На Хмельниччині виявили лептоспіроз: чим це небезпечно

На Хмельниччині виявили лептоспіроз: чим це небезпечно
  • Станом на 31 березня виявили три випадки хвороби. 
  • Всі - серед внутрішньо переміщених осіб. 
  • Дізнавайтесь, що це за хвороба і які ризики. 

Лептоспіроз - гостре інфекційне захворювання, яке може передаватися від тварини до людини.  Джерелом зараження для людей є гризуни, свійські й дикі тварини, хутрові звірі, собаки. У містах найбільше інфекції розносять пацюки. Занедужати можуть всі - як жителі сіл, так і місцеві мешканці.

На Хмельниччині за минулий рік на лептоспіроз захворіли 4 особи. На щастя, обійшлось без летальних наслідків. Як встановили під час епідрозслідування, причиною інфікування двох людей могли стати гризуни на подвір'ях, а в інших двох - ловля та розробка риби біля водойм. Про це повідомив завідувач відділення епідеміологічного нагляду за особливо-небезпечними інфекціями 
Віталій Овчарук. 

Станом на 31 березня на Хмельниччині зафіксовано уже 3 випадки лептоспірозу, усі - серед внутрішньо переміщених осіб.

Відео дня

Як проявляється хвороба?

За інформацією ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, на початкових етапах хвороба за симптоматикою схожа на гостре респіраторне захворювання. Може підвищитись температура до 39 градусів і вище. Також проявляється слабкість, сильний головний біль, нудота. Характерними для лептоспірозу є болі в м’язах, також може виникати почервоніння та набряк шкіри, почервоніння очей.

Зазвичай, симптоми проявляються через 7–14 днів після зараження (цей період може становити від 1 до 20 діб). З моменту появи симптомів рахунок «йде на години». Тому, чим швидше розпочати професійне лікування, тим вищі шанси на одужання.

Зазначають, що успішне лікування залежить від вчасної діагностики. Адже збудники та їх токсини спричиняють патологічні зміни в нирках, ураження печінки та нервової системи.

Підтвердити діагноз допомагають спеціальні лабораторні дослідження. Якщо людина перебувала в умовах, при яких могла інфікуватися, проте клінічних проявів ще нема, вона може пройти відповідні обстеження. Їх здійснює також лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ “Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”.

Як вберегтися?

Найперше - радять уникати контакту з мишовидними гризунами, пацюками, дикими та свійськими тваринами, які можуть бути основним джерелом інфекції. Власники чи уповноважені особи та структури мають здійснювати регулярну обробку житлових, господарських та допоміжних приміщень відповідними препаратами проти гризунів. Надзвичайно важливу роль відіграє й дотримання правил особистої гігієни, особливо після перебування в укритті чи бомбосховищі, контроль за споживанням їжі у таких місцях.

Щоб не захворіти на лептоспіроз потрібно користуватися лише впорядкованими джерелами водопостачання, а харчові продукти та вода мають бути надійно захищені від мишей і пацюків.


 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (17)
  • Anna Mataeva

    Це, що вже на майбутнє у нас після війни дай бог замість Ковіда почнеться ця хрєнь ???!!!
  • Luda Vasyliwna

    Переносять пацюки!!!
    Вул. Спортивна,в сусідньому будинку три дні назад хоронили молодого хлопця.
    І це зовсім не смішно.
  • Новини Хмельницького на vsim.ua

    ‼️Коротко про головне — долучайся до нашого Telegram-каналу: https://t.me/vsimnews

  • Елена Ольховатая

    Лептоспироз не передається від людини до людини.

keyboard_arrow_up