Французькі вина – еталон смаку, стилю і традицій (новини компаній)

Французькі вина – еталон смаку, стилю і традицій (новини компаній)

Франція – не лише чудова країна, але й унікальна винна цивілізація. Тут вино є частиною культури, повсякденного життя, національної гордості, що століттями надихає гурманів, сомельє та виноробів у всьому світі. Завдяки сприятливим кліматичним умовам, унікальним терруарам, багатовіковому досвіду виноробства Франція залишається безперечним світовим лідером у цій сфері.

Франція – не лише чудова країна, але й унікальна винна цивілізація. Тут вино є частиною культури, повсякденного життя, національної гордості, що століттями надихає гурманів, сомельє та виноробів у всьому світі. Завдяки сприятливим кліматичним умовам, унікальним терруарам, багатовіковому досвіду виноробства Франція залишається безперечним світовим лідером у цій сфері. Сьогодні французьке вино найкращих зразків доступне і в Україні. Спеціалізований магазин VINO&VINO пропонує широкий асортимент напоїв – від класики до рідкісних колекційних екземплярів.

Франція – колиска виноробства

Французьке виробництво вина зародилося ще в античні часи, коли греки та римляни почали культивувати виноград на території сучасного Провансу. Проте саме ченці у період Середньовіччя систематизували виноробне мистецтво, заклавши основи класифікації, витримки, терруару. Нині у Франції регіони, де виробляється вино, відрізняються настільки, що кожен із них сприймається як окремий світ зі своїм стилем та філософією:

  • Бордо - батьківщина складних купажів та витриманих вин;
  • Шампань – єдиний регіон, який має право виробляти шампанське;
  • Ельзас - відомий своїми ароматними білими винами;
  • Долина Луари та Рона – вина цієї місцевості поєднують свіжість, фруктовість, виразну кислотність;
  • Бургундія – тут роблять вино з винограду одного сорту: червоне – з Піно Нуар, біле – Шардоне.

Кожен регіон Франції виробляє вина в умовах специфічного місцевого клімату, грунту, виноробних традицій — це і є суть поняття «терруар», ключового для розуміння французького виноробства.

Категорії та стилі виноробної продукції Франції

Неймовірну її різноманітність умовно систематизують за категоріями вин:

  • червоні – від насичених танінних Бордо до оксамитових піно нуар із Бургундії;
  • білі – від мінеральних шардоне до квітково-фруктових совіньйонів із Луари;
  • ігристі – насамперед шампанське, але й кремани з Лангедоку, Ельзасу та Жюри;
  • рожеві (особливо популярні з Провансу);
  • десертні та лікерні – Сотерн, Мускатель, Піно де Шарант.

Французьке вино класифікується з позначенням якості: АОС (система сертифікації, яка гарантує походження його з певного географічного району країни з дотриманням якості та автентичності, традиційних методів виробництва), IGP (допускається використання ширшого набору сортів винограду та сучасних технологій), Vin de France (вино без вказівки регіону, але зі свободою купажу).

Чому обирають французькі вина

Така виноробна продукція популярна і завжди користується попитом із кількох причин:

  • унікальне поєднання терруарів та специфічних кліматичних умов;
  • багатовікові традиції виноробства;
  • стандарти якості та суворе їх регулювання;
  • багатий вибір смаків, стилів та ароматів;
  • відмінна витриманість;
  • висока гастрономічність та універсальність у поєднанні з їжею.

Українські споживачі все частіше роблять вибір на користь якості, традицій. Якщо ви шукаєте французьке вино — від класичного Бордо до екзотичних нішевих регіонів, зверніть увагу на магазин VINO&VINO. Тут зібрано один із найширших в Україні каталогів вин із Франції, з професійною консультацією, доставкою та актуальними вінтажами.

keyboard_arrow_up