На Хмельниччині власників земельних ділянок почали штрафувати за порушення

На Хмельниччині власників земельних ділянок почали штрафувати за порушення
  • За 2 дні на Шепетівщині штрафи отримали п'ять господарів за спалювання листя та трави.
  • Розповідаємо, які штрафи загрожують паліям.

Із настанням весняного періоду та плюсової температури повітря, громадяни, в тому числі жителі нашої області, починають прибирати свої земельні ділянки, спалюють листя та суху траву. Проте чинне законодавство забороняє спалювання листя, сухої трави та передбачає штрафи за порушення цієї заборони. 

Рятувальники активно проводять рейди щодо заборони спалювання сухої трави. Так, у період 28-29 лютого на території Шепетівського району співробітниками ДСНС було притягнуто до адміністративної відповідальності п'ятьох паліїв сухої рослинності та накладено стягнення у вигляді штрафу на суму 6120 грн.

Які штрафи за паління листя і трави?

Нагадаємо, згідно чинного законодавства, спалювання листя і трави в Україні є незаконним і передбачає адміністративну, а подекуди і кримінальну відповідальність. Це порушення низки правил у сфері благоустрою населених пунктів, а також закону "Про охорону атмосферного повітря"

Відео дня
  • За спалювання сухої трави і листя передбачений штраф від 3 060 до 6 120 грн.
  • Водночас для посадовців такий штраф набагато вищий – від 15 300 до 21 420 грн.
  • Якщо паління відбувалося на території природно-заповідного фонду, то штраф за це становить 6120 до 12 240 грн (для посадовців – від 2 1420 до 30 600 грн).
  • За знищення чи пошкодження лісових масивів, зелених посадок навколо населених пунктів, вздовж залізниці загрожують найбільші штрафи – 90 000-150 000 грн.
  • Якщо під час пожежі внаслідок спалювання трави чи листя загинули люди, за це загрожує від двох до п’яти років ув’язнення.

Зауважимо, що під час дії воєнного стану в Україні спалювання сухостою може бути прирівняне до диверсій. Адже в березні 2023 року Рада внесла зміни до Кримінального кодексу, якими посилила відповідальність за злочини проти основ нацбезпеки в умовах воєнного стану. Таким чином у статті 113 "Диверсія" до переліку злочинів додали навмисні підпали, зокрема сухої рослинності.

Що робити з сухими листям, травою і бур’янами

В ДСНС України радять опале листя, суху траву і бур’яни не палити, а компостувати. Коли листя перегниває, то стає добривом і до ґрунту повертаються всі необхідні для родючості речовини.

Для виготовлення компосту не потрібні якісь особливі знання чи зусилля. Так, можна підготувати спеціальний резервуар чи просто викопайти яму збоку подвір’я чи городу, помірно зволожувати рештки рослин та забезпечити туди доступ повітря. На компостну купу можна складати кухонні рослинні відходи, бур’яни, скошену траву, листя, коріння рослин, солому, тонкі гілки, гній. Правильно приготований компост не матиме неприємного запаху. Він перетвориться на якісне природне добриво та потішить гарним урожаєм.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ника

    Підтримуйте ЗСУ та будьте сильні, ми переможемо

keyboard_arrow_up