Обшуки в «Хмельницькгазі»: у чому підозрюють компанію

Обшуки в «Хмельницькгазі»: у чому підозрюють компанію
  • Бюро економічної безпеки та СБУ провели обшуки у газорозподільних компаніях країни. 

Масові обшуки у газовиків. Служба безпека спільно з Бюро економічної безпеки повідомляють про масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України». Зазначають, що до організації "оборудки" причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємств у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, Волинській, Закарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів.

Як інформує УСБУ у Хмельницькій області, схема полягала в тому що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі. У повідомленні йдеться, що такі дії загалом завдали Україні збитків на майже 3,5 мільярди гривень лише у 2021 році.

Повідомляють й про іншу схему. Мовляв, облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти «перераховувалися» підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь.

Відео дня
  • При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом.У подальшому організатори схеми намагались «списати» штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів, - інформують в СБУ.

Так звану схему викрили, а також заблокували її реалізацію. Наразі правоохоронці проводять обшуки в офісних приміщеннях облгазів. У двох регіонах керівництво газорозподільчими компаніями повернуто державним представникам.

Наразі триває досудове розслідування. Воно ведеться за двома статтями Кримінального кодексу України:

  •  ч. 5 ст. 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем);
  •  ч. 3 ст. 212 (ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів).

Що пояснюють газовики?

На сторінці РГК теж розмістили інформацію про обшуки в газорозподільчих компаніях. Відомо, що вони тривали сьогодні, 17 березня. Представництво компанії зазначає, що обшуки проводились за надуманим звинуваченням в нібито заволодінні державними коштами.

Мовляв, після того, як правоохоронці зайшли на територію деяких підприємств, співробітників вивели з робочих місяць і тримали "в коридорі під наглядом автоматників. В них було вилучено телефони і проведено огляд особистих речей. Здійснювався психологічний тиск", - кажуть в РГК.

  • РГК вважає проведення обшуків, що супроводжувалися кричущими порушеннями прав людини, здійсненням тиску на співробітників підприємств критичної інфраструктури. На нашу думку, кримінальна справа, що стала приводом для обшуків, порушена лише з метою тиску на підприємства, які АТ «НАК «Нафтогаз України» в особі ДАТ «Чорноморнафтогаз» намагається захопити в рейдерський спосіб, - пишуть газовики. 

В СБУ додають, що сьогоднішні слідчі дії проводили за процесуального керівництва Офісу Генерального прокурора.

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (56)
  • Ярослав Терех

    І нехай буде це скаждою сволотою.
  • Жанна Ємець

    Люди повмирали і по 2-3 роки їх немає,а вони за транспортування беруть.Собі в кармани .
  • Елена Риба

    Думали спишуть все під час війни
  • Nila Mazur

    Краще би анулювали за доставку газу з людей!

keyboard_arrow_up