви, Латвії. За Міжнародною шкалою ядерних подій (INES) цю аварію класифікували за найвищим – сьомим рівнем небезпеки, - повідомляють ЗМІ.

Відео дня

Від гострої променевої хвороби у перші місяці після вибуху на Чорнобильській АЕС загинула 31 людина. Радіоактивного опромінення зазнали 8,5 мільйона людей.

У ліквідації наслідків аварії взяли участь близько 240 тисяч людей. Загальна кількість ліквідаторів за всі роки – понад 600 тисяч.

У перші дні після аварії було евакуйоване населення 10-кілометрової зони, надалі зону евакуації розширили до 30 кілометрів. Було вивезено 115 тисяч людей. Їм забороняли брати з собою речі та домашніх улюбленців.

Загалом в Україні радіоактивно забрудненими стали 2 293 населені пункти. У результаті катастрофи з сільськогосподарського користування було виведено понад 5 мільйонів гектарів земель.

  • За числом потерпілих від аварії Україна займає перше місце серед колишніх республік Радянського Союзу. На Білорусь припало близько 60% шкідливих викидів. 

Наприкінці 1986 року зруйнований реактор Чорнобильської атомної станції накрили спеціальним "саркофагом". За оцінками спеціалістів, під ним залишилося близько 95% палива, яке було в реакторі на момент аварії.

15 грудня 2000 року роботу Чорнобильської АЕС було припинено. У 2004 році було проведено тендер на проектування і спорудження нового "саркофагу" -  Нового безпечного конфайнмента. 29 жовтня 2007 року почалися роботи. 29 листопада 2016 року Арку НБК було насунуто на об’єкт "Укриття" та введено в експлуатацію. За задумом проектувальників, нова споруда зможе вирішити проблему, як мінімум, на сто років.

8 грудня 2016 року Генеральна асамблея Організації Об’єднаних Націй ухвалила резолюцію, якою проголосила 26 квітня Міжнародним днем пам’яті про Чорнобильську катастрофу.

З моменту аварії пройшло уже 36 років. Через відсутність людей, в чорнобильській зоні утворився умовний заповідник. Тут знайшла притулок безліч видів тварин та птахів. Також у мирний час до зони відчуження нерідко організовували екскурсії.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (4)
  • Ніла Коваль

    Вічна пам,ять.
  • Людмила Мазур

    Так, але треба пам'ятати про тих, хто ще залишився з числа ліквідаторів.  Всі вони онкохворі, а ліки дорогі і для багатьох недоступні. А ще відношення онколога з  третьої поліклініки  жахливе.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

  • Галина Галина

    Кого-людей!!!!

keyboard_arrow_up