Старий Новий рік: як його зустрічати, та що потрібно робити у Щедрий вечір

Старий Новий рік:  як його зустрічати, та що потрібно робити у Щедрий вечір
  • В ніч з 13 на 14 січня хмельничани знову зустрічатимуть Новий рік (за старим стилем).
  • Традиційно зустрічати Новий рік потрібно із "щедрим" столом та веселими щедрівками.
  • Які традиції пов'язані з цим днем та чому українці двічі відзначають одне свято, читайте далі.

Українці святкують Новий рік двічі: 1 та 14 січня. Так розбіжність, яка існує між григоріанським та юліанським календарем, подарувала нам два святкових дні замість одного. Офіційне святкування Нового року припадає на 1 січня. А ось 14 січня святкують Новий рік (за старим стилем) його ще називають Старий Новий рік.

13 січня українці починають приготування до зустрічі Нового Року (за старим стилем). Саме тоді святкують Щедрий Вечір. Це свято вважають залишком стародавнього дохристиянського звичаю. Але традиції пов'язані із ним бережуть і донині. Слід зазначити, що за християнським календарем 13 січня - це день преподобної Меланії. В народі ці два свята об'єднались, і тепер маємо Щедрий Вечір, або, як ще його називають - свято Меланки.

Ввечері 13 січня у церквах відбуваються урочисті Богослужіння й усі дякують Богові за прожитий рік та просять щастя у наступному році. Як і на святвечір перед Різдвом, цього дня, 13 січня, готують святкову вечерю, яку в народі величають "щедрою". Страви цього вечора на столі мають стояти не пісні: кутя, м'ясо, фрукти та овочі, пироги тощо... Чим пишніший стіл накриє господиня, тим багатший рік матиме сім'я.

Відео дня

Традиційно у цей вечір щедрують, водять "Меланку" та ходять із "козою".

Обирають одного найвеселішого хлопця, який переодягається в жіноче вбрання. Він і виконує роль "Меланки". А дівчина одягає чоловіче вбрання. Тепер вона гратиме роль "Василя". Також у театральному дійстві беруть участь – дід, баба, циган, циганка, коза, чорт. Всі повинні бути у масках і обрядових костюмах. Так вони ходять від хати до хати, щедрують та побажають добра, веселять танцями, жартівливими сценками.

А ще дівчата увечері на Старий Новий рік проводили ворожіння. Вважали, що саме у цей день будь-яке ворожіння збудеться. Однак церква забороняє ворожіння. Адже під час цих ритуалів можна викликати нечисту силу.

Вранці 14 січня хлопці йдуть посівати. Спершу йдуть до родичів і хресних, потім вже до інших. Вони розкидають зерно по хаті та вітають господарів з Новим роком. Слід зауважити, що посівають лише хлопці. Адже за народним віруванням,  щастя приносять тільки хлопці.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:45 Вважались зниклими безвісти. «На щиті» повернулись троє військових з Хмельниччини 19:51 Хмельничанин відсудив у сусідів кошти за затоплення квартири 19:02 Тепло повертається: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 18:18 Пережила голод, війну та смерть синів: жительці Хмельницького виповнилось 105 років Від читача 11:02 Переваги працевлаштування осіб з інвалідністю для роботодавців 17:29 Восьмий день у Хмельницькому шукають 70-річну Галину Кудлу 16:59 Шахрай представився поліцейським і ошукав хмельничанку на 38 тисяч 16:26 У Хмельницькому перекриють рух вулицею у центрі міста 16:04 Скорочення Хмельницького обласного ліцею. Що про це відомо 15:33 Судитимуть жителя Кам'янеччини за зрізані три десятки дерев у «Подільських Товтрах» 15:00 Новий сезон ВСІМ Бізнес-ліги: склад учасників і календар матчів 14:45 Скандал навколо лікарні в Старокостянтинові: вимагають звільнити директорку 13:59 За вбивство чоловіка жителька Хмельниччини сяде на 9 років за ґрати 13:23 У Кам‘янці-Подільському автівка збила пенсіонерку на парковці 12:44 Судили 19-річного жителя Полтавщини, який приїхав до Хмельницького розкладати «закладки» 11:48 На будівництві в Дубовому обірвалася люлька з працівниками: продовження історії photo_camera 10:39 У Кам’янці відкрили туристичний сезон-2024: програма 10:01 На Хмельниччині затримали водія, який перевозив тисячу пачок контрафактних сигарет 09:02 Сьогодні, 26 квітня – річниця аварії на Чорнобильській АЕС
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up