На Хмельниччині для військових плетуть «дідьків»

На Хмельниччині для військових плетуть «дідьків»
Світлини зі стоірнки голови «Об’єднання українок «Яворина» Тетяни Бондарук
  • Бійці кажуть, що то справжня смерть для рашистів.

На Хмельниччині плетуть «дідьків-бандерівців», які роблять росіянам смерть.  Творять їх членкині «Об’єднання українок «Яворина». Очільника громадської організації Тетяна Бондарук розповіла  журналістам про те, як створюють такі костюми для українських воїнів. Записано все дослівно з перших вуст.

«Дідьки-бандерівці» – радість для наших, смерть для рашистів

«Цього року збулась моя мрія... Ми запустили виробництво маскувальних костюмів для розвідників і снайперів. Доволі довго йшли до цього... Перед тим, як почати процес виробництва багато консультувались з військовими, показували їм ескізи, а потім і перші вироби. Ми отримували рекомендації і вносили корективи. Також чимало консультувалась з волонтерами у різних куточках країни, які брались за цю роботу. Насправді таких людей було не так уже й багато, адже робота надзвичайно складна і клопітка.

Москалі такі костюми називають кікіморами, ми ж назвали їх «дідьками-бандерівцями». Перед тим, як приступити до процесу виготовлення «дідьків», перебираємо велику кількість светрів, вибираємо потрібні нам за кольором та структурою. Все інше використовуємо для виготовлення шкарпеток. Ми закуповуємо спеціальну мішковину низької щільності. Наша майстриня Олена Гаєвська шиє основу для маскувального костюма, а після цього за роботу береться одразу кілька груп працівників.

Відео дня

Одна група розпускає одяг на нитки, інша нарізає їх, після цього приступаємо до найскладнішого... Переплітаємо все спеціальним гачком. Це дуже важка і виснажливо робота. На такий костюм іде багато тканини, адже тут є своя специфіка. Чого вартий бодай великий капюшон, який можна одягнути на шолом. На щастя, до всієї цієї роботи долучається дуже багато людей. Членкині нашої організації, діти, родичі, сусіди, колеги, знайомі...

Чоловік одної з наших «яворинок» навіть придумав спеціальне устаткування, завдяки якому ми можемо доволі швидко нарізати велику кількість ниток.

Ми справді стараємось, вкладаємо у нашу справу серце і душу. Хлопці, яким ми передаємо «дідьків», дуже задоволені, ми постійно отримуємо подяки та схвальні відгуки.

Буквально на днях передала в добрі руки снайпера маскувальний костюм «дідько-бандерівець», який сплела власноруч від першої до останньої ниточки.

Щоб виготовити такий костюм, одній людині потрібно трудитись увесь тиждень за умови, що ти працюєш зранку до вечора. Звісно, що я увесь час мусила відволікатись на організаційну роботу, контактувати з воїнами, контролювати процес, організовувати передачі на фронт. Але постійно я поверталась до цього костюма і врешті його завершила.

Передала «дідька» снайперу. Те, як хлопці відгукуються про нашу роботу, мотивує нас на постійну старанну працю. Чесно, вони радіють як діти. Ми жартуємо, що потрібно швидше здобувати перемогу, а потім в цих костюмах можна буде ходити щедрувати.

Нам вдалось налагодити чітке і стабільне виробництво. Наші «дідьки» регулярно доставляють снайперам і розвідникам у найгарячіші точки московсько-української війни».

Маскувальні сітки

«Ми зараз активно плетемо маскувальні сітки для зимового періоду. Приблизно за 3 дні встигаємо зробити 12-метрову маскувальну сітку.

Темпи не збавляємо, адже потреба в таких сітках величезна. Маємо багато замовлень. Можна сказати, що сформувалась черга, адже до нас звертається дуже багато військових з різних підрозділів. Ми увесь час вдосконалюємо свою майстерність й сьогодні плетемо сітки різних типів, різної щільності, для різних потреб і призначень.

Зі святу по  нитці

«Зі світу по нитці… Ця фраза справді про нас – в прямому і переносному значенні. Тканини і нитки нам допомагають збирати люди по всій країні. Роблять свою справу і соціальні мережі. Я регулярно публікую пости про нашу роботу, хлопці фотографуються у наших «дідьках-бандерівцях», люди усе це бачать і підтримують нас. До нас постійно долучають нові жінки. Вони бачать результати нашої праці, розповідають одне одному, приводять друзів, родичів, знайомих.

Хтось приносить чи пересилає матеріал, хтось вчиться плести сітки, хтось навчається робити маскувальні костюми. Я проводжу для них навчання і майстер-класи. До нас звертаються педагоги різних шкіл та дошкільних закладів, лікарі, спортсмени, працівники закладів культури, підприємці. Одні долучаються до нас, інших ми навчаємо, а вони організовуються в компанії й починають самостійно плести маскувальні костюми і сітки. Всі ми робимо сьогодні те, чим ніколи не займались раніше.

Ми постійно вчимося, вдосконалюємось, вивчаємо різні технології, навчаємо інших, залучаємо в наші лави талановитих і працьовитих жінок. Це безперервний процес, до якого приєднується дедалі більша кількість людей…

Збираємо допомогу хлопцям на передову

«Звичайно, що окрім маскувальних сіток і «дідьків-бандерівців» ми надалі продовжуємо збирати численну допомогу хлопцям на схід. Постійно готуємо випічку, варимо різні страви, маринуємо, солимо, заготовляємо, робимо сухпайки, вітамінізовані суміші і багато-багато іншого.

Ми розуміємо, що не маємо права зупинятись і мотивації в нас предостатньо. Серед наших «яворинок» дуже багато жінок, чиї чоловіки, сини, брати, батьки сьогодні воюють в ЗСУ, чимало й матерів та родичів наших загиблих Героїв. Ми робимо все, що можемо, аби наблизити нашу перемогу».

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (5)
  • Nila Mazur

    Молодці!!! Хай Господь Бог допомогає усім в нашій перемозі!!!
  • Liudmyla Hryhorieva

    Золоті ручки 👏
  • Анжелика Храбуст

    классссссс!
  • Валя Гнап

    Бережи їх Боже!

keyboard_arrow_up