Традиційна і не зовсім: ТОП-3 рецепти куті на Різдво

Традиційна і не зовсім: ТОП-3 рецепти куті на Різдво
  • Одним із головних компонентів різдвяного столу є кутя. Вона, є головною стравою на Святвечір.
  • Ми пропонуємо вам три цікавих рецепти куті. Обирайте, який вам до вподоби.

 

Пшенична кутя

  • пшениця - 1 стакан
  • сухофрукти (яблука, груші, сливи, курага)  - 150 грамів
  • родзинки - 100 грамів
  • мак - 100 грамів
  • горіхи волоські - 100 грамів
  • мед - 3 столові ложки
  • цукор - 2 столові ложки

Потрібно добре перебрати пшеницю, промити її та замочити на декілька годин, а краще на ніч. Вранці злити з пшениці воду і залити її новою. Після цього зерно слід варити на повільному вогні до повної готовності.

Тим часом варто налити в каструлю 2 літри води і поставити її на вогонь. Сухофрукти ретельно промити і після закипання води викласти їх у каструлю. Варити 10-15 хвилин на повільному вогні. Зняти з вогню й залишити узвар настоюватися на кілька годин.

Тим часом потрібно промити мак і залити його окропом. Злити воду, ще раз промити мак і знову залити окропом, накрити кришкою й залишити на пів години. Після цього з розпареного маку потрібно злити воду і перетерти його разом із цукром.

Відео дня

Родзинки залити на 10-15 хвилин окропом.

Горіхи висушити в духовці або на сковороді, очистити і подрібнити.

Готову пшеницю викласти у миску, додати до неї мак, узвар, родзинки, горіхи та мед. Перемішати всі інгредієнти. Такий рецепт страви пропонує нам УНІАН. 

ua.depositphotos

Рисова кутя

  • рис - 200 грамів 
  • мигдаль - 100 грамів
  • волоські горіхи - 100 грамів
  • мак - 100 грамів
  • родзинки - 100 грамів
  • курага - 100 грамів 
  • мед

Мигдаль залити окропом на 15 хвилин. Те ж саме слід зробити з родзинками і курагою.

Мак витримати в гарячій воді протягом години, після чого подрібнити.

Рис потрібно варити на повільному вогні без кришки. Коли він охолоне, до нього слід додати каструлю мед, мак, сухофрукти і горіхи. Рецепт від Сьогодні.

МедіаТОР

Перлова кутя з журавлиною

  • перлова крупа - 250-300 грамів
  • журавлина (сушена) - 50 грамів
  • половини лимону
  • мак - 50 грамів
  • родзинки - 30 грамів
  • горіхи волоські - 50 грамів
  • мед - 1 столова ложка

Перлову крупу промиваємо і замочуємо в холодній воді на ніч при кімнатній температурі.

Мак запарюємо окропом, даємо йому набрякнути 30 хвилин, проціджуємо через сито і перетираємо в ступі або чаші блендера.

У невеликій мисці змішуємо всі інгредієнти, добре перемішуємо, заправляємо медом і лимонним соком. Даємо настоятися мінімум 30 хвилин. Це рецепт від Євгена Клопотенка.

 Друзі, а ви маєте свій особливий рецепт куті? Діліться ним у коментарях.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up