Традиційна і не зовсім: ТОП-3 рецепти куті на Різдво

- Одним із головних компонентів різдвяного столу є кутя. Вона, є головною стравою на Святвечір.
- Ми пропонуємо вам три цікавих рецепти куті. Обирайте, який вам до вподоби.
Пшенична кутя
- пшениця - 1 стакан
- сухофрукти (яблука, груші, сливи, курага) - 150 грамів
- родзинки - 100 грамів
- мак - 100 грамів
- горіхи волоські - 100 грамів
- мед - 3 столові ложки
- цукор - 2 столові ложки
Потрібно добре перебрати пшеницю, промити її та замочити на декілька годин, а краще на ніч. Вранці злити з пшениці воду і залити її новою. Після цього зерно слід варити на повільному вогні до повної готовності.
Тим часом варто налити в каструлю 2 літри води і поставити її на вогонь. Сухофрукти ретельно промити і після закипання води викласти їх у каструлю. Варити 10-15 хвилин на повільному вогні. Зняти з вогню й залишити узвар настоюватися на кілька годин.
Тим часом потрібно промити мак і залити його окропом. Злити воду, ще раз промити мак і знову залити окропом, накрити кришкою й залишити на пів години. Після цього з розпареного маку потрібно злити воду і перетерти його разом із цукром.
Родзинки залити на 10-15 хвилин окропом.
Горіхи висушити в духовці або на сковороді, очистити і подрібнити.
Готову пшеницю викласти у миску, додати до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішати всі інгредієнти. Такий рецепт страви пропонує нам УНІАН.

Рисова кутя
- рис - 200 грамів
- мигдаль - 100 грамів
- волоські горіхи - 100 грамів
- мак - 100 грамів
- родзинки - 100 грамів
- курага - 100 грамів
- мед
Мигдаль залити окропом на 15 хвилин. Те ж саме слід зробити з родзинками і курагою.
Мак витримати в гарячій воді протягом години, після чого подрібнити.
Рис потрібно варити на повільному вогні без кришки. Коли він охолоне, до нього слід додати каструлю мед, мак, сухофрукти і горіхи. Рецепт від Сьогодні.

Перлова кутя з журавлиною
- перлова крупа - 250-300 грамів
- журавлина (сушена) - 50 грамів
- половини лимону
- мак - 50 грамів
- родзинки - 30 грамів
- горіхи волоські - 50 грамів
- мед - 1 столова ложка
Перлову крупу промиваємо і замочуємо в холодній воді на ніч при кімнатній температурі.
Мак запарюємо окропом, даємо йому набрякнути 30 хвилин, проціджуємо через сито і перетираємо в ступі або чаші блендера.
У невеликій мисці змішуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, заправляємо медом і лимонним соком. Даємо настоятися мінімум 30 хвилин. Це рецепт від Євгена Клопотенка.
Друзі, а ви маєте свій особливий рецепт куті? Діліться ним у коментарях.
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.