Дивна нумерація та Будинок Рад у парку Чекмана: як працює система адрес у Хмельницькому

Дивна нумерація та Будинок Рад у парку Чекмана: як працює система адрес у Хмельницькому
  • Кожна споруда у місті повинна мати унікальну адресу.

  • За допомогою неї будь-хто може знайти потрібний будинок.

  • Адреси в Хмельницькому визначаються за «європейською» системою.

  • Втім, вони не завжди чітко пов’язані з розташуванням будівлі.

Кожен будинок у Хмельницькому має власну адресу. До неї обов’язково входять назва вулиці та номер будівлі. Донедавна власні адреси призначали порожнім земельним ділянкам, однак зараз це заборонено. Адреса допомагає визначити розташування конкретної споруди у просторі, і таким чином її може знайти будь-яка людина. Розповідаємо, як саме визначаються адреси в місті, чому нумерація інколи є дивною, за яких умов може бути змінена адреса та чому Будинок Рад опинився у парку Чекмана.

Чому на окремих вулицях є нечітка нумерація?

Місцями у Хмельницькому є забудова, яка не має чіткої послідовності нумерації. Це можна пояснити кількома причинами:

  • у різний час будинки могли зносити, а також будувати нові
  • як зазначив начальник управління архітектури, у масивах зі сформованою забудовою номери будинків визначаються залежно від ситуації
  • у різні історичні періоди правила нумерації могли змінюватися — наприклад, положення про нумерацію в Хмельницькому прийняте 2011 року, заборона надавати адреси земельним ділянкам прийнята 2019 року. Доти адресу споруди можна було визначати за адресою земельної ділянки, де вона розташована

Наведемо для вас кілька прикладів нечіткої нумерації. З вулицею Бандери безпосередньо межують будинки з номерами 1/1, 2/1, 2/1А. За принципом, передбаченим положенням про визначення адрес, ці споруди повинні були б мати номери без дробів та літер. Втім, збудовані вони пізніше, аніж будинки 1 та 2.

Ще один приклад — ТЦ «Агора», розташований на перехресті вулиць Кармелюка, Панаса Мирного та Січових стрільців. Адреса цієї споруди — Старокостянтинівське шосе, 2/1Б. Ще один схожий приклад — масив будинків поряд із вулицею Нижньою Береговою. Офіційно вони прив’язані до Зарічанської, їхні номери — 44, 44/1, 46, 46/1, 48, 50, 50/1, 52, 52/1 та 52/2.

Відео дня
Розташування та адреса ТЦ «Агора». Джерело карти maps.visicom.ua
Помаранчевою лінією позначена вулиця Зарічанська, прямокутники — це прив'язані до неї будинки. Джерело карти openstreetmap.org

Як розповів Максим Дружинін, причини така картина могла бути зумовлена фактичними обставинами та законодавчими нормами. Так, адресу «Агори», ймовірно, визначили за адресою земельної ділянки, яка могла на той час мати велику площу і безпосередньо межувати зі Старокостянтинівським шосе.

— Зараз присвоювати адреси можна тільки об’єктам нерухомості й тому таких нюансів і казусів має бути набагато менше, — розповів Максим Дружинін у коментарі журналістам vsim.ua.

Як Будинок Рад опинився у парку Чекмана?

Наразі у Хмельницькому триває внесення даних до геоінформаційної системи. У ній, серед іншого, є карта з адресами будинків. Втім, у ній ще чимало недоліків. Так, для Будинку Рад вказана адреса вулиця Паркова, 7. Хоча насправді адреса цієї будівлі — майдан Незалежності, 2. До слова, це єдина в Хмельницькому споруда, прив’язана до майдану. А тим часом вулиця Паркова розташована у парку Чекмана.

Розташування та «адреса» Будинку Рад. Джерело карти gis.khm.gov.ua

В геоінформаційній системі також є реєстр адрес, реєстр повідомлень про відмову у присвоєнні чи зміні адрес та реєстр наказів про присвоєння/зміну адрес. В останньому міститься 504 записи. До прикладу, відомо, що 11 грудня 2020 року свою першу адресу отримав пункт діагностики та обслуговування автомобілів — Молодіжна, 22/1. За інформацією аналітичного розділу геоінформаційної системи, у Хмельницькому налічується 1510 вулиць всіх типів та 14 055 адрес.

Як визначають адреси будинків?

Принципи та правила призначення адрес регулюються окремим положенням, яке прийняте міською радою у 2011 році. Згідно з ним, кожна адреса повинна бути унікальною в межах Хмельницького. Назви вулиць визначаються за окремим реєстром.

Згідно з документом, адреса не присвоюється таким об’єктам нерухомості:

Окремо щодо останнього пункту варто зазначити, що поняття «адреса» в розумінні цього положення не включає номери квартир чи офісів. Такі номери завжди є додатком до адреси будинку.

Крім того, зазначимо, що наказом Міністерства регіонального розвитку від 21 червня 2019 року заборонено призначати адреси земельним ділянкам. Втім, вони можуть бути призначені об’єктам нерухомості. Відповідно, земельна ділянка має таку ж адресу, яку має споруда.

Положення передбачає, що адреси, призначені до його прийняття, змінювати не обов’язково. А коли ж адреса будинку може змінюватися? Документом передбачено, що адреси призначають або змінюють у таких випадках (виключені випадки, які передбачають надання адреси земельній ділянці):

Процедура призначення номерів будинкам

Будинки на вулиці нумеруються із заходу на схід та з півночі на південь. Споруди на правій стороні вулиці отримують парні номери від 2, на лівій стороні — непарні від 1. Наприклад, нумерація будинків на новозбудованій вулиці Січових стрільців визначена саме за таким принципом.

Довідка. Система нумерації, за якої парні номери розташовані з однієї сторони вулиці, а непарні з іншої, називається європейською. Вона є типовою для України та найбільш поширеною у світі. В деяких країнах на зразок Великобританії застосовують послідовну схему — будинки нумеруються один за одним (тобто номер 1, 2, 3) спочатку по одній стороні до кінця вулиці, потім так само у зворотному порядку (наприклад, 100, 101, 102). Ще один варіант нумерації — за кількістю метрів від початку вулиці до найближчої стіни будинку. У великих містах США та Канади положення будівлі можуть вказувати номером кварталу та номером будинку в межах цього кварталу.

Якщо будинок розташований на перехресті, він отримує номер вулиці з вищої категорії. Якщо категорія вулиць однакова, обирається та, на яку виходить головний вхід до будинку. Якщо ж на перехрестя виходять два рівнозначні входи, для визначення адреси обирається та вулиця, яка пролягає із заходу на схід.

Довідка. Поняття «категорія вулиці» передбачене державними будівельними нормами «Планування і забудова міських і сільських поселень». На категорію вулиці впливають: 1) розрахункова швидкість руху, 2) ширина та кількість смуг руху, 3) рівень найбільшого поздовжнього схилу, 4) мінімальні радіуси кривих, 5) ширина тротуару. Зі зростанням 1, 2 та 5 показників категорія вулиці зростає, зі зростанням 3 та 4 показників категорія вулиці знижується. Таким чином, наприклад, проспект Миру має вищу категорію, аніж вулиця Панаса Мирного.

Якщо потрібно визначити адресу будинку, який розташований між двома іншими, то використовують номер одного з цих будинків, який є меншим, та додають літеру від «А» до «Я». Наприклад, споруда між номерами 20 та 22 матиме номер 20-А.

Частим явищем у Хмельницькому є номери будинків з дробом. Згідно з положенням, такі номери надаються в наступних випадках:

Втім, фактично номери будинків у Хмельницькому призначають залежно від конкретної ситуації. Про це журналістам vsim.ua розповів виконувач обов’язки начальника управління архітектури Максим Дружинін.

— Нумерація у місті вже сформована, якщо нова вулиця, то ми просто нумеруємо, а якщо такі варіанти (коли будинок розташований у глибині кварталу — прим. авт.), то або через дріб, або через літеру, дивлячись, яка ситуація. Якщо вже там літери є, то через літеру, якщо там можна через дріб, то дробами. Ми все це робимо згідно з чинним законодавством, а також залежно від ситуації, яка склалася, — сказав Максим Дружинін.

Будинки 47, 47/1 та 47/2 на Львівському шосе. Джерело карти openstreetmap.org

Процедура призначення номерів під’їздам та квартирам

Під’їзди нумерують послідовно зліва направо, орієнтуючись на фасад з виходами. Квартири та приміщення у спорудах нумерують у зростальному порядку від 1 — спершу в першому під’їзді від першого поверху зліва направо, далі аналогічно всі наступні під’їзди. Тобто перша квартира на першому поверсі ліворуч повинна мати номер 1, поряд із нею буде квартира з номером 2 і так далі. Повторення номерів квартир чи приміщень в одному будинку не допускається, так само не може бути дробів та літер.

Чи повинні бути на будинках таблички з адресами?

За словами Максима Дружиніна, закон зобов’язує встановлювати таблички з адресами на будинках. Контролювати це має департамент інфраструктури та муніципальна дружина.

— Таке питання гостро не поставало, тому що зазвичай люди самі хочуть, щоб та табличка в них була. От ви живете в будинку, і вам треба чи таксі викликати, чи гості до вас прийдуть, чи «швидку» викликати. І для цього цей покажчик і необхідний. Дуже рідкісні випадки, один відсоток від усіх будинків, коли не встановлюють табличку, тобто воно регулюється самостійно, — розповів Максим Дружинін.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (1)
  • Володимир Зеленський

    Вул. Толстого починається перед Кам'янецький мостом, хоча зручніше було б щоб Кам'янецький міст розмежовував вул. Толстого від Львівського шосе
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
12:30 Судили злочинну групу, яка постачала наркотики до хмельницького СІЗО 11:51 У національному природному парку на Хмельниччині встановили готелі для комах photo_camera 11:26 Долар і євро пішли вгору. Курси в обмінниках та банках Хмельницького (ІНФОГРАФІКА) 10:54 Жінка з Хмельницького району перерахувала шахраям майже 142 тисячі гривень Від читача 11:17 У Старокостянтинові розпочато відстріл домашніх тварин. Вбивство кішки на ім'я Мішелька. 10:19 У Хмельницькому районі виявили сім’ю з трьома дітьми, яка живе без електрики 09:37 На Хмельниччині збили 2 «шахеди». Без постраждалих і руйнувань 09:06 У Шепетівці затримали місцевого за крадіжку. Він намагався втекти з області 18:08 «Буде оберігати своїх дівчаток». У Хмельницькому попрощаються з Олександром Перцем 17:39 Хмельничанка просить встановити світлофор з кнопкою для пішоходів на Панаса Мирного 16:45 Хмельничанин вимагав 100 тисяч гривень неіснуючого «карткового боргу», — прокуратура 16:17 Хмельницькі синоптики попереджають про заморозки 15:39 «Хмельницькводоканал» шукає працівників (СПИСОК ВАКАНСІЙ) 14:40 На Закарпатті затримали хмельничанина, який за 6 800 доларів хотів перетнути кордон 14:04 Яку крипту та скільки накопичують хмельницькі депутати (ІНФОГРАФІКА) 13:36 У хмельницькій криївці «Стінка» проведуть безкоштовну екскурсію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up