Доступні ліки у Хмельницькому: хто і де може їх отримати

Доступні ліки у Хмельницькому: хто і де може їх отримати
Фото ілюстративне. vchasnoua.com
  • Із 2017 року діє програма “Доступні ліки”.

  • Вартість деяких препаратів повністю або частково відшкодовується державою.

  • Як працює програма у Хмельницькому та що необхідно про неї знати, дізнавалися журналісти vsim.ua.

Урядова програма “Доступні ліки” діє в Україні з 2017 року. Вона спрямована на часткове відшкодування вартості деяких ліків для людей, які мають серцево-судинні хвороби, цукровий діабет другого типу та бронхіальну астму. Для них визначений перелік лікарських засобів, які можна отримати в аптеці за зниженою ціною або ж і безкоштовно. Їх вартість відшкодовується за рахунок державного бюджету.

Журналісти vsim.ua дізналися про те, як діє програма у місті, а також про те, хто і як може нею скористатися.

Відшкодуванню підлягає понад 250 препаратів

Відповідно до програми, МОЗ затвердило перелік ліків, вартість яких відшкодовується частково або повністю. Таких препаратів в Україні зареєстровано 258. Найбільшу частку становлять засоби для лікування серцево-судинних хвороб - 198. У реєстрі вказана їх вартість, а також вартість доплати, яку має зробити пацієнт. Для кожного препарату доплата може бути різною.

Відео дня

У 2018 році на реалізацію програми для Хмельницького виділили 6,4 мільйона гривень. Усі кошти були повністю використані. Цьогоріч на перші три місяці виділили 1 мільйон 734 тисячі гривень.

  • Зараз ми виписуємо рецепти, їх пацієнти отоварюють в аптеках, але слід зауважити, що з 1 квітня відшкодування вартості ліків переходить до Національної служби здоров'я. Рецепти виписуватимуть сімейні лікарі, як і раніше, але кошти буде відшкодовувати новостворена служба, - зазначає заступник начальника управління охорони здоров'я Людмила Гуляк.

Є декларація із сімейним лікарем - будуть доступні ліки

Для того, щоб скористатися програмою, необхідно мати підписану декларацію із сімейним лікарем. Проте, як зазначає Людмила Гуляк, за певних умов пацієнт може отримати ліки за програмою і без декларації.

  • До того часу, поки діють “червоні списки”, тобто, ті, хто ще не встиг підписати декларації, звертаються за дільничним принципом. Якщо у них визначений діагноз серцево-судинної хвороби, цукрового діабету або бронхіальної астми, вони можуть отримати рецепт на доступні ліки. З 1 квітня, коли держава регламентує перехід на електронний рецепт, тоді необхідно обов'язково підписувати декларацію, - пояснює Людмила Гуляк.

Однак, за її словами, наразі жодних чітких інструкцій щодо переходу на електронний рецепт ще немає.

Найбільше хмельничан з хворим серцем

Найбільш поширеною категорією пацієнтів є люди з серцево-судинними захворюваннями. За словами Людмили Гуляк, до них входять артеріальна гіпертензія (гіпертонія), ішемічна хвороба, стенокардія, перенесений інфаркт тощо. Часто у людей може бути не одна хвороба, а декілька.

  • Подібних випадків статисти зареєстрували близько 165 тисяч. Менше люди хворіють на цукровий діабет ІІ типу. В місті зареєстровано понад 12 тисяч таких пацієнтів. Тому, зважаючи на цей факт, у переліку відповідних препаратів більше і звертаються за ними частіше, - зауважує заступник начальника управління охорони здоров’я.

“Доступні ліки” видають у 86 аптеках

На сайті управління охорони здоров'я розміщений реєстр лікарських препаратів, вартість яких частково або повністю відшкодовується. Також опублікований перелік аптек, які беруть участь у державній програмі. Усього їх 86.

  • До 1 квітня цей перелік є актуальним. Вже є постанова Кабінету міністрів № 135, яка визначає, що аптеки, які бажають і надалі брати участь у програмі “Доступні ліки”, мають до 25 березня перепідписати угоди із Національною службою здоров’я, - пояснює Людмила Гуляк.

Заступник начальника міського управління охорони здоров'я зауважує, що до переліку не входять комбіновані лікарських засоби. Це препарати, у яких є не одна діюча речовина і які можуть бути використані для лікування деяких хвороб у комплексі.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram,  Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Наталья Дригула

    На сьогоднішнійдень ця інформація недостовірна,тому що від вчорашнього дня видача доступних ліків призупинена...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
20:16 До 10 років ув’язнення загрожує кам’янчанину за п’яне ДТП 19:31 У Хмельницькому попрощалися з Романом Синіцьким та Максимом Лобановським 18:44 У Хмельницькому районі водій насмерть переїхав 8–річну дівчинку 18:09 «За побратимів стояв горою»: історія 25-річного воїна Андрія Сидорчука з Хмельниччини photo_camera Від читача 13:02 Медична рада за підсумками роботи у 2023 році відбулася у КНП «Хмельницький обласний серцево-судинний центр» 17:21 «Я стала в 70 років малювати», – у Шепетівці відкрили клуб для літніх людей 16:39 У смерті немовляти підозрюють лікаря–гінеколога на Хмельниччині 15:51 20–річний хмельничанин збив пішохідку на Шевченка 15:16 Залишаться без води через борги: кого і коли відключить «Хмельницькводоканал» 14:58 Робота у Хмельницькому: є 265 вакансій (СПИСОК) 14:09 На Хмельниччині є перші інфіковані від укусів кліщів 13:21 «Укрзалізниця» запустила додаткові поїзди до весняних канікул через Хмельниччину 12:42 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 12:03 Росіянин мав дві земельні ділянки на Хмельниччині. Їх конфіскували 11:16 BULKA маркет у зв’язку з відкриттям нового магазину шукає працівників (новини компаній) 11:07 Хмельницький комунальник може сісти на 10 років за хабарництво 10:02 Скільки коштує ванна гарячої води у Хмельницькому 09:01 Постраждала жінка та пошкоджено будинок: наслідки атаки на Хмельниччині
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up