"Боги війни" з Хмельницького, які влаштували “бавовну” в Криму, Бердянську і Мелітополі (ВІДЕО)

"Боги війни" з Хмельницького, які  влаштували “бавовну” в Криму, Бердянську і Мелітополі (ВІДЕО)
Фото - скриншот з відеорепортажу телекомпанії 1+1
  • 19 ракетна бригада “Свята Варвара” вперше розкриває свої секрети.

  • В другий день повномасштабного вторгнення ракетники знищили "Точкою У" російський військовий аеродром в Криму. 

  • Кожне вдале влучання по об'єктах у ворожому тилу додавало артилеристам впевненості.

Вперше за 8 років війни журналістів підпустили до могутньої “Точки У”, до українського списа, яким ракетники 19 бригади “Святої Варвари” прицільно влучають у ворожі цілі.

Бойові командири «Динамо» та «Клєвєр» розповіли журналістам подробиці героїчної роботи на фронті уславленої ракетної бригади з Хмельницького.

Розставимо всі точки над У

То хто ж потопив десантний корабель “Саратов” у Бердянську, влаштував "бавовну" в Новій Каховці та Мелітополі та дотягнувся до ворожого аеродрому в Криму

Відео дня

Бойові командири розповідають, що задача бригади – швидко, точно і приховано завдати ракетного удару по ворогу. Специфіка роботи полягає в секретності та маневровості. "Для противника ми – першочергова ціль. Тому про нас дуже мало інформації," – говорить командир з позивним "Динамо".

19 ракетна бригада – єдина в ЗСУ названа на честь святої, підпорядковується безпосередньо Командуванню Сухопутних військ України. На шевроні ракетники носять скорпіона.

“Свята Варвара є покровителькою артилерії в усьому світі, ми віримо що вона нас оберігає під час виконання бойових завдань,” – пояснює командир з позивним “Динамо”.

“Чому саме скорпіон? Бо ця тваринка діє так, як і ми. З'являється нізвідки, знаходить свою жертву і ховається,” – коментує “Клєвєр”.

Бригада єдина з усіх артилерійських підрозділів озброєна тактичними ракетними комплексами «Точка У». Головне її призначення — точно вражати противника на далекій відстані ударами по військах та важливих об’єктах. При діях на приморському напрямку — знищувати ударні угрупування флоту ворога, його військово-морські бази, порти, морські десанти.

«Точка У» – це ефективна далекобійна зброя, наша “найдовша рука”. Бригада може дотягуватись до ворога на відстані в 120 кілометрів. "Окрім цього, це ще й найнадійніший щит, бо ми можемо також знищувати собі подібних противників, тобто ракетні підрозділи, які планують завдавати удари по наших містах та селах. Працюємо саме тоді, коли потрібен останній аргумент. Коли «під укіс» йдуть декілька складів противника – на фронті це відбивається одразу» – розповідають командири.

Ваш підрозділ не зазнав втрат 24 лютого?

Розвідка України працює краще за російську. За дві доби до вторгнення нас зібрав командир, він наказав переміститись, бо є велика загроза ракетного удару. Змінили місце дислокації й завдяки цьому залишились живими.

"Перше вогневе завдання – наче в тумані, але всі ми знали, що робити, були натреновані. Ми влучили в один з мотострілецьких підрозділів російської федерації, який рухався з тимчасово окупованих територій Криму в напрямку Херсон-Миколаїв. Це був циганський табір, це ж орки, вони сунули – наше завдання було їх зупинити," – згадує Клєвєр.

25 лютого Точка У завдала влучного удару по російському військовому аеродрому. Наразі бригада попрацювала вже на всіх напрямках: Херсон, Миколаїв, Київ. "Ми готувалися до запусків майже з центру столиці. Була небезпека оточення Києва. Ми кілька разів зробили бавовну, з'явилось відчуття справедливості та впевненість. Відчули режим “кулемет” – працювали взагалі без сну, без перерв, вводили в оману війська противника".

Саратов – це наша робота, пошкодили тоді також ще два кораблі. На борту “Саратова було 400 морпіхів та 20 танків. Згодом полум'я перекинулось на військові склади. На “Саратов” ми чатували три дні. На свій страх і ризик під'їжджаємо ближче і завдаємо удару. Влучали ми й в Чорнобаївку. Тоді за один день кількість знищених літаків та гелікоптерів ворога зросла вдвічі.

Які ваші мрії?

Хотіли б отримати ракетний комплекс більшої дальності, десь так на 500 кілометрів.

Але головна  мрія – це Перемога.

Детальніше про бойові досягнення хмельницьких ракетників дивіться у відеосюжеті

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (6)
  • Читач60

    Шо ви морозите .
  • Читач95

    Як би не було,але наші хлопці НАЙКРАЩІ!
    Нехай Господь їх береже!!!
    Слава ЗСУ!
    Так тримати!
    Чекаємо наступний залп на кремль❗❗❗
  • ARP Strogg

    Журналісти,  не дай Бог, після вашого репортажа щось станеться,  будете винні ви.    Ворог тоже це все дивится і читає.

    Треба думати головою, шо показувати, а що ні.   Порада ракетчикам, особливо командирам- не світіться хлопці, і робіть свою роботу тихо. Нащо ви розказуєте про те,  що ви робите і що ви зробили???

    PutnickFree reply ARP Strogg

    Не треба так сильно недооцінювати ворога, він про наших ракетчиків не з сайту Всім дізнається, давно хочуть знищити, як і хаймерси, тільки руки короткі ;)
  • Юрій Марцінкевич

    Подивився виступ. Слава Україні. Але не розумію до чого тут бавовна в Криму і вони до неї як у заголовку вказано?

    Iryna Oliynyk reply Юрій Марцінкевич

    йдеться про ракетний удар по військовому аеродрому в Криму 25 лютого, тоді ракетникам треба було знищити ворога до 6 ранку - інакше вся ця армада полетіла б бомбардувати українські міста та села. Ми маємо знати про такі бойові досягнення, це піднімає дух народу та прагнення до боротьби. А у кожногоз нас - свій фронт. Тобто 25 лютого було знищено аеродром ворога з літаками в Криму.

keyboard_arrow_up