“Наші водії вже давно в Польщі” - хмельницькі перевізники про те, чому порушують умови конкурсу

“Наші водії вже давно в Польщі” - хмельницькі перевізники про те, чому порушують умови конкурсу
Фото: press-centr.com
  • Перевізники розвісили оголошення в транспорті та інформують пасажирів про можливі збої у графіках руху.
  • Кажуть, бракує водіїв, бо через низьку зарплату ті виїжджають на роботу до Польщі.
  • Кадрів не вистачає, тому на маршрути випускають не всі транспортні засоби.
  • Скаржаться й на замалий тариф. За їхніми підрахунками, платити в маршрутці або автобусі потрібно вже по 6 гривень.

Нещодавно у маршрутках та автобусах з’явились оголошення для пасажирів. Хмельницькі перевізники повідомляють, що тариф на проїзд не відповідає фактичній вартості роботи транспорту. А тому наголошують, що поки міська рада не підніме вартість проїзду, то у графіках руху можуть бути збої. Жаліються не лише на низький тариф порівняно з іншими містами, але й на брак водіїв. Журналісти vsim.ua запитали у перевізників, скількох кермувальників їм не вистачає та чому потрібно підвищити вартість проїзду.

Фото оголошення з автобусу № 21

“Скоро все здохне і буде кінець”

Олександр Мішин, власник 21-ого і 22-ого маршрутів

- В управління економіки ми вже давно подали всі розрахунки, ще до нового року. Вони досі висять, граємо у футбол. Постійно віддають нам на усунення неточностей. Нікому ми нічого доказувати не збираємося. Якщо вони з нами не згодні, то нехай беруть в оренду автобус, сідають за кермо і виїжджають на лінію. Тоді побачать і пасажиропотік, і зможуть зробити власні розрахунки.

Відео дня

Всі міста в Україні тариф підняли, крім Хмельницького. На сьогоднішній день нормальна цифра - це 6 гривень за проїзд. Якщо ми будемо десятками мільйонів дотувати “Електротранс” і ще й платити по 3 гривні за проїзд там, то будемо на одних тролейбусах і їздити. Через низьку зарплату від нас йдуть і водії, і кондуктори. А нових немає. Відверто скажу, з такими темпами скоро все здохне і буде кінець.

“Водії не хочуть працювати за мінімальну зарплату”

Петро Кузьмін, директор ТОВ “Рембудтранс”

- В нас зараз катастрофічна ситуація на підприємстві з водіями. Не вистачає 48 водіїв. Частина машин не виїжджає з тієї причини, що немає кому кермувати. Всі наші водії вже давно в Польщі. Зараз фактично всі маршрути є збитковими, водії не хочуть працювати за мінімальну зарплату. Змушені “перекидати” автомобілі, ділити пропорційно на кожен маршрут. Якщо, наприклад, в мене має бути 10 машин на 28 маршруті, то лише 5 виїжджає. Так само і з 32 маршрутом, на нього перекидаю автомобілі з 46, 27, 47 маршрутів, щоб виїхало хоча б 6 машин з 8 запланованих.

Водії - це зараз наша основна проблема. Залишилися лише ті, що просто вміють кермувати, але вони не розуміють на ремонті і обслуговуванні машин. Більш досвідчені водії вже виїхали за кордон. Різниця у зарплаті більш ніж велика. В нас він має 3000 гривень, за кордоном - 1500 євро.

Ми говоримо вже більше півроку за підвищення тарифу. По четвертому разу здаємо розрахунки і нам їх відправляють назад. Якщо зараз тариф 4 гривні, а зробити 6 гривень, то це ж в 50% більше. А це суттєво. І це дозволить хоч якось забезпечити більшою зарплатою водіїв і зупинити їхній відтік.

“Не залишиться кому працювати”

Валентина Мороз, директор ТОВ “Хмельницьке таксі”

- На кожному автомобілі має бути по два водія. Зараз у нас не вистачає 70 людей. Ми стараємось якомога більше машин випускати, як вказано в умовах конкурсу. “Перекидуємо” водіїв з 49 і 29 на 25 і 25А, наприклад. Поки більш-менш справляємось.

Але якби підняли проїзд хоча б до 6 гривень, то ті люди, які їдуть до Польщі, залишились би тут. Там теж не солодко і водії між собою говорять, що не поїдуть, якщо тариф зросте. Тоді б і їм зросла зарплата і вони були б більш задоволеними. Ви тільки уявіть, як їм нелегко працювати, виїжджати о 5 ранку, перевозити масу людей, багато з яких зараз агресивно налаштовані, бо життя таке. Назріває така ситуація, що якщо не піднімуть тариф, то просто більшість водіїв звільниться і не залишиться взагалі кому працювати.

Перевізників не штрафують, бо не буде кому возити

За умовами конкурсу щодня на дороги Хмельницького має виходити 300 одиниць транспорту. Проте на лінію випускають лише трохи більше 250. Через це збиваються графіки руху, яких з нового року мали дотримуватися усі перевізники. Відповідно до умов конкурсної документації, за такі порушення мали навіть розривати угоди. Однак, як кажуть в міській раді, робити це поки не збираються.

- Ми розуміємо, що зараз дійсно є проблема з водіями. Від перевізників ледь не кожного дня йдуть люди і масово виїжджають в Польщу. Зараз загалом по всіх не вистачає більш ніж 250 водіїв. Тому дійсно можуть порушуватися графіки, бо відповідно їздить менше машин. Ми розглядали варіант розривати договори, але якщо, наприклад, з 5 необхідних машин перевізник забезпечує 3, а ми розірвемо договорів і буде 0. То кому від цього буде легше, - пояснює заступник міського голови Андрій Бондаренко.

Він каже, що зараз міська рада розглядає розрахунки, які подали перевізники щодо збільшення вартості проїзду. Як тільки вони дійсно будуть підтверджені, то тариф може зрости. Перевізники просять 6 гривень, проте до скількох може зрости вартість, поки невідомо. Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

 

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (46)
  • Roman Riabchun

    Хотіли щоб не було маршруток ну вот маєте 😅
  • Katya Kubik

    Пів міста на мінімалці,або на заробітках, і не треба все валити на водіїв та пасажирів. Тут питання до фірм-перевізників...
  • Katya Kubik

    Ок. Давайте будем платити по 10 грн. щоб водії отримували «польську» з/п і люб'язно виконували свою роботу.(сарказм звісно!)
  • Irina Bigun

    Шкода і перевізників і пасажирів 😪
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
21:02 На Хмельниччині запрацював регіональний офіс “Зроблено в Україні”: мета проєкту 20:26 Команда хмельницьких архітекторів перемогла у конкурсі на меморіал Героїв у Львові (ФОТО) 19:23 У Хмельницькому будинок культури незаконно перебував у приватній власності, – прокуратура 18:37 На Хмельниччині засудили 18-річну дівчину, яка займалася шахрайством в інтернеті Від читача 11:45 Підприємствам теплопостачання продовжили режим ПСО 18:06 На Хмельниччині будують 4 індустріальні парки: для чого це потрібно 17:33 У Хмельницькому попрощалися із захисником Олександром Перцем 17:01 Заморозки та вітер: прогноз погоди на вихідні на Хмельниччині 16:34 Хмельничанка Дар’я створює для загиблих вічні букети. Найбільший зробила для полеглого чоловіка photo_camera 16:02 На Хмельниччині ексдиректор відшкодує 330 тисяч за незаконне звільнення працівників 15:19 Аварія з чотирма травмованими: на Шепетівщині судитимуть винуватця 14:51 Безкоштовні квартири від міськради. Звідки беруться та хто отримує 14:05 На Хмельниччині голову ВЛК спіймали на хабарі 13:12 Майже 120 тисяч гривень віддали аферистам мешканці Хмельниччини 12:24 На Хмельниччині чоловік наловив риби на 150 тисяч: в поліції відкрили провадження photo_camera 11:46 Сім’ям загиблих воїнів з Хмельницького району вручили нагороди: імена Героїв photo_camera 10:45 На авто хмельничанина впало дерево. Він відсудив в комунальників майже 80 тисяч 09:35 На Хмельниччині прощаються із військовим і начальником ТЦК Павлом Джигуном
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up