У Хмельницькому поліцейські проігнорували знущання з тварин. Розповідаємо деталі

У Хмельницькому поліцейські проігнорували знущання з тварин. Розповідаємо деталі
Скріншот із відео на сторінці Хмельницький LIVE
  • Фото з дикими птахами у хмельницькому парку обернулося скандалом.

  • Згідно із законом у таких заходах тварин використовувати заборонено.

  • Однак патрульні “розвагу” проігнорували.

  • Що про це кажуть поліцейські та зоозахисники?

На День міста Хмельницького в парку зафіксували факт жорстокого поводження з тваринами. Хмельничанам пропонували сфотографуватися з дикими птахами, яких саджали їм на руки. Яструбів та сов при цьому тримали на повідках.

На ситуацію відреагувала місцева блогерка Олена Мандзюк. Про це повідомили на сторінці Хмельницький LIVE у Facebook.

Знущання з тварин вона зафільмувала на телефон. На відео видно, що птахів тримали в парку просто неба, прив’язуючи лапу мотузкою до лавки. Довкола неї були розкидані коробки, в яких тварин, ймовірно, транспортували.

Відео дня

 

За словами блогерки, вона одразу викликала поліцію. Патруль приїхав тільки після третього виклику.

За її словами, правоохоронців їй довелося чекати півтори години. По приїзду вони проігнорували правопорушення. Мовляв, якщо з собаками в парку можна гуляти, то чому не можна з птахами.

У поліції розпочали службове розслідування

Після обурливої реакції хмельничан у соцмережах в поліції розпочали службове розслідування.

Стосовно перебігу розслідування ми запитували у прес-службі поліції. Там відповіли, що до таких матеріалів доступу не мають.

Що з тваринами?

Про те, що доводиться переживати тваринам за таких умов, розповіла місцева зоозахисниця Дар’я Загороднюк. Вона сказала, що заради участі в подібних заходах птахів неабияк травмують.

За її словами, поліцейські в розмові з Оленою Мандзюк сказали, що мають багато справ з огляду на День міста й не можуть виїжджати на подібні виклики.

Але у цьому випадку мали б виписати штраф та мали право вилучити тварин у їх власників.

Крім того, зоозахисниця стверджує, що наступного дня “підприємці” з птахами продовжили працювати далі у дендропарку “Поділля”. На її зауваження, що така діяльність є незаконною, вони зверхньо відповідали, що мають необхідні документи.

Що говорить закон?

Президент України 6 серпня 2021 року підписав закон, в якому йдеться про заборону знущання з тварин. У ньому вказано, що використовувати диких тварин у фотопослугах заборонено усюди, крім зоопарків, цирків та дельфінаріїв. 7 серпня закон опублікували в офіційному віснику “Голос України”, він набув чинності наступного дня.

Із 2011 року діють Правила використання тварин у видовищних заходах.

Згідно з ними, особи, які використовують тварин за таких умов, зобов'язані дотримуватися вимог чинного законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження. Також мають не допускати загрози безпеці людей та тварин, у тому числі через жорстоке поводження з ними.

 

Опитування

Чи варто використовувати тварин задля заробітку таким чином на вашу думку?

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Віталій Українець

    Монастирського зняти !

keyboard_arrow_up