Хто і як має чистити Хмельницький від стихійної реклами

Хто і як має чистити Хмельницький від стихійної реклами
​​
  • Стихійна зовнішня реклама заполонила міські вулиці.

  • Оголошення про продаж нерухомості, швидкі кредити та афіші розміщують на стовпах, дорожніх знаках, деревах та фасадах будинків.

  • Як виглядає рекламне свавілля та чи борються з порушниками, з'ясовували журналісти vsim.ua.

Реклама на стовпах, фасадах будівель, терміналах, смітниках чи навіть деревах. Таку картину можна побачити майже скрізь у місті. Розміщують таку рекламу без відповідних дозволів у невідведених для цього місцях. Наші журналісти вирушили на прогулянку містом, аби виявити, де і як розміщується зовнішня реклама.

У місцях, де розміщені тумби, реклама виглядає відносно упорядкованою. В основному їх можна знайти на Кам'янецькій та на центральних вулицях. Там, де тумб немає, складається враження, що розповсюджувачі не надто знайомі з поняттям порядку. Рекламу розміщують на стовпах, дорожніх знаках, на фасадах будівель, кіосках та навіть деревах.

Найгірша ситуація на речовому ринку. На кожному стовпі - десятки оголошень про ту ж нерухомість, кредити та з пропозиціями роботи за кордоном.

В яких випадках заборонено розміщувати зовнішню рекламу?

У Хмельницькому правила розміщення зовнішньої реклами визначається “Порядком розміщення зовнішньої реклами у місті Хмельницькому”, розробленим на підставі Типових правил розміщення зовнішньої реклами, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 29.12.03 № 2067.

Відео дня

Зокрема, у Порядку прописані вимоги до розміщення, а також у яких випадках зовнішню рекламу заборонено розміщувати.

35. Забороняється розташовувати рекламні засоби:

35.1. на пішохідних доріжках та алеях, якщо це перешкоджає вільному руху пішоходів;

35.2. на висоті менш як 5 метрів від поверхні дорожнього покриття, якщо їх рекламна поверхня виступає за межі краю проїжджої частини;

35.3. на конструкціях дорожніх знаків, світлофорів, деревах;

35.4. методом наклеювання на поверхнях елементів вуличного обладнання, будівель і споруд;

35.5. в інших випадках відповідно до чинного законодавства.

36. Розміщення зовнішньої реклами на пам’ятках історії та архітектури і в межах зон охорони таких пам’яток, в межах об'єктів природно-заповідного фонду дозволяється за погодженням з управління культури, національностей, релігій та туризму Хмельницької обласної державної адміністрації або Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Хмельницькій області.

Для покарання порушника потрібно мати зоровий контакт з ним

Начальник управління з питань екології та контролю за благоустроєм Олександр Луков пояснює, що з порушниками боротися непросто. У питаннях незаконного розміщення реклами відомству допомагають працівники КП “Муніципальна дружина”.

  • По цьому питанню працюють інспектори управління. Є в місті й утворений комунальний підрозділ “Муніципальна дружина”, який нам дуже допомагає. Вже складено дуже багато протоколів у справах розміщення реклами, вивісок. Питання лише в тому, що для того, щоб скласти адмінпротокол, необхідно мати зоровий контакт з порушником. Робота триває. Встановлено чимало тумб на стовпах і кожен бажаючий за невелику плату може розмістити там своє оголошення чи рекламу, - зазначив очільник управління.

Боротися складно, але можливо

У розмові з нашим журналістом Олександр Луков згадав про те, що управлінню боротися із рекламними порушниками допомагає КП “Муніципальна дружина”. Ми вирішили поцікавитись, що вдалося зробити підприємству у цьому напрямку та як планують надалі працювати у напрямку.

Відповідно до пункту 2.1.2. Статуту КП “Муніципальна дружина”, метою діяльності підприємства є запобігання порушенням законодавства у сфері благоустрою, торгівлі, розваг, відпочинку, зовнішньої реклами, проведення будівництва, захисту прав споживачів, а також правопорушенням, що посягають на громадський порядок і громадську безпеку.

Також у пункті 2.2.1 Статуту йдеться про те, що одним із видів діяльності підприємства є “Проведення, шляхом патрулювання, огляду об’єктів благоустрою на предмет дотримання суб’єктами господарювання, установами та організаціями незалежно від форм власності та громадянами законодавства у сфері благоустрою, торгівлі, розваг, відпочинку, зовнішньої реклами...”.

Однак, чи дійсно “дружинники” борються з порушеннями та наскільки ефективною є робота у цьому напрямку? За роз'ясненнями наші журналісти звернулися до директора КП “Муніципальна дружина” Романа Цимбалюка.

  • Якщо коротко, ми складаємо адмінпротоколи за статтею 152. Це стосується і банерів, і реклами на фасадах, стовпах, самовільного розміщення реклами будь-якого змісту. Якщо бути точним, минулого року було складено близько 250 адмінпротоколів. Після чого люди або демонтовували зовнішню рекламу, або брали дозвіл на її розміщення. Рекламний відділ Департаменту архітектури та містобудування виносить їм попередження, дає термін на виконання рішення. Якщо не виконували, ми вже тоді складали протоколи. Виявити порушника складно, але можливо. Буває, що виявляємо не відразу, а з часом. Є чимало способів. Часом люди переховуються, не беруть протокол, ухиляються від будь-якого зв'язку. Ті, хто потрапив на адмінкомісію, виправляють свої недоліки та помилки, - підсумовує директор.

Довідка. Стаття 152 КУпАП. Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів.

Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів - тягнуть за собою накладення штрафу

- на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 1360 грн.);

- на посадових осіб, громадян - суб'єктів підприємницької діяльності - від п'ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн.).

Патрульні зафіксували понад сотню порушень

Патрульна поліція також працює у напрямку порушень правил розміщення зовнішньої реклами. Про це у розмові з нашим журналістом розповів речник Управління патрульної поліції у Хмельницькій області Роман Мартинюк. За його словами, минулого року на порушників було складено 112 адмінпротоколів. З початку цього року зафіксували лише одне порушення.

  • В кожній конкретній ситуації розбираємося індивідуально. Але як показує практика? громадяни свідомо порушують цю норму. Тому і застосовуємо штрафну санкцію відповідно до частини 2 статті 140 КУпАП. Ми штрафуємо за розміщення реклами без погодження з відповідними органами. Зміст реклами - це вимога управління благоустрою. Вони мають свої вимоги до естетики і наповнення змісту, а ми - до місця розміщення, - каже речник патрульної поліції.

Довідка. Частина 2 статті 140 КУпАП. Порушення визначеного законодавством порядку погодження з Міністерством внутрішніх справ України: встановлення рекламоносіїв, технічних засобів організації дорожнього руху, проведення будь-яких робіт на автомобільних дорогах, вулицях, залізничних переїздах; розроблення проектної документації на будівництво, реконструкцію і ремонт автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів та об’єктів дорожнього сервісу; здійснення пасажирських перевезень за встановленими маршрутами руху транспортних засобів загального користування — тягне за собою накладення штрафу:

- на громадян від двадцяти до двадцяти п’яти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 340 до 425 грн.);

- на посадових осіб, громадян — суб’єктів господарської діяльності — від тридцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 510 до 680 грн.).

 

На Проскурівській виявили лише дві афіші на ліхтарних стовпах.
На “Юності” на один з терміналів поповнення мобільного начепили чималу кількість оголошень про роботу та продаж нерухомості.
Ситуація на центральному ринку складніша. Стовпи рясніють від реклами та оголошень про роботу, продаж квартир та швидкі кредити.
Деякі рекламні вивіски та оголошення не посоромились вчепити на дорожні знаки та дерева.

Підписуйтесь та слідкуйте за найсвіжішіми новинами Хмельницького у Фейсбук, Телеграм та Інстаграм. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (2)
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    Підписуйтесь та слідкуйте за найсвіжішіми новинами Хмельницького у Instagram та Telegram

    ➡️ https://telegram.me/vsimua_bot

    ➡️ https://www.instagram.com/vsim_ka

  • Микола Павлюкевич

    це квіточки розпочалася передвиборна компанія так клеїти будутькругом по всіх стовпах і стінах
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
13:01 Хмельниччину засипало снігом: яка ситуація на дорогах (ВІДЕО) play_circle_filled 12:37 Посмертна донорка з Шепетівки врятувала життя чотирьом людям photo_camera 12:04 На Хмельниччині жінка під час обіду зарізала чоловіка 11:40 Чи буде сніг? Прогноз погоди у Хмельницькому на 20-23 березня Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 11:14 П’яний водій насмерть збив хмельничанку і втік: що йому загрожує 10:22 Смертельна ДТП у Старокостянтинові: водій врізався у дерево 09:05 Негода на Хмельниччині: водіїв просять утриматись від далеких поїздок 20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up