З початку 2021 року в Україні зареєстрували 12 випадків ботулізму, два з них стали летальними. Зокрема внаслідок отруєння консервованими грибами домашнього виготовлення помер мешканець Хмельницької області. Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я України.
У центрі нагадують, якими є перші симптоми захворювання:
Ботулізм – це отруєння, що виникає внаслідок вживання харчових продуктів, заражених відповідними бактеріями. Характеризується важким токсичним ураженням центральної нервової системи. Небезпеку становлять заготовлені домашнім способом в’ялена та копчена риба, консерви, шинка, ковбаси, гриби.
Небезпечна бактерія розмножується лише за відсутності повітря – у герметично закритих банках консервів, саме тоді й виділяє токсин. Ця отрута сильніша навіть за синильну кислоту і її солі (ціанистий калій).
Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.