Мобілізація і відстрочки по-новому: У Раді зареєстрували законопроєкт про військову службу

Мобілізація і відстрочки по-новому: У Раді зареєстрували законопроєкт про військову службу
  • Демобілізація через 3 роки служби, відстрочка для студентів та електронні повістки: уряд опублікував новий законопроєкт по мобілізації.

Кабмін 30 січня вніс на розгляд нардепам законопроєкт №10449. Його можуть розглянути у парламенті завтра, 7 лютого. Це буде вже друга спроба Верховної Ради ухвалити документ.

Що зміниться: 

  • Відео дня
    /li>

Що ще важливого є в проєкті закону №10449? Розповіла адвокатка, керівниця адвокатського центру Жанна Грушко під час прямого ефіру на своєму Youtube-каналі.

Зміни щодо повісток

Як стало відомо, за даним проєктом додають новий обов’язок для громадян: військовозобов'язані, протягом 60 днів з початку мобілізації, повинні уточнити свої облікові дані через ЦНАПи або електронний кабінет, або через ТЦК.

— У чому річ? З початку введення воєнного стану і загальної мобілізації в Україні ви не були зобов'язані з'явитися до військкомату доки не отримали повістку. А за зміною —  це стане обов'язком, — каже Жанна Грушко. 

Щодо повістки, то будуть чітко прописати мету її вручення: уточнення облікових даних або визначення призначення на особливий період або направлення на проходження військово-лікарської комісії.

— Цю норму, в цілому, схвалюю, — коментує адвокатка. — А що таке визначення призначення на особливий період? Це, пояснює, визначення вашої спеціалізації (якщо вона була отримана під час проходження служби в армії) і визначення того людського резерву, який є для призову у військо.

Ще один обов'язок для громадян, пропонований законопроєктом: люди повинні з собою носити військово-облікові документи.

— На вимогу працівників поліції, або ТЦК, або прикордонної служби громадяни зобов'язані надати їх для внесення у базу з метою перевірки. Фактично, вирішили узаконити все, що й так відбувається сьогодні, — сказала адвокатка Жанна Грушко.

По е-кабінету багато питань без відповідей

Чимало нюансів є щодо електронних повісток та електронного кабінету військовозобов’язаних, резервістів, призовників, - говорить адвокатка.

— Невідомо, коли буде можливість в українців реально реєструвати цей електронний кабінет. Не зрозуміло, які дані потрібно буде вносити в цю систему. А також, станом на сьогодні реєстр військовозобов'язаних, резервістів та призовників не працює. Але якщо цю зміну схвалять, то в тримісячний термін Кабмін має розробити механізм дії, систему та сам реєстр. І виходить, якщо законопроєкт, наприклад, схвалять наприкінці лютого, то аж у червні цього року е-кабінет почне працювати.

Якщо за повісткою не з’явитися, то залежно від її виду — уточнення облікових даних, бойова повістка — загрожує адміністративна або кримінальна відповідальність. Проте, законопроєктом пропонується перелік поважних причин неявки до військкомату по повістці.

— Це перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина (але тут не вказано, яка саме і яке лікування проходить громадянин, що може бути полем для зловживання), дії країни-агресора або інші обставини, через які громадянин не з'явився (незрозуміло, як цю причину довести до ТЦК?); смерть близького родича.

Призов людей з інвалідністю і доглядальників

Щодо мобілізації людей з інвалідністю, то законопроєкт не скасовує їх права на відстрочку.

— Однак тут є нюанс, який виплив з указу Президента України № 576/2023 про перегляд встановлених висновків про інвалідність. У законопроєкті прописали, що люди, яким встановили групи інвалідності після 24 лютого 2022 року, мають пройти повторний огляд. Навряд цю норму можливо буде реалізувати на практиці, — каже Жанна Грушко..

Адвокатка стверджує, що немає законних підстав для перегляду безстрокової інвалідності. А для перегляду всіх висновків, які були видані медико-соціальних експертних комісій, потрібно їх скасувати: це можуть зробити або органи, що є вищими над МСЕК або за рішенням суду.

— Масові звернення до судів про скасування груп інвалідності не буде, — говорить Жанна Грушко. — До того ж ті люди, що були виключені з військового обліку за рішенням ВЛК, не зобов'язані повторно проходити військово-лікарську комісію, з'являтися у ТЦК, уточнювати облікові дані тощо. Це так діє на сьогодні, поки не були запропоновані нові законодавчі зміни.

Ще законодавці хочуть майже повністю скасувати відстрочку через догляд за людиною з інвалідністю.

— Наразі це працює так: якщо у вашої дружини є група інвалідності, у батьків (1-2 група) і ви єдина працездатна людина в сім'ї, що може їх утримувати, то тоді отримуєте відстрочку. Ця підстава також дозволяє чинним військовослужбовцям звільнитися зі служби, — каже адвокатка.

— Що пропонується? Скасувати їх взагалі. Залишають тільки самостійні підстави для відстрочки: здійснення постійного догляду за родичами з 1 - 2 групи інвалідністю  першого ступеня спорідненості (батьки, дружина, діти), догляд за родичами 1 групи інвалідності другого ступеня спорідненості (сестри, брати тощо); наявність повнолітніх дітей з інвалідністю 1-2 групи, яких ви утримуєте, — додала Грушко.

У висновку адвокатка додала, що оформлення догляду за «троюрідною тіткою, сусідкою по під'їзду» більше не буде підставою для отримання відстрочки.

Відстрочка для студентів

До ухвалення законопроєкту №10449, всі студенти — незалежно від кількості освіт, віку, форми навчання, спеціальності — мають право на відстрочку.

— Законопроєктом пропонується, що право на відстрочку залишається для студентів коледжів, профтехучилищ, вишів, але за вищим рівнем від раніше здобутого. Тут неважливо, скільки вам років. Головне, щоб рівень освіти був вищим за попередній, — каже Жанна Грушко.

— Якщо ж ви вже отримали магістра, і навчається за новою спеціальністю на бакалавра, магістра — то відстрочку від мобілізації не отримаєте. Тільки, якщо підете навчатися на аспіранта. Але — і аспірантів-контрактників хочуть позбавити права на отримання відстрочки від мобілізації, — сказала адвокатка.

 

Стосовно проєкту закону, то Міноборони зазначили, що врахували коментарі та зауваження спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами.

Нагадаємо, у понеділок, 5 лютого, президент України Володимир Зеленський вніс у Верховну Раду законопроекти про продовження загальної мобілізації та воєнного стану на 90 днів, тобто до 14 травня.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Don Hose

    Цей законопроект тільки дискредитує поточні інститути влади
  • Ira Irina

    А як людина самотня , нема дітей чоловіка чи дружини , а є трохи дальні родичі діти брата чи сестри і нема кому більше піклуватись за немічною людиною. То виходить так неможна . Хай паралізований лежить додихає , а головне йти на війну щоб вже небуло кому про кого піклуватись . Все роблять проти людей , аби добити
  • Іван Геращенко

    Обкралання  людей обов"язково "аршт коштів у банках". Мабуть у всіх тцкашників будуть голови розваляні як шей почнуть красти гроші у банках.
  • Наталя Томин

    Коли вже та війна закінчиться😢?

keyboard_arrow_up