Добудова енергоблоків на Хмельницькій АЕС: для чого це потрібно і що каже експерт

Добудова енергоблоків на Хмельницькій АЕС: для чого це потрібно і що каже експерт
  • На Хмельницькій АЕС зведуть чотири нові реактори.
  • За рахунок цього ХАЕС стане найпотужнішою в Європі.
  • Що це дасть і чи потрібно це зараз на думку експерта?

На Хмельницькій атомній електростанції збудують чотири нові реактори: замість двох їх буде шість. Хмельницьку АЕС обрали не випадково: бо ж вона вже має фундамент для будівництва двох блоків - недобудовані 3-й та 4-й.

З чого все почалося

3-й та 4-й енергоблоки могли з'явитися ще за радянських часів - однак їхнє будівництво заморозили в 1993-му. Важливий крок для відновлення робіт зробили у 2012 - після прийнятого Верховною Радою закону «Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків № 3 і 4 Хмельницької атомної електричної станції». Та все це довготривалий процес.

Добудова ХАЕС: аналіз продовження будівництва обійдеться в 700 тисяч євро |  Новини Хмельницького "Є" | ye.ua

Відео дня

Що відбувається зараз

Два енергоблоки Україна будуватиме власними силами. На майданчику 3-го майже завершили підготовчі роботи - найближчим часом планують розпочати монтаж обладнання. Разом з тим 17 грудня 2023 року Міністерство енергетики та Енергоатом підписали угоду з виконавчим директором «Westinghouse Electric Company» Патріком Фрагманом про закупівлю обладнання для зведення 5-го енергоблоку. Вже цьогоріч Хмельницька атомка отримала першу партії американського ядерного палива, таким чином повністю позбувшись російського. Детальніше про це можна почитати тут.  

Для чого це потрібно

Після завершення робіт Хмельницька АЕС, маючи 6 реакторів, стане найпотужнішою в Європі. Це дозволить покрити потреби України в електроенергії, брак якої виник, в тому числі, через захоплення Запорізької атомки. Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук у коментарі vsim.ua сказав, що насправді наразі немає гострої потреби зводити нові енергоблоки. І на те, на його думку, є низка причин.  

- Ми споживали і виробляли електроенергії до війни 150 мільярдів кВт/год електроенергії, зараз - 100 мільярдів кВт/год. 50 мільярдів пішли в мінус через ЗАЕС. Однак скоротилося споживання електроенергії і потужностей Південно-української, Рівненської та Хмельницької АЕС - вистачає. І треба розуміти: навіщо нам на ХАЕС шість, та навіть чотири енергоблоки? В нашій ситуації (війну в Україні, - примітка автора) про яку промисловість та обсяг споживання можна говорити? Хіба для експорту електроенергії європейцям, — коментує vsim.ua Юрій Корольчук/

Читайте також:

На будівництво Хмельницької АЕС шукають працівників: список вакансій

Один з енергоблоків Хмельницької АЕС відключили від мережі

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (8)
  • Oleksandr

    ДОбре діло, треба розвивати. А ще приватні будинки мають активніше вішати сонячні панелі на дах
  • Ivan Petrov

    ХАЕС стане найпотужнішою в Європі, круто!

    А нагадайте скільки зараз діючих реакторів у Німеччині😉
  • Алена

    Хто власник ? Хто будує ? За які кошти ?
    Хто настільки впевнений в завтрашньому дні ? ...

    СЕРГЕЙ reply Алена

    Власник Україна, будувати має? Westinghouse і перший час ~N-ний термін буде йти розрахунок енергією або розрахуємось зразу.
  • Микола Андрощук

    На потрібно виготовлювати

    Своє паливо для АЕ. Тому потрібно негайно будовати завод по виробленю палива...

    Ivan Petrov reply Микола Андрощук

    А ти уран будеш у шахті добувати, чи може на заводі збагачувати?

keyboard_arrow_up