У селі на Хмельниччині через мобілізацію не залишилось чоловіків – Washington Post

У селі на Хмельниччині через мобілізацію не залишилось чоловіків – Washington Post
Фото: Маківська сільська рада
  • Більшість чоловіків із села Маків мобілізували та відправили на лінію фронту, деякі були вбиті або поранені, декілька – зникли безвісти, інші – втекли за кордон або ховаються.
  • Американське видання поспілкувалося з місцевими жителями. Що кажуть люди?

У селі Маків Хмельницької області, розташованому за 70 км від кордонів Румунії та Молдови, практично не залишилося чоловіків призовного віку. А ті, хто залишився, побоюються, що їх можуть призвати будь-якої миті. 

Про це пише американське видання Washington Post, яке поспілкувалося з мешканцями Макова. Більшість їхніх сусідів мобілізували та відправили на схід, на лінію фронту. Деякі були вбиті або поранені. Декілька зникли безвісти. Інші – втекли за кордон або ховаються.

"Це просто факт, – цитує видання Ларису Бодну, заступницю директора місцевої школи, яка веде базу даних учнів, чиїх батьків мобілізували. – Більшості з них уже немає".

Відео дня

Washington Post зазначає, що Україні бракує людей у війську, виснаженому смертями та пораненнями.

"Попри величезні втрати Росії, її війська значно переважають українські, і ця перевага допомагає Москві просуватися на полі бою. Українська влада обговорює законопроєкт про розширення мобілізації, але рішення щодо цього наразі не ухвалили", – пише WP.

За словами місцевих жителів, представники ТЦК хапають усіх, кого можуть, буквально на вулиці – і це сіє паніку та обурення у сільськогосподарських містечках і селах, таких як Маків. Їхні мешканці вважають, що їхніх чоловіків мобілізують непропорційно порівняно з іншими регіонами чи великими містами.

Селяни попереджають один одного про помічених працівників ТЦК через телеграм, і там же поширюють відео, на яких військові силоміць затягають чоловіків у машини, що розпалює чутки про викрадення людей. Деякі чоловіки через відмову від мобілізації опинилися у в'язниці, пише WP.

"Людей ловлять, як собак на вулиці", – цитує видання 35-річну Ольгу Каметюк, чийого чоловіка Валентина мобілізували, коли він зупинився випити кави на дорозі біля Макова.

Попри діагноз остеохондроз, захворювання суглобів, каже вона, він пройшов медогляд за 10 хвилин, після чого його відправили на фронт, де він отримав поранення.

"Майже всіх наших чоловіків забрали", – розповів WP 47-річний Сергій, який служить у 115-й бригаді з березня 2022 року.

Коли він приїхав додому у коротку відпустку, його зупиняли на вулиці й допитували представники військкомату.

Коли зрозуміли, що він уже служить, вони запитали, як він ставиться до людей, "які жодного дня не бачили війни" – на що Сергій відповів, що зневажає саме їх, а не своїх односельців.

"Ви військові, а я цивільний, але я воюю, а ви ні", – сказав він представниками ТЦК, після чого розмова "закінчилася відразу", каже Сергій.

Washington Post також наводить приклад Олексія, якому видали повістку на День святого Валентина, коли він ремонтував своє авто.

Після трьох контузій та осколкових поранень Олексій нещодавно повернувся додому. Він показав WP фотографію, на якій він із понад десятком однополчан. За його словами, в живих лишилися лише двоє.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Иван Соколов

    Таких сіл повно.вже в районах немае.
  • Нюся Степанюек

    Тільки дійсно,що болить:це те,що мобілізують і хватають з сіл,де потрібно сіяти ,орати,збирати хліб,проте в містах є кого брати,та видать відкупились.

    Sergiy reply Нюся Степанюек

    Якщо у вас так болить, то я надіюсь, що ви ці патріотичні гасла з окопу пишете?

    Бадовська reply Нюся Степанюек

    В селах люди на видноті бо працюють або вдома біля господарства, або на с/г підприємствах. А в містах сидять в квартирах, місяцями не виходять, щоб не мобілізували і на ТЦК всю помойку валять. А те, що хлопці на нулю більше року без заміни, їм пофіг. То як їх замінити не мобілізувавши нових? Коли мами тих що на фронті більше року зможуть спокійно заснути?
  • Нюся Степанюек

    А що ж ви хочете,щоб раша прийшла в ваш дім ?Перевелися козаки в Україні. Як прийдуть в ваш дім,заплачете гірко,бо повирізують сім"ї тих хто зараз захищає нас.Якщо відамо землю,підем на переговори,через 10 років будуть воювати ваші діти й внуки.Боляче,що перевелись настоящі мужики !!!

    Sergiy reply Нюся Степанюек

    Для того, щоб були діти та внуки, мають бути живі батько та дідусь.
    Ви взагалі якось вже визначіться, то чи всіх повирізають чи всі потім будуть воювати за рашку? Бо зараз це все один до одного телемарафонна пропаганда

    Роксолана reply Нюся Степанюек

    У Вас хтось з рідних загинув на цій війні??? Що Ви так про чоловіків. Доречі жінки теж можуть допомогти збройним сидам. Напишіть мені в приватні повідомлення.
  • Ігор Драпалюк

    Коли половина ховається , то це не залишилось село без чоловіків, а їх значить практично там не було ))

keyboard_arrow_up