Третій "грибний шар": що збирати в лісі у серпні?

Третій "грибний шар": що збирати в лісі у серпні?
Фото ілюстративне
  • Серпень – це прекрасний місяць для всіх любителів грибів. Адже з другої половини місяця починається справжня грибна пора.
  • Це - так званий третій "грибний шар", який називається листопадовий. 
  • Отож, за чим можна йти у ліс?

Третій шар захоплює другу половину серпня і першу декаду вересня. Це найкраща грибна пора. Завдяки тривалим тихим дощам вологість в грунті стійко підвищується, а температура повітря починає знижуватися. Під час третього шару гриби ростуть дружно, цілими сім’ями. Три шари появи грибів — це, як правило. Окремі види можуть йти двома, п’ятьма і быльше шарами, як це відбувається з лисичками, особливо в Західній частинні України, на Поліссі.

Які гриби ростуть у серпні: список найпопулярніших

Як ми вже говорили серпень – це рай для грибників. З'явиться просто неймовірна кількість самих різних грибів, які можна збирати аж до кінця осені. І цього часу точно вистачить, щоб і запастися на зиму, і на весну. У серпні в лісі можна зустріти приблизно 120 різних грибів, але ми розповімо вам детальніше про найчастіші і найулюбленіші у грибників.

Відео дня

Білий гриб

Мало того, що вони дуже смачні, так і знайти білих грибів в лісі можна дуже багато. До речі, варто відзначити, що він "дружить" з мухомором. Так що, якщо ви помітите, що їх багато в лісі, отже, і білий гриб можна знайти без проблем.  

Зустрічається у листяних лісах. Колір капелюшка залежно від умов росту може бути різним: від білуватого до темно-коричневого. Форма капелюшка – подушковидна, опукла, м’ясиста, має діаметр до 25 см. М’якоть капелюшка – біла, щільна, товста, її колір на зламі не змінюється. Ніжка у нього масивна, висота може досягати 20 см.

Опеньки

Дуже популярні гриби, адже їх дуже багато. Мало того, ростуть вони завжди не по одному, а відразу великими компаніями. З'являються ближче до вересня. Ці гриби дуже смачні, тому їх іноді просто смажать, або маринують. Але, варто відзначити, що є ще несправжні опеньки. Вони пофарбовані в сіро-жовтий або цегляно-червоний колір, не мають кілець і лусочок на ніжці, неприємно пахнуть. Ось їх краще уникати.

Рижики

Саме цей гриб вважається одним з найсмачнішим. Росте у хвойних лісах, збирають у серпні — жовтні. З ним можна робити майже все, що завгодно. Але особливо вони смачні, коли їх обсмажити з цибулею.

Ще можна знайти підберезовик, підосичник, боровики та сироїжки. Тож, якщо ви любите полювати на гриби, то не зволікайте і відправляйтеся в ліс.

Правила збирання грибів

При збиранні грибів необхідно суворо дотримуватися   основних правил,  щоб   уникнути помилок, які можуть призвести до отруєння.

  1.  Збирайте лише ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
  2. Гриби, що ви їх не знаєте, або коли приналежність їх до якогось роду викликає сумнів, ніколи не вживайте в їжу.
  3. Ніколи не збирайте й не  їжте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих.
  4.  Не споживайте сирих грибів.
  5. Ніколи   не   збирайте   й   не  їжте   тих   грибів,   які біля  основи  ніжки  мають  клубне подібне  потовщення  з піхвою.
  6. Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагай­теся брати їх з усією ніжкою, щоб не проминути важли­ву ознаку, вказану в попередньому правилі.
  7.  При  збиранні  печериць  звертайте увагу на  колір пластинок. Ніколи не споживайте «печериць», які мають білі пластинки. У справжніх печериць пластинки швидко темнішають, а в смертельно отруйної поганки блідої, за зовнішнім   виглядом   схожої   на    печерицю,   пластинки завжди білі.
  8. Усі хрящі-молочники та сироїжки перед солінням треба відварити або вимочити, щоб вилучити з них гіркі речовини, які шкідливо діють на шлунок.
  9. Зморшки перед готуванням  з них страв слід про­кип’ятити 10 — 15 хвилин, а відвар вилити.
  10. Гриби треба використовувати відразу ж після зби­рання, ари кімнатній температурі їх не можна довго збе­рігати сирими, бо вони швидко псуються.

 

 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up