На Шепетівщині зросла захворюваність кишковими інфекціями через питну воду

На Шепетівщині зросла захворюваність кишковими інфекціями через питну воду
Фото ілюстративне
  • Такого висновку дійшов центр контролю та профілактики хвороб.
  • За словами спеціалістів, стан води в районі є незадовільним.
  • Щоб покращити ситуацію – закликають знезаражувати криниці.

На Шепетівщині центр контролю та профілактики хвороб «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ»провів аналіз питної води. За словами спеціалістів, вода децентралізованого постачання за показниками мікробів є незадовільною. В ній знайшли хвороботворні бактерії, віруси та яйця гельмінтів. Таке біорізноманіття, кажуть фахівці, пов’язане з неправильним облаштуванням колодязя та території навколо нього.

Однією з основних причин забруднення можуть бути так звані «гідрологічні вікна». Тобто це, коли підземні води не захищені, відкриті. І через ці «вікна» у воду потрапляють поверхневі забруднення, розповіли в «Хмельницький ОЦКПХ МОЗ».

Шкідливі мікроби потрапляють у підземні води при фільтрації фекальних і господарсько-побутових стічних вод. Мається на увазі вигрібні ями, септики і мережі централізованої каналізації, сюди належать і території тваринницьких ферм.

Відео дня

Для того, щоб вода була безпечна, потрібно весною та восени проводити профілактичну дезінфекцію криниць, – закликають у МОЗ. Саме в такі періоди тануть сніги, і поверхневі води стікають до ґрунтових. Це є причиною різкого зниження якості води.

Тому, щоб попередити харчові отруєння та гострі кишкові інфекції, варто знезаражувати криниці. "Про це не всі знають". Тому зараз в Шепетівському районі захворюваність такими гострими кишковими інфекціями, як гастроентероколіти, сальмонельози, дизентерія знаходиться на високих рівнях, – йдеться в дописі центру профілактики хвороб.

«Якщо Ви сумніваєтеся в якості води, яку споживаєте, можете звернутися для проведення лабораторних досліджень до Шепетівського районного відділу Державної установи "Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України", – додали в організації.

Читайте також: У Хмельницькому та області знову зафіксували температурні рекорди

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up