У Хмельницькому вже торгують підсніжниками. Чи штрафують продавців

У Хмельницькому вже торгують підсніжниками. Чи штрафують продавців
  • З настанням тепла почали з’являтися перші підсніжники і проліски.

  • У місті вже починають активно торгувати первоцвітами.

  • Яке покарання світить порушникам та як з ними борються?

Із настанням весняної погоди почали з’являтися і перші підсніжники. Разом із ними час від часу в Хмельницькому можна побачити і перших продавців цих ніжних квітів. Проте не всім з них відомо, що підсніжники з 2009 року занесені до Червоної книги України як рідкісний вид квітів. А тому збирати і продавати їх не дозволяється. Журналісти vsim.ua вирішили подивитися, чи є такі продавці у Хмельницькому та як їх штрафують.

Першого продавця ми зустріли біля “Дитячого світу”. На перший погляд жінка продає звичайні білі троянди та інші квіти. Незвичайне побачили біля сумки, яка стояла позаду неї. Два відерця з підсніжниками вона поставила обабіч основної вітрини.

Менше боявся інший продавець, що продавав квіти неподалік входу на овочевий ринок. У червоній мисці стояли невеликі букети підсніжників. Запитали у продавця лише про їх вартість. Жінка відповіла, що продає їх за ціною 15 гривень за один букет. Після роздумів навіть погодилася віддати за 10 гривень.

Відео дня

Штрафувати продавців, які торгують первоцвітами, мають працівники екоінспекції. Саме до них ми і звернулися за коментарем.

Порушників поки не знайшли

Тиждень тому в області розпочалася операція “Первоцвіт-2019”. Триватиме вона включно до червня. Про це розповіла завідувач сектору організаційно-аналітичної діяльності, документування та контролю державної екологічної інспекції у Хмельницькій області Наталія Сологуб. За її словами, інспектори проводять перевірки щодня, проте порушників поки не виявили.

  • В рамках операції “Первоцвіт-2019” створені рейдові групи, включаючи правоохоронні органи, громадських інспекторів у сфері охорони довкілля, а також управління лісової охорони. Здійснюються рейдові перевірки у місцях продажу - ринках, торгових точках. За результатами перевірок складаються протоколи, які надсилаються для притягнення відповідальності у судові органи, - зазначила Наталія Сологуб.

Також вона додає, що порівняно з попередніми роками, фактів продажу первоцвітів поменшало. До прикладу, підсніжники та шафран раніше привозили із Криму. Однак через окупацію півострова завозити цих квітів стали менше.

За продаж доведеться платити штраф

В Держекоінспекції нагадали і про відповідальність за продаж первоцвітів. За торгівлю підсніжниками та іншими червонокнижними квітами як продавці, так і покупці можуть отримати штраф. Так, відповідно до статті 88-1 КУпАП за збір, продаж та купівлю первоцвітів передбачено штраф у розмірі від 510 до 1700 гривень з конфіскацією рослин. Якщо первоцвіти, що внесені до Червоної книги, збирають та продають на природоохоронній території, порушникам світить штраф від 1700 до 3655 гривень з конфіскацією рослин.

Крім того, за знищення одного екземпляру незаконно зібраної квітки, занесеної до Червоної книги України, передбачена грошова компенсація. Наприклад: черемша (цибуля ведмежа) – 62 гривні, шафрани (крокуси), підсніжники - від 49 до 62 гривень залежно від виду, сон трава – від 37 до 62 гривень залежно від виду.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:11 У Хмельницькій міськраді прозвітували про ремонт у «Дитячому світі» (ФОТО) 17:46 Хмельниччина втратила десятьох захисників: імена 16:51 Хмельничанка опинилась у пастці у власній квартирі. Знадобилась допомога поліцейських 16:09 Холодно вночі і тепло вдень: прогноз погоди на Великдень на Хмельниччині Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:21 У Хмельницькій області оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки 14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up