На Хмельницькій АЕС побудують два нових енергоблоки за американською технологією

На Хмельницькій АЕС побудують два нових енергоблоки за американською технологією
Фото - uatom.org
  • Запуск планують щонайменше через десятиліття.
  • Вартість одного енергоблока становить близько 5 млрд доларів США.
     

Кабмін 20 січня ухвалив рішення щодо початку будівництва двох енергоблоків АР1000 за технологією американської компанії на майданчику Хмельницької АЕС.

Про це сповістив міністр енергетики Герман Галущенко.

«Будівництво реакторів АР1000 американської компанії Westinghouse в Україні є потужною крапкою у завершенні співробітництва із Росією у сфері атомної енергетики», – наголосив він. 

Відео дня

Наразі стартувало розроблення техніко-економічного обґрунтування будівництва блоків, запущено процедуру сертифікації технології в Україні та ухвалення закону, необхідного для реалізації проєкту.

«Це будуть перші енергоблоки за новою для України технологією, - наголосив у соцмережах очільник Хмельницької обласної військової адміністрації Сергій Гамалій. - Енергоблоки №5 і №6 отримають водно-водяні реактори AP1000, а не ВВЕР-1000, які зараз встановлені там на перших двох енергоблоках».

Вартість одного енергоблока становить близько 5 млрд доларів США . Міністр зазначив, що джерелом фінансування стануть кошти НАЕК «Енергоатом», а також кредитні кошти, які отримає американська компанія.

Зводитимуть енергоблоки паралельно, оскільки це економічно вигідніше.

Завершити будівництво й запуск  планують у 2030 - 2032 роки. При цьому попереджають: на строки може вплинути перебіг воєнних дій.


ДОВІДКА.
Реактор АР1000®️компанії Westinghouse - це реактор ІІІ+ покоління, який має суттєві переваги у порівнянні з радянським ВВЕР-1000, особливо за рівнем безпеки, технічними та економічними показниками.
Наразі в Україні експлуатують 13 таких енергоблоків.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (10)
  • Олена Маланчук

    А альтернативні джерела енергії за такі гроші вони не можуть встановити  , навіщо вибачте всрався ваш мирний атом.
  • Валерій Світельський

    А КАК ЖЕ.
  • Юля Паюк

    Значить Енергодар так і залишиться під окупацією
  • Оля Ляля

    Ще тут напишу, вже в Телеграм писала. А ми при цих атомних станціях чому сидимо без світла? Ми Європу забезпечуємо, а ми?

    Надія Осадча reply Оля Ляля

    Оля Ляля  ми ніякого відношення до енергоблоків не маємо. На нашій землі вони  просто будуються. Нам цим дихати і від цього помирати, а світло "піде" до замовника... Нам потрібно зрозуміти і заборонити будівництво!

    ЧитачЧитачів reply Оля Ляля

    Ось ти і найшлася.

keyboard_arrow_up