Третій "грибний шар": що збирати в лісі у серпні?

- Серпень – це прекрасний місяць для всіх любителів грибів. Адже з другої половини місяця починається справжня грибна пора.
- Це - так званий третій "грибний шар", який називається листопадовий.
- Отож, за чим можна йти у ліс?
Третій шар захоплює другу половину серпня і першу декаду вересня. Це найкраща грибна пора. Завдяки тривалим тихим дощам вологість в грунті стійко підвищується, а температура повітря починає знижуватися. Під час третього шару гриби ростуть дружно, цілими сім’ями. Три шари появи грибів — це, як правило. Окремі види можуть йти двома, п’ятьма і быльше шарами, як це відбувається з лисичками, особливо в Західній частинні України, на Поліссі.
Які гриби ростуть у серпні: список найпопулярніших
Як ми вже говорили серпень – це рай для грибників. З'явиться просто неймовірна кількість самих різних грибів, які можна збирати аж до кінця осені. І цього часу точно вистачить, щоб і запастися на зиму, і на весну. У серпні в лісі можна зустріти приблизно 120 різних грибів, але ми розповімо вам детальніше про найчастіші і найулюбленіші у грибників.
Білий гриб
Мало того, що вони дуже смачні, так і знайти білих грибів в лісі можна дуже багато. До речі, варто відзначити, що він "дружить" з мухомором. Так що, якщо ви помітите, що їх багато в лісі, отже, і білий гриб можна знайти без проблем.
Опеньки
Рижики
Ще можна знайти підберезовик, підосичник, боровики та сироїжки. Тож, якщо ви любите полювати на гриби, то не зволікайте і відправляйтеся в ліс.
Правила збирання грибів
При збиранні грибів необхідно суворо дотримуватися основних правил, щоб уникнути помилок, які можуть призвести до отруєння.
- Збирайте лише ті гриби, про які ви точно знаєте, що вони їстівні.
- Гриби, що ви їх не знаєте, або коли приналежність їх до якогось роду викликає сумнів, ніколи не вживайте в їжу.
- Ніколи не збирайте й не їжте грибів перезрілих, червивих та зіпсованих.
- Не споживайте сирих грибів.
- Ніколи не збирайте й не їжте тих грибів, які біля основи ніжки мають клубне подібне потовщення з піхвою.
- Коли збираєте гриби, особливо сироїжки, намагайтеся брати їх з усією ніжкою, щоб не проминути важливу ознаку, вказану в попередньому правилі.
- При збиранні печериць звертайте увагу на колір пластинок. Ніколи не споживайте «печериць», які мають білі пластинки. У справжніх печериць пластинки швидко темнішають, а в смертельно отруйної поганки блідої, за зовнішнім виглядом схожої на печерицю, пластинки завжди білі.
- Усі хрящі-молочники та сироїжки перед солінням треба відварити або вимочити, щоб вилучити з них гіркі речовини, які шкідливо діють на шлунок.
- Зморшки перед готуванням з них страв слід прокип’ятити 10 — 15 хвилин, а відвар вилити.
- Гриби треба використовувати відразу ж після збирання, ари кімнатній температурі їх не можна довго зберігати сирими, бо вони швидко псуються.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.