На Хмельниччині 41-річна отруїлась грибами: як вберегтися

На Хмельниччині 41-річна отруїлась грибами: як вберегтися
Ілюстративне фото
  • В області – перший випадок отруєння дикорослими грибами у цьому році. 
  • Постраждала жінка наразі перебуває у лікарні. 

У Старокостянтинові 41-річна жінка отруїлась грибами. Це перший випадок отруєння в області цього року. 

Як розповіли у ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України», жінка поїла грибів ввечері 11 квітня. Це були попередньо законсервовані та підсмажені сироїжки (сивульки). Зі слів пацієнтки, їх вона зібрала минулого року в лісах Старосинявської громади. 

Вже за кілька годин відчула нудоту, болі в животі, почалось блювання та діарея. Жінка звернулася до лікарів екстреної медичної допомоги та у стані середньої важкості була госпіталізована до інфекційного відділення КНП «Старокостянтинівська багатопрофільна лікарня».  Наразі отримує там лікування.  

Відео дня

Як вберегтися від отруєння грибами?

Як правильно збирати гриби?

  • Рекомендують надавати перевагу грибам, які вирощені промисловим способом. У лісі  збирайте лише добре відомі вам гриби. Дотримуйтесь головного правила грибника: «не впевнений – не бери»;
  • Будьте особливо уважними з пластинчастими грибами (пластинки на нижній частині шапинки гриба). Краще збирайте трубчасті (шапинка таких грибів знизу нагадує губку);
  • Перед приготуванням грибів уважно їх передивіться та перевірте, чи не потрапив до кошика підозрілий гриб. Якщо потрапив – викиньте гриби з цього кошика, а сам кошик ретельно вимийте;
  • Не купуйте дикорослі гриби на стихійних ринках або з рук, не вживайте такі гриби в гостях;
  • Не збирайте гриби, що ростуть при дорозі, біля промислових об’єктів, у забруднених місцях. 

Як безпечно готувати гриби

  • Гриби слід готувати не пізніше доби з моменту збору;
  • Готуючи страви зі свіжих грибів, дотримуйтесь відповідної технології: промивайте гриби та термічно обробляйте;
  • Через вміст хітину й азотистих речовин, які не перетравлюються, гриби — відносно «важка» їжа.

Які симптоми отруєння?

Перші симптоми отруєння виникають протягом декількох годин, але можуть з’явитись і через кілька діб або навіть тижнів, коли грибні токсини вразять внутрішні органи.

Блювання та діарея — найрозповсюдженіші ознаки отруєння, але далеко не найгірші. Крім них бувають і такі симптоми:

  • різкий біль у животі;
  • головний біль;
  • підвищення температури тіла;
  • галюцинації;
  • холодні руки та ноги (відтік крові від кінцівок);
  • судоми;
  • задуха;
  • марення;
  • зниження пульсу, запаморочення.

Що робити при отруєнні?

1.   негайно телефонуйте на номер 103 або 112. Повідомте про: симптоми, причину отруєння, що вже робили для допомоги отруєному.

2.  промийте шлунок чистою водою:

  • випити 1-2 літри кип’яченої води (теплої), викликати блювання;
  • повторювати процедуру 2-3 рази, доки замість блювоти не піде чиста вода.

3.   прийміть сорбенти;

4.   дотримуйтеся постільного режиму.

Також важливо зберегти залишки грибів або грибних страв — дослідження їх може допомогти з’ясувати причину отруєння та призначити правильне лікування.

Заборонено вживати алкоголь та будь-яку їжу — це може прискорити всмоктування токсинів в організм.

Читайте також:

Хто володіє найбільшими мережами аптек Хмельницького

У Хмельницькому лікар-ревматолог видавала документи для оформлення інвалідності: ціна — 3-5 тисяч доларів

У Хмельницькому провели рідкісну операцію

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Микола Марковський
    Госпіталізували бабу з отруєнням грибами. Її вилікували, виписали. Увечері її знову привозять назад. Лікар:

    — Бабусю, що сталося?

    — Так, я прийшла додому, а там ще залишилося півбанки грибів. Та ж не викидати...

keyboard_arrow_up