“Витягували кулі з мозку”. Як педіатр з Шепетівки та її чоловік рятували життя під обстрілами

“Витягували кулі з мозку”.  Як педіатр з Шепетівки та її чоловік рятували життя під обстрілами
Фото - Сайт міста Шепетівка
  • Педіатр Ольга Свист родом з Шепетівки. 
  • Разом з чоловіком нейрохірургом вони рятували дітей під кулями. 
  • Лікарі розповіли, як витягували осколки, кулі з мозку і “латали” поранених.

Рятували життя поранених, коли навколо свистіли кулі і лунали вибухи. Андрій Свист - нейрохірург. Його дружина Ольга Свист - педіатр, вона родом з Шепетівки. Два тижні вони провели в ірпінській лікарні, допомагаючи бійцям і рятуючи поранених дітей. Працювали у надскладних умовах, ризикуючи власним життям. Їхню історію опублікувало видання Daily Mail, пише сайт міста Шепетівка. 

Дівчинка з осколками в голові

Першим пацієнтом нейрохірурга була 7-річна дівчинка. Її в крові привезли до лікарні з осколками, які застрягли глибоко в її голові. Як пише видання, сім'я дівчинка намагалась втекти від боїв, які точились біля їхнього будинку на околиці Києва. Їхня машина потрапила під обстріл. Вцілів лише батько. Під страшних поранень померли її старший брат і мама. 

Рятував дівчинку дитячий нейрохірург Андрій Свист, який прибув до лікарні. Каже, оперувати під постійними обстрілами та без належного медичного обладнання – це просто жах. 47-річний лікар зізнається, що опинився там випадково після того, як за десять хвилин їхав від свого дому, щоб допомогти. Вже потім потрапив у пастку через бій у місті. 

Відео дня

Тікали з пацієнтами

Нейрохірург Андрій Свист майже два тижні пропрацював в центральній лікарні Бучі разом зі своєю дружиною, педіатром. Подружжя витягувало кулі з мозку, осколки зі спинного мозку. Лікарі вирішили, що не поїдуть нікуди без своїх найтяжче поранених пацієнтів. І в результаті втекли з ними - із 19-ма пораненими у двох автобусах їм вдалось виїхати за два дні до того, як лікарню захопили росіяни.


 
Як все починалось?

Нейрохірург Андрій разом із 35-річною дружиною Ольгою поїхали на кілька консультацій до Бучі. Тоді вони не взяли ні запасного одягу, ні харчів. Чоловік повернувся до дружини перед виходом і запитав:
«Ти розумієш, що ми йдемо в пекло?»
 
Вони зателефонували своїм найближчим друзям, щоб попросити їх усиновити своїх дітейякщо вони не повернуться.

Після прибуття вони зрозуміли, що виїхати скоро не вдасться. Адже до лікарні почали прибувати пацієнти з жахливими пораненнями. Тому вирішили рятувати тяжко поранених дітей. Як розповіли англійському виданню, Ольга визначала тяжкість травм пацієнтів, Андрій ж проводив складні операції в погано обладнаному приміщенні.
 
"Були випадки, коли у нас не було води, тому ми змушені були наливати воду з чайника, щоб помити руки. Були відключення електроенергії. Були постійні обстріли. Ми чули звук літаків над будівлею, артилерія постійно працювала. Іноді нам доводилося спати на підлозі кімнати, де ми проводили операцію. В інший час ми не могли спати через вибухи поблизу. Було наче на передовій. Коли ти лягаєш спати, не знаєш, чи прокинешся",  — пригадує лікар. 
 
"Ховались в підвалі, стікаючи кров'ю"

Серед пацієнток була дев’ятирічна Саша. Дівчинка отримала поранення руки, коли її родину обстріляли під час того, як вони намагалися втекти з пекла Гостомеля.
 
Її батько помер, а Саша два дні ховалася з матір'ю та сестрою в підвалі, стікаючи кров'ю й втрачаючи свідомість. 
 
«Ми повезли Сашу на операцію. Я розмовляла з її мамою, мовляв, можливо, нам не вдасться врятувати Сашину руку. Вона відповіла спокійним тихим голосом: «Просто врятуйте життя моєї дочки». Ні сліз, ні паніки», – сказала Ольга.


 
Після того, як їй ампутували ліву руку, фото дівчини з’явилося в газетах по всьому світу з її  цитатою:
 
«Я не знаю, чому росіяни мене підстрелилили. Сподіваюся, це був нещасний випадок, і вони не хотіли завдати мені болю». 

Через кілька днів після операції дівчинки подружжя і ще один лікар доставили Сашу, а також інших 18 поранених у безпечне місце. Поїздка тривала майже сім годин. Найважчих поранених поклали на підлогу. Пригадують, діти плакали, бо лякались моторошних звуків. 

Врешті евакуйованим з лікарні вдалось дістатись українського блокпосту. Звідти всіх пацієнтів відправили до лікарень. Саша, фото, якої облетіло увесь світ, наразі проходить реабілітацію в Італії.

"Вони використовують нелюдські методи. Це не війна. Це не солдати – справжні солдати так не поводяться. Націлюють зброю на медиків, на швидку допомогу, вбивають мирних жителів. Тіла загиблих мирних жителів залишають лежати на вулицях, оскільки вони не дозволяють ні поховати, ні оглянути", - згадує подружжя лікарів. 

Читайте також:

Російські окупанти вбили в Україні 161 дитину - прокуратура

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (157)
  • Катя Терещук

    Ви оперували мого синочка, Низький Вам уклін Андрію Олексійовичу! Хай Бог Вас оберігає!
  • Катя Терещук

    Дякуємо Вам. Ви лікар від Бога. Хай береже Вас Господь
  • Natalia Dobrovolskay

    Лікарі від Бога!
    Я особисто знаю Андрія Олексійовича. Ми працювали разом в інституті нейрохірургії . Це дуже добра чуйна людина і незрівнянний спеціаліст . Низький уклін подружжю за відвагу і допомогу людям🙏
  • Ксения Вышинская

    Бережи вас ГОСПОДЬ!!!

keyboard_arrow_up