Як уникнути переїдання на Великдень: поради від хмельницького лікаря

-
Найголовніше – їсти невеликими порціями та пити багато води.
-
Також лікарка розповіла, що робити, якщо після застілля відчуваєте важкість.
Будь-які свята – це завжди навантаження на організм. Застілля на Великдень – не виняток. Особливо варто бути обережними тим, хто дотримувався посту напередодні свята.
Ми поспілкувалися із сімейною лікаркою, директоркою Хмельницького міського центру первинної медико-санітарної допомоги №1 Валентиною Гесаль про те, як уникнути переїдання на свята та як допомогти організму справитися із наслідками застілля.
Багато води та клітковини
Найобережнішими варто бути людям, які дотримувалися посту – весь цей період вони не вживали м’яса, риби, молочних продуктів – будь-якої іншої їжі, яку вважають “важкою” для шлунку. Адже різка відмова, а потім повернення до цих страв, спричиняє сильне навантаження на шлунок, підшлункову та печінку. Тому Валентина Гесаль радить, за можливості, поетапно вводити в раціон продукти, від яких змушені були тимчасово відмовитися.
– Помірність у всьому. Не зловживати. Якщо це буде жирна їжа – менше алкоголю вживати тому, що це великий удар по печінці та підшлунковій залозі. Не за один раз все з’їсти, а розділити на декілька прийомів їжі. Також є продукти, які сприяють травленню, зокрема лимон (лимонна кислота).
У Центрі громадського здоров’я МОЗ України додають: паски теж дають сильне навантаження на організм.
– Паски, як і більшість борошняних виробів із додаванням цукру, містять багато простих вуглеводів. Надмірне споживання їх призводить до підвищення рівня цукру в крові та надлишку калорій. Контролюйте кількість солодкого й борошняного, яку споживаєте протягом дня. Рекомендована порція паски — це шматок розміром з долоню (100 г).
Під час застілля можна з’їсти трішки лимону – він допоможе травленню. Ще одна важлива порада – не зловживати алкоголем. Адже він дає сильне навантаження на печінку.
Пиття води без додавання цукру, допоможе вгамувати апетит. Також запобігає зневодненню через вживання солоних чи надмірно жирних страв.
– Після великодньої трапези сходіть прогулятися на свіже повітря. Навіть нетривалий рух сприяє кращому травленню, активізує роботу шлунково-кишкового тракту і допомагає уникнути тяжкості після ситного застілля, – додають у Центрі громадського здоров’я.
Переїдання і важкість у шлунку: що робити
Серед інших рекомендацій – вживати багато клітковини, вона сприяє травленню, та рідку їжу, зокрема супи.
Медикиня Валентина Гесаль каже: якщо є загострення панкреатиту – допоможе лужне пиття. Можна скористатися і медичними препаратами, ферментами, які допоможу покращити самопочуття. Однак їх не варто вживати на постійній основі.
– Ферменти підшлункової приймаються під час їжі. Найчастіше вони спрямовані на жирну їжу. Ми не повинні лікарськими засобами працювати замість підшлункової залози. При нормальному харчуванні, вона прекрасно сама з усім справиться.
Якщо так сталося, що виникло отруєння – тоді можна прийняти активоване вугілля.
Читайте також:
+1 до ПЦУ: церква на Хмельниччині вперше молилися українською
До кладовища в Шаровечці курсуватиме додатковий транспорт: графік
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.
-
Сергій ДорошенкоПити горілку треба а не їсти.
-
Ira MoonПотрібно їсти для того, щоб жити, а не жити для того, щоб їсти...