На Хмельниччині четверо людей отруїлися грибами: одна жінка у важкому стані

На Хмельниччині четверо людей отруїлися грибами: одна жінка у важкому стані
  • На Кам’янеччині четверо людей опинилися в лікарні через дикорослі гриби.
  • Серед постраждалих — троє жінок пенсійного віку та 26-річний чоловік.

Грибний сезон у розпалі. На Хмельниччині цього року лісові кошики та прилавки ринків рясніють розмаїттям грибів. Та замість апетитних страв ці «лісові делікатеси» можуть обернутися небезпекою. Лише за кілька днів четверо жителів Кам’янеччини потрапили до лікарні з важким отруєнням після споживання дикорослих грибів. Про це повідомив Кам’янець-Подільський районний відділ ДУ «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ України».

Зазначається, що у період з 31 липня по 5 серпня 2025 року на лікарняні ліжка «Багатопрофільної центральної районної лікарні» Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради довелося покласти чотирьох пацієнтів із двох громад Кам’янець-Подільського району. Серед постраждалих — троє жінок пенсійного віку та 26-річний чоловік. Одна з жінок перебувала у вкрай важкому стані: її госпіталізували до відділення анестезіології та інтенсивної терапії. Інших трьох — двох пенсіонерок і молодого чоловіка — лікарі направили до інфекційного відділення.

З’ясувалося, що жінки-подруги разом поснідали смаженими грибами перед поїздкою на екскурсію до Кам’янця-Подільського. А чоловік скуштував грибну страву у свого товариша після робочого дня. Гриби готували вдома з різних видів дикорослих грибів. Серед них були добре знані місцевим мешканцям: маремухи (офіційна назва — мухомор червоніючий), синяки (гіропор березовий синіючий), сироїжки та інші.

Відео дня

Втім, вже через 45 хвилин після сніданку у однієї з жінок з’явилися тривожні симптоми: сильне запаморочення, головний біль, діарея, двоїння в очах і порушення координації рухів. Інші потерпілі відчули погіршення самопочуття за годину-півтори: у них виникли нудота, безперервне блювання, сильний головний біль та діарея. Важко переносив отруєння 26-річний чоловік. Його найбільше турбував тривалий, спастичний, переймоподібний біль у шлунку.

Всім чотирьом пацієнтам медики надали необхідну допомогу.

Фахівці наголошують: такі випадки стаються щороку, адже дикорослі гриби можуть бути підступними навіть тоді, коли здаються знайомими. Зокрема, маремухи належать до умовно-їстівних грибів із родини мухоморових. Незрілі чи перезрілі їхні представники легко сплутати з отруйними мухоморами, що й стає причиною важких отруєнь.

Лікарі нагадують кілька правил безпеки, щоб уникнути подібних ситуацій:

  • не кладіть до кошика гриби, у яких ви не впевнені;
  • не збирайте гриби на забруднених територіях (біля покинутих складів, тракторних станцій, місць зберігання отрутохімікатів, худобомогильників чи сміттєзвалищ);
  • гриби обов’язково слід замочувати, мити та піддавати подвійній тривалій термічній обробці;
  • пам’ятайте, що грибні страви не можна давати дітям до 12 років, а особливо небезпечно годувати ними малюків дошкільного віку. Щороку трапляються випадки, коли у реанімаційні відділення потрапляють навіть діти віком до одного року, і врятувати їх, на жаль, вдається рідко;
  • не рекомендовано споживати дикорослі гриби вагітним, жінкам, що годують, та людям похилого віку.

Медики також наголошують: ознаки отруєння можуть з’явитися вже через 30–60 хвилин після вживання грибів або ж пізніше — через 12 годин і більше. Якщо після грибної страви у вас чи ваших близьких виникли нудота, біль у животі, блювання, діарея, запаморочення, судоми чи галюцинації — не зволікайте й одразу викликайте «швидку».

До приїзду лікарів важливо якнайшвидше промити шлунок, пити багато води чи прохолодного чаю, прийняти сорбенти (активоване вугілля чи інші). Категорично забороняється вживати алкоголь, молочні та кисломолочні продукти, оскільки вони пришвидшують всмоктування токсинів.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up