Що варто зробити перед фарбуванням? Щоб яйця добре зафарбувалися, їх треба потримати близько години при кімнатній температурі. У воду слід додати ложку солі. Також, аби фарба лягала рівномірно, яйця слід знежирити — зробити це можна оцтом.
ТОП-5 природних барвників:
- Лушпинням цибулі. Колір яєць може вийти від жовтого до коричневого — залежить від бажання. Чим більша концентрація відвару тим темніший колір. Лушпиння необхідно проварити півгодини і дати настоятись. Після чого, яйця опускають у настій та доводять до кипіння. Варити варто ще 10 хвилин.
- Зелень. Пофарбувати яйця можна у відварі шпинату, петрушки або кропиви. Але щоб відтінок був насичений, варто все ж взяти шпинат. Зелень потрібно варити на повільному вогні півгодини, після цього зварити у відварі яйця.
- Сік червонокачанної капусти. Для того щоб отримати синій відтінок, можна дрібно нарізати качан капусти та залити це півлітрою кип’ятку. Після слід влити 6 столових ложок оцту. Коли розчин придбає потрібний відтінок, у ньому слід замочити вже зварені яйця.
- Куркума. Вона надасть жовтий колір. Куркуму слід розвести в гарячій воді та довести до кипіння. Тоді варити настій на маленькому вогні ще кілька хвилин. Відвар охолоджують, а після у ньому варять яйця.
- Буряк. Для того щоб пофарбувати яйця в червоний колір можна скористатися буряком. Можна зварити яйця, а потім "занурити" їх у свіжовичавлений буряковий сік. Або ж відварити яйця з дрібненько нарізаним буряком. У такий відвар слід додати чайну ложку оцту. та варити яйця 15 хвилин. Крашанки не виймають з води, поки не охолонуть.
Друзі, а як ви фарбуєте крашанки? Можливо маєте, якісь особливі секрети та перевірені методи?
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.