Панацея чи отрута: скільки горнят кави можна пити на день

Панацея чи отрута: скільки горнят кави можна пити на день
Фото ілюстративне unsplash.com
  • Кава - найпопулярніший напій серед українців після води

  • В середньому громадянин України випиває 2 чашки кави за день

  • Кава покращує самопочуття та здоров’я людини, однак може діяти і протилежно

Ранок без горнятка цього життєдайного напою псує настрій на весь день, що лише розпочався, а запрошення “сходити випити кави” часто стає зародженням нової романтичної історії.

Культ кави поступово заполонив наше життя. Про неї пишуть книги, їй відкривають музеї, присвячують пісні. Кава "to go", кав’ярні та кавові автомати. У такому величезному виборі питання “Куди сходити на каву?” вирішується добрих пів години. Однак і на цьому вибір не закінчується. Капучіно, лате, чи може раф? Імбирний чи класичний? На звичайному чи соєвому молоці? Асортимент видів кави на сьогодні вражає, очі розбігаються. Хочеться спробувати все і одразу.

Колекційні турки в подарунок, якісні кавомолки та дорогі кавомашини - все це ми скуповуємо у свої домівки, аби тішити себе теплим ароматним напоєм і вдома. 

Відео дня

Горня кави зранку перед роботою, чашечка, якою пригостив колега, а ввечері - свіжоприготовлена коханим домашня кава. Так непомітно за день ми не помічаємо, як випиваємо 3, а то і більше чашок кави. Та чи корисне споживання цього напою у таких кількостях і чи загрожує це нашому організму?

Дієтолог та гастроентеролог Олеся Добрянська розповіла vsim.ua, що міряти дозу кави чашками - як мінімум абсурдно.

Не забуваймо виділити прекрасну половину людства та їхню чи не найголовнішу проблему після “Мені немає що вдягнути” - схуднення!

Американська дослідниця та дієтолог Сара Фловерс розповіла світу, що кава здатна спалювати жир.

Швейцарський алхімік Парацельс колись сказав: “Все є ліками й отрутою. І тільки доза визначає те й інше”. Ця фраза навдивовижу підходить до нашого улюбленого напою. Кава не лише розбудить та дасть енергію на весь день. Вона подарує нам здоров’я, спалить зайвий жир в нашому організмі, підніме метаболізм. Звісно, в нормованій кількості. При надмірній дозі кава стане нам лише ворогом.

Тож пиймо каву і радіймо життю, але звісно ж, з розумом!

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (12)
  • Андрей Кузнецов

    Стiльки , скiльки самогона
  • Leopard Leoparda

    Я як селюк осоромилась в Туреччині..кажу Американо мені...очі квадратні...нема кажуть! кажу Еспресо тоді! нема... є нескафе...в них якщо хочеш каву , а кавових кіосків так як в нас немає, то кажіть Нескафе) принесуть розчинний нескафе))))))) я так зрозуміла в них все розчинне це Нескафе. Як мій знайомий казав одним словом Нарынке. Я еду Нарынке ваш вещевой)))))))
  • Leopard Leoparda

    я п.ю одне горнятко... помітила таке, чим дешевша кава, тим несмачніше і тиск піднімається і стає погано. принаймні мені. Тільки не треба зараз одразу ціни піднімати на каву) але ціна повинна відповідати якості. Я розрізняю по смаку дешевше і дорожче. Каву. від дешевої реально скаче серце. І не смачна. кисловата. це не кава це шмурдяк. Якісь кавові відходи може. Бо кава все таки дорога. в Львові мені сама смачна кава притому майже всюди. Чесно кажучи дуже дивуюсь як люди п.ють від 3х і більше чашок в день...крепке серце! ну і молоді...

    я почала каву натуральну пити десь в років 25......! раз в день, вранці

    п.ю тільки чисту каву. з молоком та інші добавки- це не кава , це ...різновити кавових напоїв. Пила каву в Туреччині, не помітила в них щоб так на кожному кроці, кіоски все таке, а так... в меню... І кави небагато, вона густа і цей осад на дні. Мені не подобається, а їм нормально. Але в Туреччині ВСІ п.ють чай, по 10 або більше малих стаканів в день. Там так прийнято. Біля моря ввечері, не туристичні міста, сідають за столики і чай чай, чай... смачний дуже. Є місця, великі, в парках, сиди хоч цілий день, пий тільки чай, розмовляй, ніхто тебе не вигонить! і так сьорбають собі, потім пальчиком щьолк, офіціант, чай...круто короче..зовсім інша реальність.

    Leopard Leoparda reply Leopard Leoparda

    ще в Туреччині багато котів, особливо біля рибних ресторанчиків. Вони всюди. на дереві, під деревом, в магазинах, на витрині магазину бачила. Їх і собачок там дуже люблять. Корм всюди, будки, в Туреччині дуже багато бачила вуличних собак, великих з блакитними очима. так дивно... ну і всі не дуже голодні, всюди корм...купи корму.....дідок якийсь в мене попросив гроші на сир...кхе кхе... всі інше в нього є.
  • Владимир Шевченко

    Не правда )Я не пью и многие из тех кого я знаю тоже))

    Новини Хмельницького на vsim.ua reply Владимир Шевченко

    Владимир Шевченко ми ж не стверджуємо, що каву в'ють ВСІ. Але те, що це популярний напій - факт

keyboard_arrow_up