Суд зобов’язав УПЦ МП повернути церкву в Сутківцях державі

Суд  зобов’язав УПЦ МП повернути церкву в Сутківцях державі
Свято-Покровська церква в селі Сутківці збудована у XV-XVI століттях
  • В старовинній церкві-фортеці проводять незаконні ремонтні роботи.
  • Священник місцевої єпархії УПЦ МП відмовився звільнити храм та оскаржував рішення.

Протоієрей місцевої єпархії УПЦ МП користується церквою в селі Сутківці без будь-яких договорів і відмовляється звільнити храм добровільно. Хмельницький апеляційний суд підтвердив, що священник московського патріархату має повернути церкву-фортецю державі. Про це йдеться на сайті суду.

У серпні 2023 року Хмельницька районна військова адміністрація звернулася до суду з вимогою «усунути перешкоди» в користуванні Свято-Покровською церквою в селі Сутківці.

Сакральна споруда, збудована у XV-XVI століттях, поєднує в собі фортецю і храм та є взірцем оборонного будівництва Поділля.

Відео дня

Представник Хмельницької райдержадміністрації розповів, що протоієрей місцевої єпархії УПЦ МП користується церквою без будь-яких документів чи договорів і «не реагує на вимоги звільнити храм добровільно».

Також у райдержадміністрації наголосили, що храм потерпає від проведення незаконних ремонтних робіт, хоча входить до списку пам’ятників архітектури національного значення, які перебувають під охороною держави.

Так, у храмі самовільно замінюють конструкції та елементи, зокрема встановили металопластикові вікна. Ба більше, будівельні роботи здійснюють без погодження з органом охорони культурної спадщини та без проєктної документації, що призводить до втрати автентичності пам’ятки, заявили у РВА.

Ярмолинецький районний суд задовольнив позовні вимоги РВА, проте священник подав апеляційну скаргу. Він вказав, що 20 квітня 1989 року тоді ще виконком Ярмолинецької ради народних депутатів передав православним храми у селах Сутківці та Шарівка. У 1991 році віряни утворили релігійну громаду Свято-Покровської парафії Хмельницької єпархії УПЦ. За словами настоятеля парафії, відтоді віряни «посильно» піклуються про Свято-Покровську церкву: охороняють, запобігають руйнуванню, ремонтують і використовують за призначенням – для богослужінь.

А втім, колегія суддів відхилила такі доводи, зазначивши, що в рішенні виконкому ради народних депутатів, на яке він посилається, не вказано, що вірянам передали саме церкву-фортецю в селі Сутківці. До того ж суд зауважив, що сакральні споруди передавалися без зазначення конкретних фізичних, юридичних осіб чи релігійних організацій.

Також апеляційний суд підкреслив, що таке рішення ухвалили до проголошення Незалежності України. Наразі держава є власником усього спірного нерухомого майна.

Ще одне зауваження колегії суду полягало в тому, що в Сутківцях є дві релігійні громади, які можуть звернутися щодо надання дозволу на користування церквою. Вочевидь, ідеться про парафії УПЦ МП та Православної церкви України.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендував Раді заборонити діяльність в Україні релігійних організацій, пов'язаних з країною-агресором. Йдеться про проєкт закону №8371. Що про це відомо, читайте в окремому матеріалі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Ольга Пашко Швець

    Якій державі🤬🤬🤬
  • Dale Chip

    Якщо комітет рекомендував заборонити релігійні організації пов'язаних країною-агресором, то чому тільки УПЦ? А як щодо різних сект? Чому не заборонять, наприклад, Хабад Любавичі? Ви говорите про священників, які нібито якісь агенти. А як щодо того, що при владі росіяни?? До прикладу, Сирський - головнокомандувач ЗСУ, Арахамія - депутат ВРУ. А мережею Київстар ще не так давно володіла російська компанія Вимпел. Росіяни володіють частками українських енергетичних компаній. Герега - через 5 офшорних компаній і 2 фонди володіє гіпермаркетами Новацентр в Криму. А Зеленський зі своїми соратниками через мережу офшорних компаній виводить мільйонні статки. Це говориться в Документах Пандори. Також там значиться і путін, і інші олігархи і чиновники. Не виключено, що інтереси зеленського і путіна в офшорах пересікаються, однак це лише мої припущення.
  • Крiстiнка 🤗

    😏
  • Читач50

    Невже 🤔

    В моськовитих попів має земля під ногами горіти, а вони судяться.

    Ганьба спільноті.

    СЛАВА УКРАЇНІ І ЇЇ ГЕРОЯМ.

    В. Назарук reply Читач50

    Вони не московитські а канонічні православні священники. Дивись щоб під тобою і твоїм родом не згоріла. Багато вже таких вумних комуняків було які воювали з церквами і потім поздихали разом з своїми потомками

    Олег Левандовський reply В. Назарук

    Твої попи канонічні у брехливій кацапії. Не роздивився у них під рясами погонів ФСБ? Земля буде горіти під ногами таких, як ти, приспішників москальських фашистів.

    В. Назарук reply Олег Левандовський

    Вулезюююю у тебе твердолобство головного мозку. А земля буде горіти під такими як ти, приклад Василя Червонія тобі в поміч.

keyboard_arrow_up