Операція “Куди поставити Богдана?”. Пам'ятник, який мав стати символом Хмельницького

Операція “Куди поставити Богдана?”. Пам'ятник, який мав стати символом Хмельницького
  • У Хмельницькому найбільша кількість пам'ятників славетному гетьманові, їх у нас аж 5.
  • Це рекордна кількість як для України, так і для світу.
  • А головним монументом  міста і є кінний пам'ятник гетьманові Хмельницькому, над яким найчастіше підсміюються містяни.
  • У чому ж загадковість пам’ятника Богдана на коні?

Після встановлення пам'ятника Богдану Хмельницькому на привокзальній площі, на початку 90-х років представники влади “загорілися” ідеєю встановити величніший пам'ятник гетьману, який би став справжнім символом міста. Та місце для нього довго обирали, і навіть після встановлення на розі вулиць Кам'янецької та Гагаріна, йому спокою не дають. Адже бронзова фігура була зроблена таким чином, щоб на неї можна було споглядати здалеку. Тому й часто пам'ятник висміюють за його незграбність і ніби як рубані форми.

Цей пам'ятник мав стояти на високому пагорбі і стати символом нашого міста
  • встановили - 1993 р.
  • скульптор - В. Борисенко
  • архітектор - М.Копил
  • опис - фігура Богдана у русі, у правій руці високо піднята булава, лівою він притримує стремена. Встановлено скульптуру на плоскому трапецієподібному постаменті, оббитому плитами.

Спочатку для розміщення монументу було виділено земельну ділянку на великому пагорбі перетину вулиць Сковороди та Кам'янецької. Та через деякі проблеми, що виникли із знесенням житлових будинків, які розташовані на тій території, питання з пам'ятником поставили на  паузу.

Та на початку 1993 року, коли наше місто мало відсвяткувати 500-ліття, за монумент заговорили знову. Вповноважені тодішнім мером Хмельницького Михайлом Чекманом архітектори довго шукали місце для монументу.

Відео дня

Куди дивитиметься кінь?

Спочатку пам‘ятник приміряли на площі, - він мав бути навпроти обласної адміністрації.  Та важко було визначитися з тим, куди гетьман і кінь будуть дивитися. Якщо обличчям до площі, то виходило, що спину гетьмана та зад коня бачили б з входу та вікон усі чиновники обласної ради та адміністрації. Якщо навпаки, то на зад пам’ятника дивилися б з майдану. Отож, ідея розміщення на центральній площі міста відразу відпала.

Невдовзі виник новий план розмістити монумент на могутніх опорах з металу над мостом через колії по Кам’янецькій (на розі вулиць Толстого, Кам‘янецької та Львівського шосе). Звідти славетного гетьмана на коні можна було б побачити з будь-якої точки міста. Але і з такою ідеєю не вийшло. Задумалися над тим самим, яким боком ставити пам’ятник - до центру міста чи від нього?  

Тоді в архітекторів виникла ідея встановити його поряд з мостом, що лежить через річку Південний Буг. Та і з цим не вийшло.

Найліпший варіант

Час не стояв на місці і славетного вершника треба було кудись таки вклинити. Тому на 500-ліття міста Хмельницького 28 вересня 1993 року пам‘ятник втіснили між будівлями по вулиці Гагаріна біля обласної філармонії. Вирішили, що так фігуру буде добре видно водіям з боку перехрестя з Кам’янецькою, а пішоходам не так кидатимуться в очі усі деталі фігури.

Журналісти vsim.ua в управлінні житлово-комунального господарства розповіли, чи не планується перенесення монументу у більш підходяще для нього місце. Головний спеціаліст відділу ЖКГ та охорони праці Тетяна Берешвілі каже, що не було ніяких пропозицій щодо його перенесення. Але при нагоді розглянуть усі варіанти.

До речі, кінний пам'ятник був створений так, що зараз навіть не потребує реконструкцій. Також монумент є найбільшим серед тих, які були створені на честь славетного гетьмана у місті Хмельницькому з п‘яти існуючих.

Де розташовані пам'ятники Богдану

  1. Богдан Хмельницький на коні біля обласної філармонії
  2. на привокзальній площі 
  3. на території Хмельницького інститут МАУП  
  4. погруддя Богдана Хмельницького на території Національної академії Прикордонних військ України ім. Богдана Хмельницького. 
  5. погруддя гетьмана на території дислокації 8-го окремого полку спеціального призначення Збройних Сил України

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (7)
  • Олексій Хмельницький

    "Де розташовані пам'ятники Богдану" -- дякую за допис до статті! От тільки як можна побачити погруддя на території вісімки?) Може хтось підкаже? Буду вельми вдячний!
  • Анастасія МОСКАЛЕЦЬ

    Залиште пам'ятник в спокої.
  • Roman Shelest

    Пам'ятник дуже невдалий, схожий на карикатуру, він погано виглядає що зблизька, що здалеку і в будь-якому ракурсі.

    Здається що його виготовили якісь наївні аматори, а не професіонали, де його не постав, він всюди споганить ландшафт.
  • Олексій Хмельницький

    "У Хмельницькому найбільша кількість пам'ятників славетному гетьманові, їх у нас аж 5." Звідкіля їх п'ять з'явилося? Було завжди чотири.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони 20:31 Пожежа в Хмельницькому районі: на місці знайшли тіло чоловіка 19:59 Отримала вирок водійка, яка збила літню жінку на електровелосипеді 19:13 Близько 350 кг сміття зібрали рибоохоронці на берегах трьох річок Хмельниччини Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 18:42 Бурлик, Миколаїв та Мокрицький: які відомі хмельничани зараз на фронті photo_camera 18:05 На Хмельниччині збільшився попит на перереєстрацію транспортних засобів 17:22 Вчителька з Хмельниччини отримала нагороду «Срібний щит» від поліцейських 16:54 Де і за скільки у Хмельницькому комфортно відпочити на свіжому повітрі та посмажити шашлик 16:37 У Кам’янець-Подільському районі на «тещиному язику» згоріло авто 15:54 Полеглих на війні захисників із Шепетівщини відзначили державними нагородами 15:09 На Шепетівщині поліцейські затримали молодика, який обікрав власного брата 14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up