Загроза сказу. Домашній пес "відправив на карантин" сім'ю з Хмельницького

Загроза сказу. Домашній пес "відправив на карантин" сім'ю з Хмельницького
Фото ілюстративне
  • З початку року в обласному центрі тварини покусали більше півтисячі людей. У жовтні "жертвами" домашнього улюбленця стала ціла сім'я хмельничан.
  • Пес покусав господаря та його доньку та втік. 

У Хмельницькому щороку зростає кількість жертв укусів тваринами. Так, з початку 2019 року за антирабічною допомогою до медиків звернулися 522 особи. До слова, за аналогічний період 2018 року таких було 449 осіб. Про це повідомили у ДУ "Хмельницький обласний лабораторний
центр МОЗ України".               

Зокрема, у жовтні за допомогою до травмпункту звернулася сім'я хмельничан. Як виявилося, у їхнього домашнього пса з’явились клінічні ознаки сказу: він став агресивним та відмовлявся пити воду. Згодом пес взагалі накинувся на господаря та його доньку та покусав їх.  Окрім того, тварина обслинила шкіру матері та ще одної доньки. Після цього пес втік.

Як уточнили медики, всім потерпілим призначили антирабічний гамаглобулін та вакцинацію проти сказу.

Відео дня

Сказ – особливо небезпечна гостра вірусна хвороба тварин та людей, яка характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю.

Як розпізнати хвору на сказ тварину?

Головна ознака хворих тварин зміна поведінки. У перебігу хвороби розрізняють три стадії: передвісників, збудження і паралічів. У першій стадії, яка триває 1-3 дні, у місці укусу з’являються неприємні відчуття: біль, печіння, заніміння, свербіння, почервоніння і набряк. Провідним у цей час є симптомокомплекс неспокою, страху, занепокоєння. Хвора тварина пригнічена, відмовляється від їжі, погано спить, уникає людей. Стадія збудження характеризується розвитком нападів гідрофобії (водобоязнь) – дуже болючих спазмів глотки і гортані з шумним диханням і навіть його зупинкою. Також виникають судоми у відповідь на посилений рух повітря (аерофобія), боязнь яскравого світла (фотофобія), голосного звуку. Через 2-3 дні стадія збудження змінюється на стадію паралічів м’язів кінцівок, язика, глотки.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
14:23 У громаді на Хмельниччині замість пошкодженого обстрілом дитсадка побудують новий 13:40 Помідори та огірки: які ціни у Хмельницькому і звідки везуть photo_camera 13:17 На честь захисника Ростислава Остафійчука на Кам'янеччині відкрили меморіальну дошку 12:27 Рейтинг Opendatabot-2024: компанія «АТБ» увійшла до трійки найбільших роботодавців країни (новини компаній) Від читача 13:43 Правоохронці провели 23 обшуки, в результаті яких затримали всіх дев’ятьох учасників злочинної схеми разом з організатором. 12:19 Через ремонт тепломережі Львівським шосе не їздитиме громадський транспорт 11:41 За добу шахраї виманили у мешканців Хмельниччини 230 тисяч гривень 10:36 У хмельницькому центрі зайнятості є 336 вакансій (СПИСОК) 09:45 Через борги «Укрпошта» перестала розсилати листи судів Хмельницької області 20:48 Де в Хмельницькому не буде світла 23 квітня (АДРЕСИ) 20:21 Школярі з Хмельницького зустрілися з американським режисером та обговорили проблему булінгу 19:38 1,4 мільярда на сміття. Головне з інвестиційної програми «Спецкомунтрансу» 19:08 У Хмельницькому патрульні знайшли наркотики у пасажирки авто 18:23 Бійка у розважальному закладі Шепетівки закінчилась реанімацією 17:42 На Хмельниччині оголосили підозру чоловіку, який відрубав голову собаці 17:09 Зеленський вручив орден «Золота Зірка» дружині полеглого Героя Руслана Пруса 16:46 Померла 8-річна Каріна з Кам’янця. Рідним треба допомога photo_camera 16:16 За необережне вбивство двох лісівників житель Шепетівщини отримав вирок 15:41 У Хмельницькому не знайшли підозрюваного, який причетний до отруєння собак 15:16 Хмельницьку обласну службу зайнятості очолив новий керівник
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up