Як боротися з “вірусом паніки”. Поради від МОЗ

Як боротися з “вірусом паніки”. Поради від МОЗ
Фото ілюстративне
  • Карантин та коронавірус підриває психологічне здоров’я багатьох.
  • У МОЗ дають кілька порад для боротьби зі страхом та панікою.

Міністерство охорони здоров'я України закликало боротися з «вірусом паніки» і опублікувало кілька порад, як уникнути погіршення психологічного стану під час карантину через коронавірус. Зокрема, українцям радять займатися спортом в домашніх умовах, хобі та самовдосконаленням, бути критичними до інформації у ЗМІ та довіряти тільки надійним джерелам.

Для того, щоб допомогти українцям у боротьбі зі страхами та поганими думками, у МОЗ запустили новий Телеграм-канал “Психологічна підтримка”. Поради на ньому дають провідні психологи та експерти зі світовим ім’ям. Зокрема, доктор Річард Охрінг, кандидат наук в області клінічної психології, дає інструменти, що допоможуть запобігти нездоровій поведінці під час карантину. 

За словами спеціаліста, ізоляція підвищує рівень стресу, провокує негативні емоції: занепокоєння, пригнічений настрій, нудьгу, самотність, нав'язливі думки і міжособистісні конфлікти (з членами сім'ї). І, щоб впоратися з ними, люди, вдаються до нездорових моделей поведінки: переїдання, вживання шкідливої їжі, надмірного куріння, зловживання алкоголем і психоактивними речовинами.

Відео дня

Як із цим впоратися?

Перше - запитайте себе, що є головною причиною вашої нездорової моделі поведінки (нудьга, самотність тощо). Після визначення причини можна спробувати усунути або, принаймні, зменшити цей фактор.

Ефективною технікою для зменшення занепокоєння й нав'язливих думок є медитація. На Youtube є хороші безкоштовні відео, які пояснюють як виконувати вправи на усвідомленість. Якщо, незважаючи на ці зусилля, нездорова модель поведінки все ще зберігається, фахівець радить змінити поведінкову стратегію.

Крім того, можна скласти список альтернативної діяльності (заняття гімнастикою, прослуховування музики, перегляд телевізора) та перемикатися на нього, коли захочеться їсти в незапланований час.

Подібні стратегії, за поясненням доктора Річарда Охрінга можна використовувати й для інших проявів нездорової поведінки. 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Facebook, Telegram, Instagram, Viber та YouTube.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
19:24 У Хмельницькому 30-річний чоловік побив двох школярів 18:27 Військових запрошують на «бакототерапію»: що це за проєкт photo_camera 17:34 У Хмельницькому можна обмінятися кімнатними рослинами. Як це працює? 16:25 Експосадовицю обласної служби у справах дітей судили за вимагання хабаря Від читача 16:19 Хмельницький драмтеатр у лонглісті Всеукраїнського Фестивалю-Премії «ГРА» 15:44 Поліграф для хмельницьких чиновників. Скільки посадовців пройшли перевірку? 15:08 Скорочення вишів на Хмельниччині. Скільки є зараз та яких може не стати 14:48 Був зниклим безвісти з минулого літа. «На щиті» повертається військовий Андрій Ковалевський 14:06 Зростає захворюваність на кашлюк: що потрібно знати хмельничанам 13:49 Народні депутати з Хмельниччини мають 168 помічників. У Гереги найбільше 13:07 Смертельна ДТП у Хмельницькому районі: 36-річний водій в'їхав у дерево і загинув 12:47 Пішла на дачу і не повернулась. У Хмельницькому шукають 70-річну жінку photo_camera 11:53 У Нетішині розмістять модульне містечко для працівників Запорізької АЕС photo_camera 11:12 У Лезневому зупинили водія під наркотиками photo_camera 10:04 5 років тюрми дали хмельничанину, який обкрадав підвали й підсобки багатоповерхівок 09:25 24 квітня на трьох вулицях і провулку в Хмельницькому не буде води 21:18 На Хмельниччині попрощались з трьома захисниками. Хто вони
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up