Релігійний вибір: 160 громад Хмельниччини відмовилися від УПЦ (МП)

Релігійний вибір: 160 громад Хмельниччини відмовилися від УПЦ (МП)
Фото - ілюстративне, з відкритих джерел
  • Рішення ухвалили ще 33 громади краю. Не обходить у процесі переходу й без складнощів. Читайте, яких.

Від початку повномасштабного вторгнення Хмельниччина лідирує за кількістю переходів релігійних громад до Православної Церкви України.

«Активізувалися саме переходи з колишнього московського патріархату в підпорядкування інших, - констатує «Першому Подільському» начальниця управління діяльності та комунікацій з громадськістю Хмельницької обласної військової адміністрації Інна Михайлова. - Так, зі  160 громад 129 перейшли до ПЦУ, решта – в незалежну церкву».

Не обходиться під час переходів без труднощів. Основні з них – з’ясування того, хто справді є членом релігійної громади та в чиїй власності храм.

Відео дня

Такі питання вирішують різними способами. Один із найпоширеніших – почергове служіння в церкві, що зменшує напругу у суспільстві. Проте навіть ці нюанси не знижують темпів переходу.

«Зараз на розгляді в адміністрації є два пакети документів, які опрацьовуються і далі будуть зареєстровані, - зазначає чиновниця - І ми ще знаємо про 33 громади, які також прийняли рішення про перехід і ми будемо очікувати на їхні документи».

Нагадаємо, наприкінці 2022-го у Верховній раді зареєстрували проєкт закону щодо удосконалення правового регулювання діяльності релігійних громад. Якщо його ухвалять, спроститься процедура реєстрації релігійних організацій. Також дозволять передачу державного майна в безоплатне користування організацій.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (113)
  • Mariya Hafynets

    Якщоб так зробили всі церкви які підпорядковуються москві!
  • Alexsandr Dybinin

    Анафема
  • Володимир Ковальчук

    Слава Богу
  • Манжалій Ігор

    Розблокуйтеся….,поверніться , думками,словами, а головне вчинками до України ….Всі релігійні конфесії  в Україні та й в цивілізованому світі знають, розуміють, що упц мп це рпц в Україні , тільки <ваньки> заперечують, що вони < ваньки>-колаборанти московитські.

keyboard_arrow_up