Прийняв бій на Зміїному: із полону прикордонник повернувся у Хмельницький

Прийняв бій на Зміїному: із полону прикордонник повернувся у Хмельницький
Фото зі сторінки «Суспільне Хмельницький»
  • Нерівний бій, 45 днів пекла й одруження з коханою після полону.
  • Історія 24-літнього прикордонника, котрий героїчно боронив Зміїний.

Ілля Діордієв – прикордонник. Він – один із тих незламних воїнів, які вранці 24 лютого 2022-го прийняли бій з окупантами на острові Зміїний.

На строкову службу хмельничанин пішов після закінчення школи й технікуму. Потрапив у прикордонники, а за три місяці, 30 серпня 2018-го, підписав контракт.

У 2019-му Ілля вже заїжджав на Зміїний. На ротацію на острів заступав 14 разів, а перед 15-ю, зізнається «Суспільному», вперше спокою не давали недобрі передчуття. Інтуїція воїна не підвела.

Відео дня

Бій

У ніч з 23 на 24 лютого Ілля саме змінився з наряду. Заварив чаю, ліг на ліжко й уже почав засинати, як черговий підняв по тривозі. Зі зброєю висунулися на позиції.

Десь о восьмій з туману виринув броньований крейсер «Москва». Із ним - маленький фрегат «Василь Биков». Почався шквальний обстріл, який не стихав до вечора. Посипався один підвал, що слугував укриттям, другий... Сили були нерівними.

Страшні 45 днів

«Нас завантажили в машини для перевезення ув’язнених і завезли до міста Старий Оскіл в СІЗО №2, - зауважує «Суспільному» 24-літній Ілля. -  Там уже ми й сиділи. Кидали нам пропаганду читати, постійно газети. Радіо вмикали. У дверях була зроблена така радіостанція, чи динамік. І воно постійно нам говорило: армія Росії вже дісталася таких то міст, захопило такі краї, такі області».

На обмін прикордонника возили чотири рази. Щоразу казали: їде на розстріл. Вижити у полоні, констатує, допомагали думки про сім’ю, молитва й віра в те, що обов’язково повернеться додому. Й таки повернувся. За 45 днів пекла. Але, наголошує, у російському полоні донині перебувають частина військовослужбовців зі Зміїного.

Життя після

Після полону Ілля вступив до Національної академії Державної прикордонної служби.

А 14 грудня 2022-го одружився зі своєю Анною. Пара зустрічалася вже п`ять років.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (56)
  • Лена Деревянкина

    Слава герою
  • Леся Юськів

    🙏🙏🙏
  • Дана Стефанчишин

    Бережи Вас Боже
  • Felix Grach

    Не понял! Парень кого защищал? При чем тут змея? Проверяйте что малюете!!!!

keyboard_arrow_up