У Хмельницькому районі посіють чорну яру гірчицю задля експерименту

У Хмельницькому районі  посіють чорну яру гірчицю задля експерименту
Світлини - ілюстративні, з відкритих джерел
  • Чорну гірчицю використовують і в кулінарії, і в медицині.
  • Аграрії переконані, що вона - відмінне зелене добриво.

У фермерському господарстві «Новосинявське» в якості експерименту планують посіяти 200 га чорної ярої гірчиці. Площу виділили завдяки зменшенню посівів кукурудзи до 400 га й соняшнику – до 300 га.

«Важко сказати, що ми на ній заробимо, - зазначив «The Ukrainian Farmer» очільник господарства Сергій Кравчук. – Але, принаймні, вона є хорошим попередником і потребує менше добрив, у порівнянні з іншими нашими традиційними культурами».

Також аграрій планує посадити боби на площі 10 -11 га. Мета - виростити насіння для власних потреб і сіяти їх як сидерати, тобто зелені добрива.

Відео дня

Нагадаємо, «Новосинявське» поступово відмовляється від міндобрив і пестицидів.

До слова, восени у фермерському господарстві вже висіяли 40 га жовтої озимої гірчиці, а ще трохи більше, ніж зазвичай, озимих: 380 га пшениці й 50 га ячменю.

Найдавніша спеція світу

Чорну гірчицю ще називають справжньою або французькою. Її насіння має коричневий або чорний колір. Смак - гострий, терпкий. Запах схожий на аромат хрону. Це найпростіша і найдавніша спеція світу..

Насіння – частий інгредієнт в індійській кухні. Його зазвичай зберігають цілим і обсмажують перед додаванням у страву разом з іншими ароматними спеціями. Тоді воно набуває легкого горіхового аромату й вишуканого післясмаку.

Легендарну зернову діжонську гірчицю готують з чорного насіння, білого сухого вина, меду, цибулі, часнику, олії, солі й томатної пасти.

Цільні зерна чорної гірчиці чудово доповнюють вінегрети, азіатські салати, каррі, супи з сочевиці, рибні стейки та запіканки, гарніри, смажені овочі, тушковану картоплю. Застосовують їх і в якості натурального консерванту для різних маринадів і солінь. Класика кухарського мистецтва – м’ясо, запечене з гірчицею.

Цілющий лік

Зерна та проростки чорної гірчиці незамінні в раціоні здорового харчування і здавна використовуються у медицині

Завдяки антиоксидантним властивостям, чорна гірчиця

  • запобігає передчасному старінню, а білки, органічні кислоти та вітаміни оздоровлюють організм,
  • має загальнозміцнювальну дію та допомагає боротися із зайвими кілограмами,
  • допомагає боротися з вірусами,
  • має протизапальний і відхаркувальний ефект,
  • зміцнює судини, нормалізує внутрішньочерепний та артеріальний тиски,
  • поліпшує засвоювання важкої їжі та розщеплення продуктів харчування.
  •  усуває кишкову непрохідність,
  • ефективна у лікуванні вугрової висипки,
  • дієва при профілактиці остеопорозу, знижує ризик втрати кісткової тканини,
  • прискорює метаболізм,
  • зміцнює імунітет,
  • знижує рівень цукру в крові.

Відмінне  рослинне добриво

Гірчиця чорна — однорічна олійна рослина сімейства хрестоцвітих, що використовується, як сидерат. Це відмінна альтернатива добрив, спосіб відновити ґрунт і поліпшити його структуру.  Ідеальний  попередник не лише для озимої пшениці, а й для абсолютної більшості типових для півдня України культур. Пояснюють це  агроекологічними властивостями гірчиці, передусім, нетривалим вегетаційним періодом, що дає можливість після її збирання якісно підготувати ґрунт для сівби наступної культури за системою напівпару або поліпшеного зябу.

Використання гірчиці як сидерат має багато плюсів:

  • відмінне, екологічно безпечне органічне добриво.
  • підвищує вміст в ґрунті азоту, калію, фосфору.
  • сприяє вивільненню погано розчинних фосфатів.
  • захищає від небезпечних захворювань — фітофторозу, фузаріозу, парші.
  • відлякує від шкідників, наприклад, скорочує популяцію дротянки.
  • ніжна зелень гірчиці швидко перегниває і компостується.

Вирощування і використання

Сходить гірчиця швидко, зростає інтенсивно, особливо при наявності поливів. Від посіву насіння до скошування проходить 8-10 тижнів.

Використовують сидерати двома способами — з перекопуванням або без.

  • У першому випадку землю перекопують або переорюють разом із зеленою масою сидерата.
  • У другому — рослини скошують або зрізають і залишають на грядці як мульча, або використовують як компост. Коріння ж залишають у ґрунті. Воно перегниває, покращуючи його структуру.

Важливо дотримуватися правил сівозміни. Не можна вирощувати гірчицю на грядках, де будуть виростати інші хрестоцвіті культури. Це кращий попередник для бобових, огірків, помідорів, перцю, картоплі.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up