Хмельницьких пільговиків перевірятимуть жорсткіше, а виплати зростуть

Хмельницьких пільговиків перевірятимуть жорсткіше, а виплати зростуть
Хмельничан, які одержують субсидій, перевірятиме Мінфін. А з бюджету витратять вдвічі більше на комунальні знижки через кризу в Україні.

Знецінення гривні, невисокі зарплати, підвищення тарифів на електроенергію та інші комунальні послуги, звісно, вплинули на розмір соціального бюджету Хмельницького. Відтак, у порівнянні з минулим роком цьогоріч на «соціалку» виділять на 100 мільйонів більше, а саме понад 452 мільйони гривень.

Половина цієї суми  йде на знижки в оплаті комунальних послуг, тобто на субсидії. Та чи буде цього достатньо? В управлінні праці та соціального захисту населення переконують, що поки вистачає.

 

Відео дня

На субсидії – вдвічі більше

За субсидіями торік звернулось понад 47 тисяч сімей, а з бюджету на це виплатили майже 57 мільйонів гривень. Аби допомогти малозабезпеченим хмельничанам оплачувати комуналку у 2016 році, з казни планують витрати понад 108 мільйонів гривень. Це майже четверта частина усієї скарбнички управління праці та соціального захисту населення на 2016 рік. 

 Звісно, витрати з бюджету побільшали через зростання комунальних тарифів. Лише ціна електроенергії для населення цього року збільшилась на 20 відсотків. 

– Перереєстрація субсидій відбувається автоматично. Однак опалювальний період закінчується, тому деякі родини втрачають право на допомогу. Відтак, у теплий сезон субсидії отримуватимуть 31 тисяча сімей. Це число знову автоматичне зросте з початком опалювального сезону. В цілому з поставленими завданнями по виплаті субсидій ми справляємось, – говорить начальник управління праці та соціального захисту населення Слов’ян Воронецький.

Хто має право на «знижку»

Умови одержання житлових субсидій наразі залишаються тими, що і були минулого року.

Субсидії надаються родинам, у яких сплата комуналки перевищує розмір мінімального платежу. Власне, формула розрахунку мінімального платежу залишається незмінною. Для цього необхідно середній місячний дохід на одну особу в см’ї розділити на прожитковий мінімум (у 2015 році – 1330 гривень), а потім – на 2, і результат помножити на 15.

До прикладу,  сім’я складається із 3 осіб,  сукупний доход – 6000 гривень. На одну людину це 2000 гривень. 2000/1330 = 1,5, 1,5/2*15 = 11,25. Відтак, 11,25 % від сукупного доходу 6 000 тисяч гривень становитиме 675 гривень. Це і є мінімальний платіж. Решта суми, яку ви нарахуєте за житлово-комунальні послуги, мусить сплатити держава

Субсидію можна отримати на оплату житла, газу, електроенергії, вивезення побутового сміття та рідких нечистот, а також на постачання і відведення води.

Тим хмельничанам, які через збільшення тарифів на комунальні послуги, отримали право на субсидії у новому році, необхідно звертатись до громадських приймалень управління соцзахисту за наступними адресами:

вул. Зарічанська, 14/4; 

вул. Шевченка, 99;

вул. Інститутська,, 18;

вул. Проскурівського Підпілля, 32.

Крім заяви на одержання субсидії, потрібно мати ще і декларацію про майновий стан і доходи за попередній рік. 

Пільговиків перевірятимуть

Якщо ж хтось подасть «липові» відомості на субсидію, то змушений буде повернути державні гроші в подвійному розмірі.

У минулому році виявили понад 230 таких випадків. Загальна сума переплати склала більше 200 тисяч гривень.

Цього року за перевірки вже візьметься Мінфін. Хмельничан можуть залишити без знижок у двох випадках:

  • якщо у 12-місячний період до оформлення субсидії купувались речі чи послуги дорожчі за 50 000 гривень;
  • якщо городяни приховують додатковий дохід.

Саме для цього державним фінансистам надали доступ до банківської таємниці отримувачів знижок на «комуналку».

Отож, у Мінфіні перевірятимуть не лише доходи, а й витрати. Інформацію про прибутки братимуть від податкової та пенсійного фонду, а про витрати – з банку. Так сподіваються відсіяти «мертві душі». Крім того, хоч субсидії призначаються і на рік, розмір знижок перераховується кожні півроку.

Допомога самотнім матерям зменшилась

Саме ці виплати – найбільший шматок бюджетної соціальної піци. Торік хмельничанам при народженні дітей виплатили 140 мільйонів гривень, а наразі заплановано – 141 мільйон.

Нагадаємо, допомога при народженні дитини призначається у розмірі 41 280 гривень, і вона не залежить від кількості дітей.  Спочатку виплачують 10 320 гривень, а решту – протягом наступних 3 років по 860 гривень щомісячно.

Аби отримати таку допомогу, звернутись за нею також необхідно до громадських приймалень управлінь соцзахисту. При чому зробити це необхідно не пізніше, ніж за 12 календарних днів після народження дитини.

Однак у порівнянні з 2015 роком зменшена допомога на дітей одиноким матерям – з 14 до 9 мільйонів. Адже з 1 січня 2016 року для самотніх матерів діють нові правила нарахування допомоги. Якщо середньомісячний дохід сім’ї на одну людину перевищує розмір прожиткового мінімуму на дитину, допомогу така сім’я не отримує. Через це і поменшало пільговиків.

Пільги ветеранам зростають

Проти минулого року на 13 мільйонів збільшились і пільги ветеранам війни, атовцям та особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. У новому році на них витратять 38,5 мільйона гривень проти 25 торік.

Крім того, запроваджено додаткову пільгу для родин загиблих учасників АТО в розмірі 50% знижки на оплату комуналки. Також вдвічі, до 400 гривень, збільшена надбавка до пенсії і членам Проскурівського Підпілля.

Решта ж видатків на «соціалку» залишилась на рівні минулого року. Про зміну ситуації із соцзахистом хмельничан, вас оперативно інформуватиме «ВСІМ».

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:11 На фасаді університету в Кам'янці відкриють дошку пам’яті воїну Руслану Козаку 13:00 Через ворожу атаку ввечері можливі відключення, – «Укренерго» 12:14 В аварії поблизу Хмельницького постраждав 17-річний мотоцикліст 11:00 У Шепетівці чоловік з наркотиками пропонував поліцейським 10 тисяч гривень хабаря Від читача 17:26 Проект Брама вступив у боротьбу за чистоту медіа-простору 10:02 Залишила прощальну записку: на Хмельниччині шукали дитину 09:01 На сусідній Вінниччині атаковано енергооб’єкт 20:49 На Хмельниччині попрощались з шістьма захисниками. Хто вони 20:15 Дев’ять тисяч доларів хотів заробити хмельничанин переправою чоловіка за кордон, — поліція. 19:41 У Хмельницькому районі шукають зниклого чоловіка: прикмети 19:05 Потрібна кров для 8-річної хмельничанки Лізи: як допомогти 18:46 Зберігав наркотики, пропонував хабар: шепетівчанину загрожує тривалий термін ув'язнення 18:18 З якою швидкістю їздять тролейбуси у Хмельницькому (КАРТА) 17:56 В ОДА розповіли, скільки коштів отримали в кредит підприємці Хмельниччини у квітні 17:32 «Йому назавжди 25»: у Хмельницькому попрощалися із Максимом Ковальчуковським photo_camera 17:02 У дитсадку в Хмельницькому районі травмувалась 5-річна Єва. Деталі 16:33 Прокурори вимагають позбавити волі посадовицю з Хмельниччини, яка взяла хабар 15:54 Де не буде світла і води у Хмельницькому 8 травня (АДРЕСИ) 15:15 На в’їзді у Кам’янець водій на ВАЗ врізався у відбійник
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up