Ображав колишню дружину: на Хмельниччині покарали домашнього насильника

Ображав колишню дружину: на Хмельниччині покарали домашнього насильника
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Чоловік не раз принижував ексдружину й погрожував їй.

Психологічному домашньому насильству з боку колишнього чоловіка неодноразово піддавалася мешканка Дунаєвеччини. Уродженець Ярмолинеччини колишню кохану принижував, ображав, поливав брудною лайкою, погрожував фізичною розправою.   

Це призвело до психологічних страждань потерпілої та погіршення стану її здоров'я, зниження самооцінки й негативних переживань.

Жінка все ж вирішила не мовчати. Звернулася до правоохоронців. Колишнє подружжя уклало угоду про примирення, але справа дійшла до суду.  

Відео дня

У Дунаєвецькому районному суді чоловік вину визнав й розкаявся. Суд повірив і присудив йому 150 годин громадських робіт.

Нагадаємо, що в більшості випадків щодо домашнього насильства на Хмельниччині порушники сплачували штраф, або й потрапляли за грати.

Довідка.
Окремий конфлікт у сім'ї, випадкова образа чи навіть повторювані сварки — це не психологічне насильство.
Насильство — свідома поведінка, використання власної переваги й контроль жертви. Це ускладнює для постраждалих ефективний захист почуттів та інтересів.
Психологічне (або емоційне) домашнє насильство — це маніпуляції, словесні образи, приниження та шантаж. Кривдник чинить насилля зумисне, аби викликати в людини емоційну реакцію та завдати шкоди.

Як розпізнати психологічне насильство 

У психологічному насиллі кривдник намагається встановити контроль над життям іншої людини та самоствердитись завдяки цьому. Особливо поширене психологічне насилля – в сім’ї.

Ознаки психологічного насилля:

  • Контроль. Кривдник прагне керувати життям іншої людини. Він хоче впливати на вибір роботи, друзів чи навіть одягу.
  • Знецінення. Це приниження, нецензурна лайка та словесні образи.  Таким чином кривдник прагне завдати емоційного болю іншій людині. 
  • Ігнорування. Кривдник ігнорує потреби людини та вдає, що її не існує. Це один із методів покарання.
  • Ізоляція. Кривдник забороняє спілкуватись з іншими людьми, ходити на роботу або навчання.  
  • Переслідування. Кривдник стежить за постраждалою в реальному житті та соцмережах. Погрожує та шантажує, аби отримати бажане.  
  • Маніпуляції. Донедавна фрази на кшталт «я знаю, як тобі краще!» та «ти мені винна, бо ми тебе виховали» сприймались як частина виховання. Проте ці словесні маніпуляції належать до психологічного насилля.

Куди звернутись по допомогу? 

Про психологічне насилля не можна мовчати.

Міністерство охорони здоров’я України зазначає, що тривале психологічне насилля приводить до психологічних розладів, безсоння та панічних атак. 

Перш за все, звертатись потрібно до поліції за номером 102. Правоохоронці приїжджають на місце виклику, зупиняють насилля та допомагають написати заяву на кривдника. 

Консультації, підтримку чи допомогу можна отримати також на лініях:

  • 15-47
  • 0 800 500 335 або 116 123 (з мобільного).

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up