"Тримаєте нас за л*хів": думки хмельничан про підняття вартості проїзду

"Тримаєте нас за л*хів": думки хмельничан про підняття вартості проїзду
  • У Хмельницькому відбулися громадські обговорення стосовно тарифів на проїзд.
  • Влада і перевізники вислуховували думки хмельничан про свою роботу в сфері громадського транспорту.
  • Часто не стримували емоцій і говорили відверто.

Тільки у Хмельницькому мають піднімати вартість проїзду, влаштовують громадські обговорення. Цього вимагає процедура прийняття нових тарифів. Влада скликає хмельничан. Цього разу в міський будинок культури. Обговорення тут пройшли у п’ятницю, 3 серпня.

Нагадаємо, згідно із проектом мають встановити такі тарифи:

тролейбус - 3,5 гривні (2,5 гривні діючий)

Відео дня

маршрутка - 5 гривень (4 гривні діючий)

Перед початком обговорень планували провести мітинг проти підвищення вартості проїзду в громадському транспорті. Журналістів і поліцейських прийшло більше, ніж самих учасників. Мітинг не відбувся.

“Мови про якість не може йти”

Хвилин за 10 до початку перед входом в будинок культури з’явився Володимир Богачук. Він очолює Асоціацію пасажирських перевізників Хмельницького. Він погодився поспілкуватися із журналістами. Черговий раз побідкався на нестачу водіїв. Мовляв, ті тікають за кордон, бо з таким тарифом нічого заробити не можуть. Сказав також, що до нього звернулися перевізники із своїми розрахунками нового тарифу.

  • Перевізники вийшли на різні цифри. Починаючи від 6 гривень, 8 гривень, 12 гривень… Все залежить від маршруту і пасажиропотоку. Діючі тарифи ситуацію не можуть стабілізувати. Тому ми котимося вниз. На сьогоднішні день мови про якість не може йти з таким тарифом. І навіть з новим цього може не бути. Стоїть питання втриматися на плаву, бо багато перевізників часто працюють в збиток, - каже Володимир Богачук.

Далі усі перейшли в будинок культури. Зазвичай обговорення збирають аншлаги. Але не цього разу. Близько половини місць були вільними. Найбільше прийшло пенсіонерів і представників різноманітних громадських організацій. Перевізників, які зазвичай займали близько 70-80% усіх місць, практично не було. “Віддувався” за них уже згаданий Володимир Богачук.

“Давно усе вирішено” і про л*хів

Розпочалося все з короткого виступу виконуючого обов’язки начальника управління транспорту і зв’язку Сергія Шепурева. Він повідомив присутнім про те, на скільки може зрости проїзд і що рішення про зміну тарифів має приймати виконавчий комітет Хмельницької міськради. Також сказав, що усі подані перевізниками розрахунки стосовно нових тарифів ще не опрацьовані і цим займається управління економіки. Цей факт викликав обурення в присутніх.

  • Звідки взялися ці розрахунки і дані по пасажиропотоку? Ви кажете, що їх подавали перевізники. Це все рівно, що  я сам собі щось там порахував і намалював. Вам не смішно перед людьми, - каже Віктор Овчарук. - Для чого ви збирали це все. Якщо все давно вирішено. Ви прекрасно знаєте мене і що я володію інформацією. Вже 2-3 місяці всі знають, що проїзд буде 5 гривень. Створюєте видимість. А з 1 вересня вартість все одно зросте.

Підсумував усе це яскравим виступом хмельничанин Володимир Кузьма.

  • Я не зрозумів, чому нас тут усіх зібрали. Чому досі не опублікували інформації про всі розрахунки економічного управління, вартість проїзду по кожному маршруту. Спочатку дайте нам ці матеріали, опублікуйте в пресі, щоб ми у вас їх не вимагали. А тоді запрошуйте сюди, з фуршетом, як хочете. А то тримаєте нас за л*хів, - сказав Володимир Кузьма.

“Як ми можемо ставити питання підняття тарифу?”

Далі було ще декілька виступів, де кожен розпитував про свої проблеми, які не зовсім стосуються проекту про підвищення тарифів на проїзд. Балаган набирав обертів. Ще більш активними присутні стали, коли виступив Володимир Богачук. У мікрофон сказав практично усе те ж саме, що журналістам перед входом. Ніби зачитував на пам’ять наперед заготовлений виступ.

Коли представник перевізників заговорив про те, що якість роботи громадського транспорту не підвищиться навіть після підняття цін, в залі стало ще більш гамірно.

  • Коли востаннє стояло питання про підняття ціни, то перевізники в груди себе били, що вони змінять якість надання послуг. В нас будуть охайні водії, не буде прокурених салонів, не будуть водії грати в гонки на дорогах. Де це все? Вартість підняли, а ви кажете, що не стоїть питання про якість послуг. Тоді як ми можемо ставити питання підняття тарифу?, - заявила хмельничанка Тетяна Калюжна.

У відповідь Володимир Богачук не сказав нічого нового. Пояснив, що, на думку перевізників, тариф потрібно підняти, щоб зберегти хоча б те, що є. Більшість присутніх над цим посміялися.

Відверті зізнання колишнього перевізника

Одним із останніх знову виступив Віктор Овчарук. Він розповів, що 10 років тому і сам працював перевізником. Каже, що аж перехрестився, коли збувся того. Розповів, що не раз пропонували вернутися, але він відмовлявся. А зараз сміло критикує бажання перевізників підняти ціну і відверто розповідає про їхню роботу.

  • Кожного року Мішин по всіх телеканалах говорить, що ми працюємо в збиток. То чого ти працюєш? Який нормальний підприємець так працюватиме? Якщо ви всі в збиток працюєте, то як ви купуєте нові маршрутки? 29 і 49 майже всі нові їздять. - каже Віктор Овчарук. - Кожного року клянуться про якість. А в мене на реєстраторі вже з десять записів, як вони їдуть на червоний. І ще. Як може їхати маршрутка, в якої немає аварійного виходу? Ви ж людей возите.

Загалом, обговорення пройшли дуже неорганізовано. В сторону перевізників і влади лунало багато критики. Усе це мають врахувати в управлінні транспорту і зв’язку. Принаймні, про це говорилось на обговоренні й зазначали, що усі виступи вносяться в протокол і потім будуть опрацьовані. Чи вплине усе це на підсумкове рішення виконавчого комітету стосовно вартості проїзду в громадському транспорті? Слідкуйте за оновленнями на vsim.ua.

Слідкуйте за новинами Хмельницького у Telegram.

Коментарі (18)
  • Петя Петров

    Стоимость проезда я как нибудь переживу. Объясните: какого поднимают цены на газ до 10 000 для населения?! Если у нас есть свой, украинский по 60-70 долл? - Вот где расходы для семьи!!!
  • Oleksander Cheshuk

    Эвробляхи с ла
  • Микола Павлюкевич

    так водій хоче сімью годувати .але і пасажирам також сімью годувати. і на роботу ідуть за цим. дайте  пасажиро потік дійсний і порозмовляємо. мішін будє незадоволений завжди..
  • Людмила Пл

    Раз зо п'ять в соц. мережах піднімали питання щодо підняття вартості транпортних перевезень. Всі, хто вігукувався-були проти підняття.  Відповідні посадові особи прочитали, протягнули час, проігнорували. І давай по-новому. Люди вже на ті зібрання, чи громадські слухання не прийшли, крім 5-6 чоловік. Хоч влада підготувалась гарно. Поліції привели багато. Думали, що буде якась бійня. Люди просто не прийшли... Розневірились... Всеодно зроблять, як вигідно... Прикро.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Хмельницького за сьогодні
18:11 У Хмельницькій міськраді прозвітували про ремонт у «Дитячому світі» (ФОТО) 17:46 Хмельниччина втратила десятьох захисників: імена 16:51 Хмельничанка опинилась у пастці у власній квартирі. Знадобилась допомога поліцейських 16:09 Холодно вночі і тепло вдень: прогноз погоди на Великдень на Хмельниччині Від читача 17:44 Кіберполіція запрошує долучитись до проєкту Чатові ОНЛАЙН 15:21 У Хмельницькій області оголошено надзвичайний рівень пожежної небезпеки 14:36 Складаємо великодній кошик: що обов'язково класти, а що під забороною освячення 13:51 На Хмельниччині поліція викрила псевдомінера. Йому загрожує в’язниця 13:02 СБУ закликає жителів Хмельниччини не відвідувати масових зібрань на Великдень 12:14 На пожежі у Хмельницькому знайшли тіло чоловіка 11:29 Тонули у смолі під палаючим сонцем: на Хмельниччині офіцер врятував цуценят (ФОТО) 10:38 Отримали остаточний вирок нападники, які катували та обікрали пенсіонерку 09:52 Від сьогодні змінюється позначення навчальних автівок 09:08 На Хмельниччині розкладатимуть вакцину від сказу для тварин: як вони виглядають
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому Ваші відгуки про послуги у Хмельницькому
keyboard_arrow_up