Назад у минуле: як виглядав Хмельницький 60 років тому (ФОТО)

Назад у минуле: як виглядав Хмельницький 60 років тому (ФОТО)
  • Важко уявити, що колись місто не було забудоване, як зараз, а вулиці мали зовсім інший вигляд.

  • Чимало місць не змінилися з роками, проте є і такі, яких час не пошкодував.

  • Редакція vsim.ua пропонує вам здійснити екскурс у минуле і поглянути, як змінилося місто впродовж шістдесяти років.

Незабудований центральний ринок, стадіон “Динамо”, тролейбуси на Проскурівській… Все це та багато іншого залишається у спогадах мешканців Хмельницького. Час спливав швидко, і знайомі місця змінили свій облік або поступилися місцем своїм архітектурним братам.

Сьогодні пропонуємо вам відправитися у подорож в часі, переглянути старі фотографії та порівняти, як змінювалося місто впродовж шести десятиліть.

Центральний ринок

У післявоєнні роки у кварталі, що межував із вулицями Котовського та Тельмана (нині Проскурівського підпілля та Вайсера) з’явився невеликий ринок. На початку 1950-тих його істотно розширили й побудували головний вхід та торгові ряди. З цього часу цей базар став Центральним ринком міста. У 1960-х роках перед головним входом спорудили великий критий павільйон, де для торгівлі різними товарами відвели окремі місця. Фото 60-х років.

Відео дня

Міст через річку Плоска

Ось так виглядав місток через річку у післявоєнний час. Сьогодні на його місці красується білий міст, який став місцем зустрічі хмельничан перед входом у парк імені Чекмана.

Центральний універмаг

До 1938 року в будинку лялькового театру знаходилося окружне відділення НКВС, а потім, аж до початку війни — особливий відділ НКВС 5-ї армійської кавалерійської групи. Після звільнення Проскурова у будинку влаштувалося обласне відділення НКВС. А на місці ЦУМу до і після війни стояли господарські будівлі «особистів» — стайня, гаражі, склади і невеличка одноповерхова споруда, де перебували черговий, телефоніст, охорона, кілька камер попереднього ув’язнення.

У вересні 1966-го в Хмельницькому почалося будівництво центрального універмагу. Роботами керував майстер БМУ «Цiвiльбуд» Володимир Вержбицький.

Кафе “Мрія”

А чи пам’ятаєте ви про цей заклад? Засклена будівля прикрашала територію біля теперішньої зупинки “Філармонія”. Фото зроблене у 1965 році. Тоді будівля мала дещо консервативний вигляд. Сьогодні кафе уже немає, на його місці побудований магазин господарських товарів.

Вулиця Проскурівська

Існує фактично з моменту виникнення поселення Плоскирів, як частина дороги на Летичів. Після пожежі 1822 р., коли згоріли майже всі будівлі Проскурова, був складений генеральний план забудови міста, розроблений губернським землеміром В.Рудлицьким та архітектором Геслером. У другій половині XIX ст. вона інтенсивно забудовується й стає центральною вулицею Проскурова. У 1921 р. Олександрівську перейменували на вулицю 25-го Жовтня (на честь Жовтневої революції 1917 р.). В 1985 р. вулиці дали ім'я Леніна, але вже в 1991 р. цю постанову скасували і центральна вулиця отримала назву — Проскурівська. У наш час Проскурівська - одна з головних і найсвятковіших вулиць міста.

Перехрестя вулиць Кам’янецької та Подільської

Фото 1970-тих років. На ньому - перехрестя вулиць Карла Маркса (тепер - Подільська) і Міхаіла Фрунзе (Кам'янецька). Подільська розширилась, а будинки виросли на кілька поверхів.

Про це перехрестя, та про те, яким був дім з вежею (у правій частині фото) у 1930-тих роках згадує Емануіл Коренбліт у своїй автобіографічній книзі "Жестокий век".

Вигляд з набережної на міст

Спершу здається, що з 60-х років нічого не змінилося. Міст, як міст, набережна, як набережна. Однак до завершення будівництва міст був вужчий, а на його фоні не височіли багатоповерхівки та ТРЦ “Оазис”.

Стадіон “Поділля”

Історія створення головної спортивної арени в Хмельницькому бере свій початок у 20-х роках минулого століття. Саме тоді в Проскурові з кожним роком все більшу популярність серед населення завойовував спорт й тому було прийняте рішення переобладнати під стадіон місцевий іподром. З 1990 року в історії стадіону почалася чорна смуга, що тривала майже десятиліття: кожні 2-3 роки головна спортивна арена міста переходила з рук у руки, змінюючи своїх господарів, власників, орендарів. Тим часом споруда прийшла у запустіння і почала руйнуватися. Нарешті, на початку 2000 року міська рада прийняла стадіон у комунальну власність міста, і з'явилась надія на приведення у нормальний стан спорткомплексу «Поділля». Тодішній мер міста М.Чекман вийшов з ініціативою провести повну реконструкцію стадіону. Будівельні роботи розпочалися у листопаді 2001 року, а у вересні 2003 року стала до ладу перша черга нового стадіону. Фото 60-х років.

Дитячий світ

До будівництва звичного нам ЦУМу центральним універмагом міста називалась саме ця будівля. Сьогодні - це торгівельний центр “Дитячий світ”. На території ТЦ уже не так багато зелені, як було раніше.

Вхід на центральний пляж

У той час пляж був у протилежному від звичного для нас боці. Якщо дивитися з мосту на Острів Кохання, пляж був на лівому боці, а не на правому, як зараз. У наш час на місці пляжу облаштована набережна, а бажаючі можуть покататися на катамарані.

Вхід у парк імені Т.Г. Шевченка

Все ті ж 60-ті роки. Тоді ще знайомий парк імені Шевченка мав зовсім інший вигляд. Але і досі не втратив свого шарму. Парк сьогодні прикрашають клумби та фонтани. Прохід став вужчий, з’явилися і місця, де можна присісти і помилуватися красою парку.

Кінотеатр “Планета”

Будівлю кінотеатру «Планета» часто вважають ратушею Плоскирова-Проскурова. Хоч насправді це не так, адже це — колишнє пожежне депо з каланчею, збудоване в 1954 році, але це основний архітектурний елемент центру міста, неофіційний символ. У 2004 році на ньому розмістили годинник, як на справжній ратуші. Сьогодні вежу прикрашає новий годинник, а на будівлі пожежного депо встановлений світлодіодний екран.

Будинок офіцерів

Пам’ятка архітектури місцевого значення. Колишній будинок офіцерів зведено в 1939 році, зараз тут знаходиться навчальний корпус Хмельницького Університету Управління та Права (вул. Проскурівська, 57).

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram та Instagram.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (16)
  • Olya Shifrin

    ЦУМ змінився в гіршу сторону
  • Valentina Roman

    Смотрю старые фотографии,вспоминаю старый город. Сейчас все другое,лучше,но уже не наше. Быстро летит время.
  • Victoria Koval

    Вместо того , чтобы сохранять и реконструировать....всё уничтожают или модернизируют. Печально.
  • Anastasia Shcrabach

    Сумно те що ,місто втратило стільки дерев ,кущиків і іншої зелені((
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:43 Опублікували список TikTok-каналів, які поширюють ворожу пропаганду 14:06 Платні соціальні послуги в комунальних закладах Хмельниччини: яка вартість 13:43 У Хмельницькій митниці новий керівник. Що про нього відомо 13:02 На Староміській військові силою затримали чоловіка. У ТЦК кажуть, що він ухилянт play_circle_filled Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 12:40 Загинули двоє військових з Хмельниччини: Олег Улянчук та Микола Кулябін 12:06 Дружина Гереги стала власницею квартири за 38,9 мільйона 11:55 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:41 Хмельницькі волонтери везуть авто військовим: потрібно пальне 11:01 Погрожував і вимагав пенсію. У Волочиську онук кривдив бабусю 10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up