Популярність української мови, абетки і книги після початку війни (новини компаній)

Популярність української мови, абетки і книги після початку війни (новини компаній)

Події 2022-2024 років примусили нас усіх переглянути своє ставлення до всього, що оточувало нас. Найбільш болючі питання життя, домівки, рідних і мови стали каменем спотикання практично для кожного. 

Під час війни українська абетка та мова загалом можуть зазнати підвищеного інтересу та популярності в контексті національної самосвідомості та підтримки національної культури. Війна може сприяти збільшенню зацікавленості українців у вивченні власної мови та абетки як символу національної ідентичності.

Такі ситуації можуть підсилювати патріотичні настрої та підтримку національної культури, включаючи мову та алфавіт. Однак, важливо також зазначити, що вплив війни на популярність української абетки (див. https://book-ye.com.ua/catalog/abetky/) може бути різним залежно від різноманітних соціокультурних та політичних факторів. Але про те, що наш пароль «Паляниця» може зламати язика ворогові, складено не один анекдот.

Трішки статистики по ріст популярності української мови у світі

Після російського вторгнення до України, інтерес до української мови різко зросла по всьому світу, навіть у країнах, що далеко від зони конфлікту. Платформа для вивчення мов Duolingo зафіксувала значне збільшення кількості людей, які почали вивчати українську. Цей інтерес також поширився на країни, які приймають українських біженців. Наприклад, у Німеччині, Польщі та Чехії кількість людей, що вивчають українську, зросла на 1500% за шість місяців після вторгнення. У країнах, що прийняли біженців, українська мова також здобула популярність. Наприклад, в Німеччині вона піднялася з 36-го місця на 15-те, у Великій Британії — з 37-го на 17-те, а в США — з 36-го на 22-е місце.

Українізація війною: освіта та мова в умовах російської агресії –  АрміяInform

Чи більше читають українською?

Події 2022-2024 років примусили нас усіх переглянути своє ставлення до всього, що оточувало нас. Найбільш болючі питання життя, домівки, рідних і мови стали каменем спотикання практично для кожного.

З початку повномасштабної війни 57% українців змінили свої мовні прив'язаності, переважно на користь української. Дані опитування, проведеного компанією Gradus Research за замовленням "Суспільного", показали, що 42% громадян стали більше спілкуватися українською мовою, тоді як 14% повністю перейшли на державну мову.

Особливо це помітно серед мешканців малих міст (з населенням до 50 тисяч) та великих міст, де 54% і 60% відповідно почали використовувати українську мову частіше. Соціологи вважають, що така тенденція пояснюється тим, що жителі малих міст вже до війни більш активно спілкувалися українською мовою. А там де мова, там і книга. Статистики читання українською продемонструвати важно - згоріли чи зруйновані видавництва, втрачені дані, але з полиць українські книги продовжують купувати досить завзято. 

Багато організовано благодійних аукціонів "Поділись книгою", що передають українське слово тим, хто вивчає мову або перебуває в середовищі, де нею не спілкуються, зокрема - закордон. 

keyboard_arrow_up