Електронний квиток у Хмельницькому: хто, коли і як буде впроваджувати

Електронний квиток у Хмельницькому: хто, коли і як буде впроваджувати
Фото ілюстьративне із ZIK.ua
  • У Хмельницькому відбувся конкурс на визначення фірми, яка має змінити спосіб розрахунку за проїзд в громадському транспорті.

  • Наступного року хмельничани зможуть розраховуватися за допомогою електронного квитка.

  • Як це працюватиме, розповів представник фірми, що перемогла в конкурсі, і заступник мера.

Вже восени 2019 року в Хмельницькому вперше можна буде проїхатись у громадському транспорті, розрахувавшись електронним квитком. Принаймні, про такі оптимістичні плани розповідають в міськраді. Вже сьогодні, 12 вересня, відбувся конкурс на визначення фірми, яка займеться впровадженням квитка. Перемогло одеське товариство “Герц”. Наступний етап - рішення виконавчого комітету. Далі - безпосередньо робота над запуском нової системи розрахунку за проїзд.

Як визначали переможця

Попереднє бажання подати заявку на конкурс оголосили близько десяти фірм з Одеси, Києва, Тернополя, Харкова, Хмельницького, “Приватбанк” і “Ощадбанк”. Про таку кількість бажаючих у міськраді говорили після прийняття виконкомом рішення про впровадження електронного квитка. На ділі вийшло зовсім інше - один претендент. Таким виявилось ТОВ “Герц” з Одеси.

Відео дня

Конкурсний комітет по визначенню переможця сформували із 12 чоловік. На засідання явилося 11. Прийшли чиновники з міської ради та перевізники. Не маючи альтернативи вибору, вони розпочали перегляд поданих кандидатом документів. Переглянувши запропонований ТОВ “Герц” план впровадження е-квитка, перейшли до запитань та дискусій. Тривало це все майже 3,5 години. Чимало часу зайняли розмови типу: “а я був в Німеччині і там все так класно з громадським транспортом. От нам би так”.

Обговоривши всі цікаві для присутніх теми, які не завжди стосувалися предмету конкурсу, комітет попросив вийти усіх. Його члени залишилися у кабінеті управління транспорту і зв’язку для голосування. Тривало воно хвилин 20. Результат: 7 “за”, 2 “проти” і 2 “утрималися”. Тому ТОВ “Герц” визнали переможцем конкурсу.

Коли перейдуть на електронний квиток?

Перемога на конкурсі - лише перший крок для ТОВ “Герц”. Далі одесити чекатимуть на рішення виконавчого комітету Хмельницької міськради. Лише після цього з ними підпишуть договір.

Безпосередня робота над переходом до електронного квитка може зайняти до 600 днів. Такий максимальний термін у своїй пропозиції прописало ТОВ “Герц”. Процес буде розбитий на 4 етапи.

  • Перший етап займе до 120 днів. Протягом цього часу мають встановлювати програмне забезпечення, налаштовувати бездротовий зв’язок і виготовити 1000 тестових квитків.
  • 120 днів займе і другий етап. Протягом цього часу мають виготовити 100 бортових комп’ютерів і 180 валідаторів. Встановлять їх у тролейбусах і автобусах комунального “Електротрансу”. Також за цей період мають запустити Центр обробки даних, перейти із тестового режиму системи електронного квитка на постійну, розпочати реалізацію квитків (матимуть вигляд пластикової картки), видача електронних квитків пільговим категорія пасажирів. Окрім того, мають запустити систему реалізації одноразових квитків із QR-кодом у платіжних терміналах самообслуговування.
  • Третій етап буде більш тривалим - 180 днів. За цей час мають встановити усе необхідне обладнання на приватний транспорт, що займається міськими пасажирськими перевезеннями.
  • Під час реалізації четвертого етапу електронний квиток у Хмельницькому має вже повноцінно працювати. Доки він триватиме, а це ще до 180 днів, ТОВ “Герц” збиратиме статистику про пасажиропотік в місті. На її основі мають оптимізувати транспортну мережу у Хмельницькому.

За словами представника ТОВ “Герц” Олександра Маліна, вже восени наступного року в Хмельницькому частково почне працювати електронний квиток в комунальному транспорті. Також він додав, що, за сприятливих умов, всю роботу можуть завершити до кінця 2019-ого. Про такі ж строки говорить і заступник міського голови Андрій Бондаренко.

Про те, як саме працюватиме електронний квиток у Хмельницькому, точно не говорять ні в міській раді, ні в ТОВ “Герц”. У них є лише приблизні плани реалізації проекту. В ідеалі квитки мають розповсюджуватися в терміналах, ЦНАПах, банках чи спеціальних пунктах продажу. Не говорять вони поки і про тарифікацію. Тому невідомо, чи будуть пільги для студентів чи квитки на певну кількість поїздок. Про такі їх види йдеться у рішенні виконкому. Але це, нагадаємо, лише приблизний план.

Вигода для ТОВ “Герц”

Обладнання для обліку оплати за проїзд буде встановлювати “Герц” за свій кошт. Представник фірми каже, що воно дуже дороговартісне. Але загальної суми називати не захотів. Також фірма має зайнятися виготовленням квитків і обслуговуванням роботи всієї системи. Покрити витрати на все це  згодом і заробити одесити мають за рахунок комісії з кожної проведеної оплати. Вона становити 6,75%.

Наприклад, при діючому денному тарифу в 5 гривень у маршрутці ТОВ “Герц” отримуватиме 0,3375 гривні з кожного пасажира. На думку присутніх на засіданні громадських активістів, це в майбутньому може вплинути на підняття тарифів на проїзд. Заступник міського голови Андрій Бондаренко запевнив, що про це поки говорити рано.

Чи погодиться виконком підписати договір із ТОВ “Герц”, як буде проходити процес впровадження е-квитка, чи вплине це на тариф? Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Що відомо про ТОВ “Герц”

Товариство з обмеженою відповідальністю “Герц” було засноване в Одесі в серпні 1999 року. Вид діяльності, згідно із даними сервісу YouСontrol - оброблення даних, розміщення інформації на веб-вузлах і пов'язана з ними діяльність (основний). Статутний капітал - 120 тисяч гривень. Кінцевим беніфіціарієм є Дмитро Нікітін.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (3)
  • IGOR

    "восени 2019 року"? Лютый мегатрэш... В Тернополе, Житомире, Мукачево и ряде других городов успешно внедрили е-билет, и там не надо было ждать 2 года.. Более того, если изначально вызывались государственные организации - ПриватБанк и Ощадбанк, почему бы не отдать предпочтение именно им? Странно, что было столько желающих, а в итоге только 1 участник...

    Андрій reply IGOR

    "проявити бажання" та "взяти участь" не одне й те саме...
  • Мастер Автополив

    В успехе нет сомнений.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
10:15 Куди вступити після 9 та 11 класу: огляд навчальних закладів Хмельницького 10:02 Звільнено працівницю ТЦК, яка зі стоматологом організувала корупційну схему на Хмельниччині 09:02 У Кам’янці-Подільському відкрили меморіальну дошку саперу Івану Остапову photo_camera 21:21 У Хмельницькому призупинять опалювальний сезон Від читача 15:03 Хмельницькі кардіологи провели майстер-клас у м.Нетішин 20:24 Зґвалтування 6-річної дитини та 76-річної жінки: сексуальні злочини на Хмельниччині 19:02 Через війну не вистачає водіїв: яка ситуація в громадському транспорті Хмельницького photo_camera 18:27 Чергова сесія Хмельницької обласної ради: які рішення приймали photo_camera 16:01 У Хмельницькому районі підприємець незаконно зрубав дерев на пів мільйона 15:08 У Хмельницькому районі зіткнулись два «Renault». Є постраждалий 14:58 Вибух гранати в квартирі на Хмельниччині: в реанімації підліток 13:42 10 тисяч доларів за непридатність до служби: схема від представниці ТЦК і стоматолога photo_camera 13:17 30 березня в Хмельницькому відкриють мотосезон 12:11 Прокат електросамокатів у Хмельницькому: які ціни та що з зонами для паркування (ІНФОГРАФІКА) 11:02 Деталі смертельної ДТП в Хмельницькому районі, в якій зіткнулися пікап і вантажівка photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up