В Україні запрацював ринок газу для населення: які зміни чекають на хмельничан

В Україні запрацював ринок газу для населення: які зміни чекають на хмельничан
Фото ілюстративне
  • Українці по-новому платитимуть за газ із серпня. Усе через те, що Україна перейшла на ринкові ціни газу для населення.
  • Які зміни чекають на споживачів.

Із серпня в Україні має запрацювати ринок газу, за яким споживачі самі зможуть обирати компанії, що постачатимуть їм газ. 

  • "Постанова уряду про покладення на "Нафтогаз" спеціальних обов'язків на ринку газу (ПСО) припинило діяти з 1 серпня 2020 року. Споживачі отримають можливість вибрати пакет поставки природного газу (ціна, обсяги, період)", - повідомляє пресслужба НАК.

Після запуску ринку на клієнтів чекають дві зміни, йдеться у матеріалі ЕП.:

1. Відтепер населення може вільно змінювати постачальника. І хоча це можна було робити ще з 2015 року, однак раніше регульована ціна майже завжди була нижчою за ринкову.  Ціни на газ буде формувати ринок, тому з'являється сенс у пошуку постачальника, який запропонує найкращу ціну на сервіс. 

Відео дня

2. Ціна на газ відтепер буде ринковою. В Україні раніше існували дві ціни на газ. Так, для промисловості діяла ринкова ціна, яка залежить від котирувань на європейських хабах. Для населення діяв механізм PSO. 

Спочатку ціна фіксувалася на одному рівні на певний період, а згодом вартість почали визначати за формулою (вартість газу на європейському хабі + доставка до України. – ЕП). Цим займався "Нафтогаз". Ціни на газ оприлюднювали 22 числа кожного місяця.

  • "Щоб краще зрозуміти, що таке ринок і які цінові ризики він несе, наведемо один показовий приклад 2018 року. Так, у березні кінцева ціна на газ для промисловості становила 8 775 грн за тис куб м, а в жовтні – вже 15 465 грн за тис куб м. Платіжки з такими цифрами могли б отримати споживачі, якби на той час в Україні не діяв механізм PSO", - пише ЕП.

Відтепер ціни на газ як для промисловості, так і для населення будуть прирівняні до європейських, і залежно від ситуації на ринку вартість ресурсу може суттєво зростати чи знижуватися. 

Нагадаємо, що у липні газ для населення подорожчав на 16 копійок, тобто на 7%. Згідно з даними на сайті ТОВ "Хмельницькгаз збут", за спожитий у липні газ хмельничани заплатять на 19 копійок більше ніж у червні.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (77)
  • Людмила Швец

    Цены на газ приравнивают к европейским. А когда зарплату и пенсию будете приравнивать к европейским?

    Sasha Emelchuk reply Людмила Швец

    Да ... Когда ?
  • ttt435

    Українці по-новому платитимуть за газ із серпня - цена будет выше, жизнь стает лучше.
  • Анонім

    Наперсточники почали крутити словами. Вирішили підвищити ціни.
  • Андрей Никифоров

    Сколько в Хмельницком есть поставщиков газа, из кого выбрать можно?)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
17:38 150 вулиць без світла: графік відключення на тиждень у Хмельницькому 16:41 У Хмельницькому затримали двох юнаків з наркотиками, – поліція 15:51 Кам’янчанин лаявся на стареньку матір і отримав за це вирок 15:03 На Хмельниччину “на щиті” повернулися четверо військових: хто вони Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 14:11 На Хмельниччині завершили сівбу цукрового буряка: скільки посіяли 13:22 На Хмельниччині рятувальники дістали кота із колодязя (ВІДЕО) 12:29 У Хмельницькому відбудеться забіг на підтримку «Сталевого кордону» 11:37 Працівники колонії на Хмельниччині знайшли «сюрприз» в помідорах 10:46 Розстріл поліцейських у сусідній Вінничині: поліція шукає нападників 09:58 На Хмельниччині за добу сталось три пожежі: що горіло 09:13 На Хмельниччині з 2022 року затримали 86 нелегалів з росії: що з ними зробили 21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up